En Sıcak Konular

Meclis'te 187 hoca var

24 Aralık 2007 16:58 tsi
23. Dönem TBMM Albümünün basımı tamamlanarak milletvekillerine dağıtıldı. Milletvekilleri arasında en fazla hukukçu ve işadamı bulunuyor. Peki, kaçı üniversite mezunu?

23. Dönem TBMM Albümünün basımı tamamlanarak milletvekillerine dağıtıldı. Milletvekillerin özgeçmişinin daha geniş tutulması nedeniyle albüm, önceki albüme göre 88 sayfa kalınlaştı.

TBMM Basımevinde ilk aşamada 500 adet basılan, daha sonra 2 bin adet daha basılacak olan TBMM Albümünde, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın yazdığı önsöz yer alıyor. Albümin ilk 30 sayfasında milletvekili andı, TBMM başkanları, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri, ihtisas komisyonlarının başkan ve üyeleri ile milletvekillerinin resimli özgeçmişleri bulunuyor. Önceki albümlerde kısa bilgiler halinde verilen milletvekili özgeçmişlerinde bu dönem değişiklik yapılarak nesir tarzında yazıldı ve daha geniş tutuldu. Böylelikle daha önce her sayfada 3 milletvekilinin özgeçmişi yer alırken, bu albümde her sayfada 2 milletvekiline yer verildi. Bu nedenle önceki albümler 220 civarında olurken, 23. Dönem TBMM Albümü, toplam 339 sayfaya ulaştı.

514 VEKİL, FAKÜLTE, YÜKSEKOKUL VEYA AKADEMİ MEZUNU

Meclisin kuruluşundan beri meclis başkanlığı yapan 24 milletvekilinin listesinin yer aldığı albümde, başkanların görev yaptıkları dönemler hakkında bilgi veriliyor. Albümde yer alan bilgilere göre, 23. Dönemde seçilen 548 milletvekilinden 278'i önceki dönem milletvekili, 1'i de eski milletvekili ve Danışma Meclisi üyesi. Milletvekilleri arasında en fazla fakülte, akademi ve yüksekokul mezunu bulunuyor. 514 kişiden oluşan bu grubu, 30 milletvekiliyle lise ve dengi okul mezunları izliyor. Milletvekilleri arasında 2 ilkokul, 2 de ortaokul mezunu yer alıyor. Yüksek öğrenim gören milletvekillerinden 187'si de akademik kariyer sahibi. Bunlardan 54'ü profesör, 12'si doçent, 12'si yardımcı doçent, 29'u doktor. Ayrıca 80 mastır veya yüksek lisans yapmış vekil bulunuyor.

-MİLLETVEKİLLERİNİN MESLEKLERİ...-

73 çeşit meslekten gelen milletvekillerinin dağılımına göre, 92 hukukçu, 82 işadamı, işkadını, 78 öğretim üyesi, 40 eğitimci veya öğretmen, 39 da ekonomist var. 18 milletvekilinin daha önce mülki amirlik yaptığı Mecliste, 27 milletvekili de üst düzey yöneticilikte bulundu. Milletvekilleri arasındaki diğer meslekler de şöyle: 27 tıp doktoru, 24 inşaat mühendisi, 16 mali müşavir, 15 makine mühendisi, 11 gazeteci, 9 mimar, 8 planlamacı, 7 diplomat-büyükelçi, 6 bankacı, 4 subay, 2 siyaset bilimci. Vekiller arasında mesleklerini ''şarap mühendisi'', ''stratejist'', sporcu, sanatçı, ressam, bilgisayar mühendisi, armatör, tarihçi ve mütercim olarak bildiren 1'er milletvekili de bulunuyor. Milletvekillerinin doğum tarihleri itibariyle 10 yıllık gruplamaya göre, 234 milletvekili 1948-1957 tarihleri arasında doğdu. 1968-1977 yılları arasında doğan milletvekillerinin sayısı 54, 5 milletvekilinin doğum tarihi de 1937'den önceye ait.

23. dönemde Meclise giren 50 kadın milletvekilinin 30'u AK Parti, 9'u CHP, 8'i DTP, 2'si MHP, 1'i ise DSP milletvekili. BBP ve ÖDP ile bağımsız milletvekilleri arasında kadın milletvekili bulunmuyor.

 haber 7



Bu haber 613 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,066 µs