En Sıcak Konular

DTP'li vekiller: Harekat çözüm getirmez

25 Aralık 2007 16:35 tsi
Demokratik Toplum Partisi (DTP) Siirt Milletvekili Osman Özçelik, sınır ötesi operasyonlara karşı olduklarını, dağı ve taşı bombalayarak sorunların çözülemeyeceğini öne sürdü.

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Siirt Milletvekili Osman Özçelik, sınır ötesi operasyonlara karşı olduklarını, dağı ve taşı bombalayarak sorunların çözülemeyeceğini öne sürdü.

DTP'li Bengi Yıldız da parti olarak tüm operasyonlara karşı olduklarına işaret ederken defalarca girişilen sıınır ötesi harekatların tekrarının yarar getirmeyeceğini iddia etti.

DTP Parti Meclisi Toplantısı partili ve milletvekillerinin katılımıyla başladı. DTP'nin ağır toplarından Siirt Milletvekili Osman Özçelik ve Batman Milletvekili Bengi Yıldız, toplantıya girişinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Gazetecilerin, Irak Devlet Başkanı Talabani'nin silahların bırakılması yönündeki istekleriyle ilgili değerlendirmelerinin sorulması üzerine DTP Siirt Milletvekili Özçelik, ortaya atılan önerinin gerçekleşmesi halinde doğru bulacaklarını belirtti. Özçelik, "Hükümet ve devlet kabul ederse uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde PKK'nın silahları bırakabilir" dedi.

İmralı'da bulunan Abdullah Öcalan'ın başka bir cezaevine nakline yönelik mektup kampanyası başlatıldığının hatırlatılması üzerine ise Osman Özçelik, söz konusu kampanyanın olumlu ve iyi olacağına işaret ederek, uygun şartlarda ceza evinde kalmasının yararlı olacağına dikkati çekti.

Gazetecilerin "Sınır ötesi operasyonlar devam ediyor, sonuç verdiğine inanıyor musunuz?" sorusuna Siirt Milletvekili Özçelik, "Biz, bütün sınır ötesi operasyonlara karşıyız. Bunların sonuç vermeyeceğini daha öncede söyledik. Dağı, taşı bombalamakla Kürt Sorunu çözülemez, söz konusu problem, Kandil'de değil, İstanbul'da, Ankara'da mevcut." karşılığını verdi.

DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş'ın tutukluluk hali ve genel başkanlıkla ilgili sorunların hatırlatılması üzerine de Özçelik, gelinen noktada genel başkanlık gibi bir sorunun olmadığını belirtirken, "Genel Başkanımız tutuklu, hükümlü değil. Hükümlü hale gelmesi durumunda Haziran Ayı'nda kongremiz yapılır ve konu netliğe kavuşur" diye konuştu.

YILDIZ: "SORUNUN SADECE AF YA DA PİŞMANLIK YASASI'YLA ÇÖZÜLECEĞİNE İNANMIYORUZ"

Pişmanlık Yasası ve sınır ötesi operasyona yönelik görüşleri sorulan DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız ise "Kürt sorununun sadece Pişmanlık Yasası ya da Af Kanunu'yla çözüleceğine inanmıyoruz. Sorun, bütünlük içerisinde değerlendirilmelidir, çünkü çok boyutlu bir problemle karşı karşıyayız" şeklinde konuştu.

Sorunun tüm yönleriyle ele alınması ve paket halinde ortaya koyulmasını savunan Yıldız, bu tavır dahilinde parti politikalarının belli olduğunu, görüşlerini ifade edeceklerini söyledi. Bengi Yıldız, tüm operasyonların karşısında olduklarına işaret ederken, defalarca yapılan sınır ötesi harekatların tekrarının yarar getirmeyeceğini ileri sürdü. Batman Milletvekili Yıldız, şöyle dedi:

"Operasyonların biri, ikisi, üçü olmaz. Bunun yanında sayısal olarak şu kadar militanı bertaraf ettik, öldürdük yaklaşımı doğru değil. Netice itibariyle harekatlarda öldürülenler bu ülke vatandaşlarının çocuklarıdır, bu ülkeden giden insanlardır. Öldürülen insanların neden dağa çıktığı sorgulanmalıdır.

Yoksa biz, nicelik olarak şu kadar kişiyi operasyonlarla bertaraf ettik, eylem dışı bıraktık şeklindeki tavrı çözüm getirici ve insani bulmuyoruz."

Öcalan'ın başka bir ceza evine nakli için başlatılan mektup kampanyasıyla ilgili olarak Yıldız, şahsi ve özel uygulamalara baştan karşı olduklarını ifade etti. Bu yönde bir yaklaşımın hukuki ve yasal olmayacağını öne süren Bengi Yıldız, söz konusu tutumlarını sürdürdüklerinden söz etti.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan DTP'nin bir başka önemli ismi Muş Milletvekili Nuri Yaman da Talabani'nin silah bırakmaya ilişkin bir beyanını duymadığını söyledi. Halkın ve bölge insanının beklentisinin silahları bırakmak yönünde olduğunu kaydeden Yaman, konunun çözüme kavuşmasını herkesin istediğini iddia etti.

Türk Ceza Kanunu'nun Pişmanlıkla ilgili hükümlerinde eksiklikler varsa gerekenlerin yapılacağını aktaran Nuri Yaman, "Önemli olan gelecek için iyi bir ortam hazırlamaktır, barış ortamı oluşturmaktır" diye konuştu.

Haber 10



Bu haber 520 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,806 µs