muhafazakâr Kürt’ lider aranıyor! | " /> muhafazakâr Kürt’ lider aranıyor! | "/>

En Sıcak Konular

Acilen ‘muhafazakâr Kürt’ lider aranıyor!

24 Aralık 2007 12:10 tsi
Acilen ‘muhafazakâr Kürt’ lider aranıyor! Terör örgütü, Barzani ve DTP oyun dışı kalıyor. Türkiye'de ise yeni bir Kürt siyasi partisinin adımları duyuluyor. Kim ve kimler henüz belli değil ama nasıl olmalı belli! Muhafazakar, demokratikleşme sürecine bağlı, terörü ve etnik söylemi reddeden bir i

Kuzey Irak’taki Kürt siyasi hareketi de bölge dinamiklerine dahil edilirse,  iki iddialı beklenti şu sıralar kulaklara hararetle fısıldanıyor. Birincisi, Mesud Barzani’nin tasfiye edileceği.

ABD’nin “artık” Barzani’ye ihtiyacı kalmadığı ve “gönül borcu” olsa bile, bundan sonrasını yürütecek “küresel kapasiteye” sahip olmadığı. Ancak konumuz bu değil. İkincisi ise, DTP’nin de artık tasfiye olacağı. Yani kapatma davası veya yöneticileri hakkındaki iddilardan başka "siyaseten" de zor bir sürece girdiği için.  

Ya da en azından DTP içindeki “radikal kanadın” oyundan itileceği. Bu formül biraz daha billurlaştırıldığında, DTP içinde terör örgütü ile bağı ve/veya desteği bulunan siyasilerin eleneceği öngörüsü beliriyor.

Ortak hakim kanaatin “PKK’nın oyun dışı kalmak üzere” olduğunu kestirmesi; ABD, Türkiye, İran, Suriye ve kerhen Bağdat yönetiminin PKK’yı silmeye karar verdiği anlayışının siyasi sonuçları olacağı inancı, DTP’nin tasfiyesine kadar götürüyor siyasi analistleri.

Terör örgütünün ortadan kalkması DTP’nin hayat çizgisi ile ne kadar bağlantılı olur bilinmez ama kesin biçimde parti içindeki radikallerin hava almasını engelleyeceği aşikar.

Parti içinde “ılımlı” olarak bilinen, ancak PKK baskısı ve radikal hakimiyet yüzünden sesi “çık(a)mayan” siyasilerin geleceğinin ne olacağı tartışması da bu işin bir parçası.

Damar açıcılar?..

Siyasi öngörüler, “DTP’nin yerine” veya “değil”, yeni bir partinin hayat bulacağı yolunda ciddi iddilar ortaya atıyor. Terörün sonlandırılmasına yönelik askeri, politik, diplomatik ve bölgeye yönelik ekonomik açılımlar düzenli ve “tam” olarak sürdürülürse, yeni bir partinin ivmelenmesi sürpriz olmayacak.

Tabii akabinde beliren sorunun yanıtlanması durumunda. Bu parti nasıl bir parti olacak, kimlerden oluşacak ve liderliği nasıl şekillenecek? İşte bu soruların tek bir yanıtı yok. Kimi akla yakın kimi değil.

Bununla beraber, “muhafazakar bir Kürt siyasi partisi”nin zihni şekillenmesinin büyük ihtimalle olacağını görenler çok. Peki sağcı ve muhafazakar yeni bir Kürt partisi ne anlama geliyor?

DTP’nin kısmen veya tamamen işlevsizleşmesi, PKK’nın yok edilmesi sonucu, belki ABD Büyükelçiğili’ndeki kahvaltıya katılan Kürt hareketlerinin içinden birinin veya birkaçının bir araya gelmesiyle sonuçlanabilir.

Eğer DTP bir şekilde siyaset arenasından çekilirse, bu boşluğun doldurulacak olması siyasi bir kehanet sayılmaz. Fakat nasıl bir Kürt siyasi partisinin hayat bulacağı konusu hem önemli hem de tartışmalı.

AKP etkisi!..

Son genel seçimlerde AKP’nin-DTP’ye karşı-Güneydoğu Anadolu başarısı genellikle iki noktaya bağlandı. Birincisi hükümetin bölgeye yönelik ekonomik açılım ve yardımları. İkincisi ise muhafazakar söylemi!

“Muhafazakar söylem”in analizi bir çok farklı yorumu beraberinde getirmesine (!) rağmen, görünen o ki, bu yaklaşım DTP dışında bir siyasi varlığın iş yaptığını gösterdi. İkinci mesele ise etnik politik söylemlerin yerine daha kapsayıcı söylemlerin kullanılabileceği.

Bu yüzden yeni Kürt partisinin bu tabana hitap etme başarısını göstermesi, muhafazakar çizgiye sahip olması, daha Türkiye partisi olması ama bir yandan da bölge ve halkın sıkıntılarını unutmadan siyaset yürütmesi, bu yeni partinin kaidesini oluşturabilir.

Şimdilik bu türden genel hatlarla ifade edilen bir partinin terörden, çekişmeden uzak, toparlayıcı ve hizmete yönelik tipolojisiyle başarı sağlayabileceği düşünülebilir.

Bunu kim yapar?

İşte bir başka çetrefilli soru. Konu üzerinde düşünenlere göre belki ılımlı DTP’lilerin de kendine yer bulabileceği bu siyasi parti, şu ana kadar belli bir tabanı olan ama güçlü bir varlık gösterememiş Kürt partilerine hayat ve biraraya gelme şansı tanıyabilir.

"Terörün bitmesi ve demokratikleşme süreci" bu partiye hayat verebilir. Sağ tandanslı bir Kürt partisi de bu kimliğin sahibi olabilir. Peki ama kim ya da kimler? TBMM’de temsil gücüne sahip olmayan Kürt siyasi partileri oldukça dağınık bir yapı çiziyor.

Liderlerinin belli bir saygınlığı olmakla birlikte istisnasız birlik sağlamaları zor. Bu formül ancak “ortaklıkla” işe yarar gibi görünüyor. Yine bunların içinde “AKP ile DTP” arasındaki çizgiye sıkışıp kalan ve olası yeni partiye katılmayacak olanlar da çıkabilecek.

Liderlik konusunda elbette bir çok isim var. Bunların büyük çoğunluğu da kamuoyu tarafından az çok biliniyor. Fakat bu isimlerin bir kısmı denenmiş, bir kısmı oldukça yaşlı ve bir kısmı da kısıtlı taban desteğine sahip.

Bu nedenle muhtemelen yeni bir ismin ortaya çıkması gerekecek. Kimliği şimdilik belirsiz. Daha doğrusu ipucu az! Ama "hatları" belli. Muhafazakar, bölgede belli bir tanınmışlığı, ailesinin geçmişi olan, Kürt siyaseti içinde yer almış, demokratikleşme yanlısı (AB’ye itirazı olmayan olarak da okuyabilirsiniz), terörü ve etnik söylemi kesin biçimde reddeden bir profil!

Şimdi birçok siyasi analizt ve politik düşünür, "bu ismi" arıyor!

www.iyibilgi.com Ankara



Bu haber 1,709 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,100 µs