En Sıcak Konular

Türkler sizi gözetleyecek: 200 kiloluk casusun öyküsü!

25 Aralık 2007 14:48 tsi
Türkler sizi gözetleyecek: 200 kiloluk casusun öyküsü! Tamam olsun da, buna da razıyız elbette ama, ‘istihbarat uydusu’ meselesinde hallice gecikildiği de gerçek! İhtiyaç olduğu konusunda artık tereddüt yok ama ‘aciliyet’ olduğu da böylece görüldü. GÖKTÜRK resmi beyanlara göre 90 gün i

Uydu-uzay teknolojileri çok uzun zamandır küresel ilgi odağı. Türkiye’de de bu konuda yapılmış seri çalışmalar mevcut. Esasen iletişim uyduları da var. Hatta rasat amaçlı bir başka uydu üzerinde de çalışılıyor.

Ancak “istihbarat” amaçlı uyduların öyküsü çok eski. Bu konuda teknoloji hakimi ülkeler uzaya biteviye uydu gönderiyorlar. Üstelik hepsinin hedef ve kapasitelire de farklı. İçlerinde “karanlıkta atılan bir tenis topunun nereye gittiğini” görenler de var, araçların çıkardığı gazdan markalarını bulan da, toprağın altındaki madenleri ya da nem oranını gösteren de mevcut, ısı duyarlı, karanlıkta gören, tüm iletişim sistemlerini havada yakalayıp çözen de.

Hele savaşta uydular harikalar yaratıyor. Kurmay heyeti savaşı tıpkı bir bilgisayar oyunu gibi izliyor, düşmanın nefes alıp verişini takip edebiliyor. Askeri açıdan “imkan ve kabiliyet” dendiğinde bu uydular biçilmiş kaftan!

İlk Türk devleti!

Türkiye ise istihbarat uydularının öneminin farkında olmakla birlikte bu zamana, yani acil ihtiyaç anına kadar bu işe girişmiş değildi. Oysa bu uyduların makul ölçüde ama iş görür olanlarının yapılması, fırlatılması ve işletilmesi ahım şahım bir iş değil.

Şimdi Göktürk isimli Türk istihbarat uydusunun bir an önce fırlatılması konusunda hızlı girişimler yapılıyor ve son açıklamalara göre Türkiye 3 ay gibi kısa sürede bu imkana kavuşacak.

Özellikle sınır gözleme amacıyla projelendirilen ve Türkiyenin ilk askeri keşif gözlem ve uydu projesi olan Göktürk Projesi’nde artık sona yaklaşılıyor. Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, Türkiye’nin keşif, gözlem ve uydu projesi olan “Göktürk Projesi”nin, en geç üç ay içinde sonuçlandırılacağını düşündüğünü söyledi. 

Proje’nin tam ismi şu; “Göktürk Keşif Gözetleme Uydu Sistemi Projesi”. Göktürk ihalesini alan firma “anahtar teslimi” çalışacak. Yani uydu yörüngede teslim edilecek. Göktürk bir “elektro-optik gözlem uydusu”.  Bir adet sabit yer istasyonu ve bir adet de mobil yer istasyonu tedariki bulunuyor.

Projeyle yerli sanayinin bir sonraki uydu projesinin tasarım, entegrasyon ve test faaliyetlerini Türkiye’de gerçekleştirebilecek yeteneğe ulaşması da hedefleniyor.

İlk aşamada Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından yürütülen Göktürk Keşif Gözetleme Uydu Sistemi projesiyle yabancı bir firmanın ana yükleniciliğinde teknoloji aktarımı gerçekleştirilecek.

Başta yerli ana iş ortağı TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayinin (TAI) entegrasyon aşamasına doğrudan katılımı olmak üzere, yerli savunma sanayi firmaları ile araştırma merkezlerinin projenin tüm safhalarına katılması planlanmış durumda. Göktürk ismi ise ilk Türk devletinden geliyor.

Teknik kapasite?

Göktürk, bir  metrenin altındaki nesnelerin hareketlerini de rapor edebilecek kabiliyette. 
Göktürk Uydusu’yla birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri, havadan kendi istihbaratını sağlama noktasında önemli avantaja sahip olacak.

Göktürk yüksek çözünürlükte yani net resimler gönderecek ve Türkiye’ye maliyeti 200 milyon dolar olacak. Göktürk’ün 650-700  kilometre yükseklikte yörüngeye yerleştirilmesi planlanıyor.

Türk istihbarat uydusunun simulasyonları da, yani nasıl çalışacağını görsel olarak sunan çalışmalar da tamamlanmış durumda. Buna göre Ankara'da sabit yer merkezi, daha batıda mobil bir istasyon yer alıyor. Tüm bunları koordine eden Koordinasyon Merkezi ise ayrı bir tesiste hizmet veriyor.

Göktürk’ün fiziksel özelliklerine gelince; 2,5 metre çözünürlükte görüntü toplayabilecek.  Görüntü depolama kapasitesi ise 15GB’nin üzerinde. 200kg ağırlıkta ve hacmi yaklaşık 1 metreküp. Dünyadan yaklaşık 700 km uzaklıkta ve güneşe eşzamanlı bir yörüngede. Dünyanın herhangi bir noktasından görüntü alabilecek ve Türkiye ve çevresinden aldığı görüntüler senkron şekilde izlenebilecek.

İhalede durum…

Savunma Sanayi Müstaşerlığı Göktürk uydusu için teklif veren 18 aralık 2006’da şöyle açıklamıştı; 1 EADS ASTRIUM (İngiltere), 2 IAI (İsrail), 3 OHB-SYSTEM Almanya),
4 TELESPAZIO (İtalya).

Ancak bir süre sonra İsrail firması ihaleden çekildi. Daha doğrusu teklif veren IAI firması, uydunun İsrail'in üzerinden geçerken 2 metrenin altında görüntü almaması şartını koşunca elendi.

İsrail'in elenmesi sonrası İngiliz Eads Astrium en şanslı görülen firmalar arasında yer alıyor. İngiltere Başbakanı Gordon Brown'ın da konuyla ilgili Başbakan Tayyip Erdoğan'la görüştüğü biliniyor. Ancak Almanları da göz ardı etmemek lazım. Başbakan Merkel’in bu konuda Ankara nezninde girişim yaptığı da malum notlardan.



Bu haber 2,680 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,239 µs