En Sıcak Konular

PKK şimdi ne yapıyor?

24 Aralık 2007 16:09 tsi
PKK şimdi ne yapıyor? Daha önce sınır ötesi operasyona maruz kaldığında veya ağır kayıp verdiği olaylarda bir an önce kendini toparlama, ardından da sözde karşılık verme prensibini düşünen PKK militanları, şimdi bir araya dahi gelemiyor. Dahası, gayr-ı resmi rakamlar kayıplar

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hava ve takiben gerçekleştirdiği kara operasyonları sonrasında kuşkusuz en merak edilen konu, bu harekatların örgüte ne kadar zaiyat verdiğiydi. Elbette bu bilonçonun en sağlıklı notlarına Genelkurmay Başkanlığı sahip ve onlar da bu bilgilerin “görsel” destekle beraber içinde bulunduğumuz hafta içinde kamuoyuna sunulacağını açıkladı.

Bu işin resmi tarafı. Ama bir de gayr-ı resmi tablo bulunuyor. Bu konuya ilişkin olarak bölgede bulunan sayısız kaynaktan zaman zaman birbirini teyit eden zaman zamanda birbiriyle çelişen yoğun bilgi bombardımanı mevcut.

Yine de hepsinin ortak noktası terör örgütünün gerçekten de kolay kolay telafisi mümkün olmayan zayiata uğradığı. Peki ama bu zayiat nasıl tasnif ediliyor ve bilanço her biri için ne? Bu konunun ayrıntılarına girmeden şu notu bir daha dikkatlerinize sunalım.

Bu bilgiler teyit edilmiş veya resmi bilgiler değil. Yoğun duyumlara dayanan, birden çok kaynaktan dillendirilen spekülasyonlar. Ne kadar doğru oldukları ise bu hafta içinde ortaya çıkacak.

İlk ve en merak edilen bilgi terör örgütünün kaybettiği militan/terörist sayısı. Genelkurmay Başkanlığı şimdilik bu sayıyı “yüzlerce” olarak betimledi ve bazı basın organları da “300’ü aşkın” olarak tasvir etti.

Fakat bölgesel dedikodular bu rakamın 400’ü rahatlıkla aştığını, özellikle kullanılan bombaların niteliği yüzünden operasyon sırasında mağaralarda uyuyan PKK mensuplarının da ağır kayıplara uğradığı yönünde.

Bununla ilgili bir başka spekülasyon da harekat sonrası, örgütün kayıplarını hızla ve mümkün olduğunca gözlerden ırak biçimde defnetmeleri yüzünden yine sağlıklı bir rakamın öğrenilememesi. Yine-bir çok yerli-yabancı irternet sitesi iyice yüksek rakamlar kulaklara fısıldasa da-bu rakamın 400’ü aşacağı şeklinde.

İkinci kayıp kulvarı maddi hasar. Bayram günleri içinde sızan bir bilgiye göre operasyon sırasında örgüte ait büyük miktarda nakit paranın da imha olduğu bilgisi basına sızmıştı. Bu rakamın 650 ile 700 bin dolar civarında olduğu dillendirildi.

Bununla beraber örgütün Kandil’deki hazinesinin bir kısmının dolar, daha az bir kısmının da Euro biriminde olduğu, ikisinin toplam tutarının yaklaşık 1.2 milyon doları aştığı belirtiliyor.

Üçünçü zaiyat kalemi ise malzeme ile ilgili. Özellikle Kandil’deki örgüt yerleşimleri zaten artık bulunmuyor. Bunların maddi boyutlarını kestirmek de zor. Fakat silah, mühimmat, yiyecek, giyecek ve lojistik kayıpların da yüklüce bir yekün tuttuğu tahmin ediliyor.

Örneğin içinde bulunduğumuz kışı geçirmek için stoklanmış yiyeceğin bir kısmının kullanılamaz duruma geldiği de kulağa çalınanlar arasında.

Daha kesin olan ise silah ve bazı teknolojik ekipman kayıpları ile ilgili. Örneğin örgütün elindeki uçaksavarların tamamına yakınının imha edildiği, hatta bu rakamın içinde sabit uçaksavarların 9 olduğu söyleniyor. Bunun dışındaki silah ve mühimmat kayıplarının bir envanterini çıkarmak ise şimdilik zor.

Keza terör örgütünün iletişimini sağlayan gelişmiş bazı teknoloji ekipmanlarının bir daha işlemeyecek şekilde yok olduğu, operasyon sonrası 48 saatlik süre içinde aralarındaki iletişimin tamamen koptuğu, hele şifreli iletişim sağlayan araçların yok olması yüzünden el telsizleri üzerinden haberleşme sağlandığı belirtiliyor.

Yine de bu zayiatlara nazaran daha önemli konu ise örgütün psikolojik durumu. Operasyon sonrası örgütün kımıldayamaz hale gelmesinin bir nedeni de bu. Panik havasını körükleyen bir başka konu da, “ne yapılacağı” konusunda ağır bir iletişimsizlik yaşanması.

Bir de örgütün lider kadrosundan kayıplar var. Bu konuda da spekülasyon muhtelif. Kimi duyumlara göre çeşitli düzeylerde en az 5 örgüt lideri etkisiz hale getirildi.

Bu bilgilerin kesin olanları ise belirttiğimiz gibi bu hafta içinde belli olacak. Genelkurmay Başkanlığı, muhtemelen kendisine misliyle gelen bu bilgilerden doğrulanmış olanları kamuoyuyla paylaşacak. Ancak herkes hemfikir ki, doğrulanamayan bilgiler içinde de önemli zayiatlar bulunuyor.



Bu haber 890 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,771 µs