En Sıcak Konular

Emekli nüfusumuz 100 ülkeyi geçti

24 Aralık 2007 12:41 tsi
Sosyal güvenlik açığını kapatmak için yılda 20 milyar dolar harcayan Türkiye'deki emekli sayısı 8 milyonu aştı. Bu rakam İsviçre, Danimarka, Finlandiya ve Bulgaristan gibi Avrupa ülkelerin nüfusundan daha fazla. Genç yaşta emeklilik, kayıt dışı istihdamı

Sosyal güvenlik sistemi, Türkiye'nin en büyük karadeliklerinden biri. Sadece son iki yılda Hazine'nin ödediği para, yaklaşık 40 milyar doları buluyor. İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, Türkiye'deki emekli sayısı 8 milyonu aştı.

Bu rakam, İsviçre, Danimarka, Finlandiya ve Bulgaristan gibi yüz ülkenin nüfusundan fazla. Problemin temelinde ise geçmişte uygulanan 'erken emeklilik' sistemi yatıyor. Süleyman Demirel döneminde çıkarılan kanun, 38 yaşında emekli olmaya imkan tanıdı. Devlet bütçesine darbe vuran bu durum, işgücünde de kayıt dışılığa yol açıyor.

Emekli olduktan sonra çalışmayanların sayısı 3 milyon 31. Geriye kalan yaklaşık 5 milyon kişi, gayri resmi olarak mesleğini icraye etmeye devam ediyor. Tüm sosyal haklarını elde ettikleri için sigortasız çalışmayı kabul ediyorlar. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e göre, genç yaşta emeklilik, kayıt dışı istihdamı körüklüyor. Bu durum, gençlerin iş bulmasını zorlaştırıyor.

Türkiye'de halen fiilî emeklilik yaşı, bayanlarda 44, erkeklerde 47. SSK emeklilerinin yarıdan fazlası, 60 yaşın altında. Avrupa ülkelerinde, her 1 emekliyi 4 çalışan finanse ediyor. Türkiye'de ise tam tersi bir durum var; 1,8 çalışandan alınan vergilerle 2 emeklinin maaşı ödeniyor.

Kartopu gibi büyüyen genç emeklilerin sayısı, 8 milyonla 100 ülkenin nüfusunu geride bıraktı. Aynı hızla gitmesi halinde 2015 yılında bu rakamın 10 milyonu geçmesi bekleniyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) ilk kez açıkladığı ayrıntılı veriler, Türkiye'de emeklilik sistemindeki çarpıklığı gözler önüne serdi. Emekli olduğu için çalışmadığını beyan edenlerin sayısı 3 milyon 31 bin kişi. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) verilerine göre toplam emekli sayısı 8 milyon 48 bin. Zaman'a bilgi veren TÜİK yetkilileri, aradaki 5 milyonluk rakamın çalışan emeklilerden oluştuğunu ifade ediyor. Bunlardan yaklaşık 500 bini, Sosyal Güvenlik Destekleme Primi ödeyerek kayıtlı çalışıyor. Geriye kalan 4,5 milyon emekli ise, ikinci bir işte kayıt dışı istihdam ediliyor. Bu verilere göre yaklaşık 11 milyon civarında olan kayıt dışı çalışanların önemli bir bölümünü, ikinci bir işte çalışan genç emekliler oluşturuyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, genç yaşta emekliliğin kayıt dışılığın önemli bir sebebi olduğunu ifade ediyor. Çelik, "Genç emekliliğin diğer bir sonucu da kayıt dışılıktır. Genç yaşta emekli olanlar, yeniden ve kayıt dışı çalışmaya başlamaktadır. Bu durum genç işsizlerin istihdamını zorlaştırmaktadır." diyor.

Zaman

 



Bu haber 437 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,551 µs