En Sıcak Konular

İsrail'e Yahudi göçü, son 20 yılın en düşük seviyesinde

25 Aralık 2007 09:28 tsi
İsrail'in yıllardan beri uyguladığı Yahudi vatandaşların ülke içinde çoğunluğu oluşturmasına yönelik göç politikası artık başarılı sonuçlar vermiyor.

İsrail Entegrasyon Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre 2007'de İsrail'e göç eden Yahudi kökenlilerin sayısı 19 bin 700 kişi.  
 
Bu rakam son 20 yılın en düşük seviyesi. Söz konusu veri, geçen yıl ile kıyaslandığında da göçmenlerin oranında yüzde 6'lık bir azalmaya te-kabül ediyor. Entegrasyon Bakanlığı, SSCB ülkelerinden gelenlerin toplamının yüzde 30'unu oluşturan Yahudilerin de yüzde 15'lere gerilediğini belirtirken, göç konusuyla ilgili faaliyetler yürüten bir kuruluş olan Yahudi Ajansı'nın Başkanı Zeev Bielsky, İsrail'e göç edenlerin oranındaki bu düşüşten endişe ettiğini söyledi. Düşüş nedenlerini Yahudi diasporasının bulunduğu ülkeyi terk etmek için daha az sebebi olmasına bağlayan Bielsky, Rusya'daki ekonomik gelişimin ve Fransa'da Yahudi kökenli Nicolas Sarkozy'nin cumhurbaşkanı seçilmesinin, yurtdışındaki Yahudilerin daha güvende hissetmelerine yol açtığını belirtti. İsrail'de yürürlükteki "Dönüş Kanunu" ül-keye yerleşen Yahudilere vatandaşlık ve-rilmesini öngörüyor. Göçmenler, anne babalarından birinin Yahudi olduğunu kanıtlamaları şartıyla kanundan yararlanabiliyor. 7 milyonluk İsrail'in çoğunluğunu 20. yy'da Avrupa'dan ve Ortadoğu'nun farklı yerlerinden gelmiş Yahudilerin çocukları oluşturuyor. Yahudi devletinin 1 milyonun üzerinde de Müslüman ve Hıristiyan Arap vatandaşı var. İsrail işgali altında bulunan Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde de dört milyon civarında Filistinli yaşıyor. Göç politikası, İsrail'in bir Yahudi devleti olarak devamı açısından büyük önem taşıyor. 2 ay kadar önce dünyadaki bütün Yahudilere İsrail vatandaşlığı sağlayan kanunun değiştirilerek, vatandaşlık hakkı için ülkede 5 yıl kalma, sadakat yemini etme ve İbranice testini geçme şartlarının getirilmesini talep eden İçişleri Bakanı Meir Sheetrit'e Yahudi Ajansı sert tepki göstermiş ve göçmen yasasının ülkenin kuruluş prensiplerinden birini temsil ettiğine dikkat çekmişti.

zaman



Bu haber 514 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,732 µs