En Sıcak Konular

Filistinli mahkumlara yeni umut ışığı

24 Aralık 2007 22:04 tsi
Filistinli mahkumlara yeni umut ışığı İsrail, Filistinli tutukluların serbest bırakılmasında uygulanan kriterlerini yumuşma yoluna gidiyor. Kimi bakanların oluşturduğu bir komisyon, akşam saatlerinde bu kriterleri gözden geçirerek üzere yeniden toplandı.

İsrail, Filistinli tutukluların serbest bırakılmasında uygulanan kriterlerini yumuşma yoluna gidiyor. Kimi bakanların oluşturduğu bir komisyon, akşam saatlerinde bu kriterleri gözden geçirerek, yeniden değerlendirmek üzere toplandı. Başbakan Ehud Olmert'in, söz konusu toplantıya katılmadığı belirtildi.

Bakanların, Filistinli tutukluların serbest bırakılmasında şimdiye dek gözetilen ''İsrailliler'e karşı cinayete karışmamış olanların serbest bırakılması'' ilkesini yumuşatma yolunda karar almalarının beklendiği bildirildi. İsrail medyası, kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit'in geri dönüşünü sağlamaya yönelik çabalar çerçevesinde, Hamas'ın, Şalit karşılığında serbest bırakılmasını istediği tutukluların da salıverilmesine olanak vermek ve listeyi genişletebilmek amacıyla böyle bir düzenlemeye gidilebileceği yorumunu yaptı.

Daha önce Mısır'ın arabuluculuğunda birkaç kez gündeme gelen tutuklu takası görüşmeleri, Hamas tarafından önerilen tutuklu listelerindeki isimlerden kimilerine İsrail'in karşı çıkması nedeniyle tıkanmıştı.

Son kez Gazze şeridi'ndeki fiili Hamas hükümetinin başbakanı İsmail Haniye'nin İsrail televizyonlarından duyurduğu geçici ateşkes önerisi, İsrailli kimi kabine üyeleri tarafından, bu kapsama yaklaşık 1.5 yıl önce Gazze Şeridi'nde kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit'in serbest bırakılmasına yönelik anlaşmanın da dahil edilmesi yolundaki açıklamalarının ardından yeni bir yön kazandı.

Parlamento Dışişleri ve Savunma Komisyonu üyelerinden Efraim Sne, Ordu radyosuna yaptığı açıklamada, ''Geçmişte uyguladığımız kriterleri sürdürdüğümüz sürece, serbest bırakılmaların olanağı olmayacak. Eğer Gilad Şalit'in dönmesini sağlamak istiyorsak, bu listeyi genişletmek durumundayız'' dedi.

-ORDU RADYOSU-

Ordu radyosu, kimi bakanlardan oluşan komisyonun saat 18.00 sıralarında toplandığını belirtti, ancak toplantıda hangi bakanların yer aldığını söylemedi.

Toplantıya, İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Ami Ayalon ve İsrail Adalet Bakanı Daniel Friedman'ın katılmaları ve İsrail Başbakan Yardımcısı Haim Ramon'un da toplantıya başkanlık etmesi bekleniyor. İsrail cezaevlerinde halen 10 bine yakın Filistinli tutuklu bulunuyor. İsrail Başbakanı Ehud Olmert, hemen hemen aynı bakanlarla, dün gece geç saatlerde biraraya gelerek konuyu değerlendirmişti.

İsrail, Hamas'ın Gazze Şeridi'nde iktidarı ele almasının ardından, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a destek vermek amacıyla ve iyiniyet jesti olarak, geçen temmuz ayından bu yana 3 seferde 770 dolayında Filistinli tutukluyu serbest bırakmış, ancak bırakılanların çoğu, Abbas'a bağlı El Fetih örgütünden olanları kapsamış ve yine çoğunluğu da cezaevi sürelerini hemen neredeyse tamamlayanlar arasından seçilmişti.

Serbest bırakılan Filistinli tutuklular arasında Hamas'ın üyeleri yer almamıştı. 1 hafta kadar önce, Gazze Şeridi'nde Hamas ve İslami Cihad üyelerine yönelik İsrail operasyonlarının ardından, Gazze'deki Hamaslı başbakan İsmail Haniye, İsrail Televizyonu aracılığıyla, İsrail'e karşılıklı roket saldırılarının durdurulmasına yönelik ateşkes önerisinde bulunmuştu.

Gerek Gazze'deki Hamas örgütünden gelen yalanlamalara, gerekse İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in dünkü bakanlar kurulunda dile getirdiği, ''Hamas İsrail'i tanımadıkça bir görüşme olmayacağı'' yönündeki açıklamalarına karşın, son ateşkes önerisiyle ilgili gelişmeler birden hız kazandı. Hamas ve İsrail'in, dolaylı görüşmeler yaptıkları yolundaki iddialar, her iki tarafça da yalanlansa da İsrail, kısa süre içinde tutuklularla ilgili kriterleri yumuşatma arayışına dek geldi.

-ŞİN BET-

Ancak, İsrail İç Güvenlik Servisi Şin Bet'in (Şabak) buna karşı olduğu da ifade ediliyor. İsrail'in Yedioth Ahranot Gazetesi, Şin Bet Başkanı Yuval Diskin'in bu konuda ikna edilemediğini yazdı.

Gazete, Olmert'in bu değişikliklerle ilgili kararı kendisinin de alabileceğini, ancak böyle bir kararı tek başına almasının kamuoyunda Olmert'e yönelik tepki doğuracağını, bu nedenle önde gelen bakanların desteğini almak istediğini bildirdi. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, çarşamba günü başta Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek olmak üzere, üst düzey Mısırlı yetkililerde görüşmelerde bulunmak üzere 1 günlüğüne Mısır'a resmi ziyarette bulunacak. Şarm El Şeyh'te yapılacak görüşmelerde, tutuklu takasının da gündeme geleceği belirtiliyor.

İsrail'in ''stratejik tehditlerten sorumlu'' Başbakan Yardımcısı Avigdor Lieberman ile Şas Partisi Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Eliyahu Yişai ise, İsrail'e karşı terör saldırılarına karışmış olanların serbest bırakılmasına yönelik yapılacak değişikliklerin, yalnızca ''yeni kaçırma olaylarının meydana gelmesine yol açacağını'' kaydettiler. Avigdor Lieberman'ın Yisrael Beiteniu (İsrail Evimiz) Partili Turizm Bakanı İzak Aharanovitç de, ''İlke olarak teröristlerin serbest bırakılmasına karşıyım, özellikle karşılığında hiçbir şey almadığımız cinayetlere karışmış olanlara'' dedi.

haber7
 
 



Bu haber 438 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,956 µs