En Sıcak Konular

Che'yi CIA ajanı nazi yakalamış

24 Aralık 2007 11:53 tsi
Che'yi CIA ajanı nazi yakalamış CIA'in Bolivya'da Che'yi öldürme operasyonunda Nazi savaş suçlusu Barbie'yi kullandığına dair belgesel çekildi

Britanya'nın Oscar ödüllü yönetmenlerinden Kevin Macdonald, Küba devriminin efsanevi lideri Che Guevara'nın 40 yıl önce Bolivya'da CIA tarafından yakalanmasında başrolü, 'Lyon Kasabı' lakaplı Nazi savaş suçlusu Klaus Barbie'nin oynadığına dair 'Düşmanımın Düşmanı' adlı bir belgesel çekti.

Belgeselde, Fransa'nın Lyon kentinde Gestapo şefliği yaptığı sırada yetimhaneden alınan 44 Yahudi çocuğun Auschwitz'e gönderilip öldürülmesi dahil çok sayıda savaş suçu işlemiş Barbie'nin, 2. Dünya Savaşı sonrası ABD istihbaratı tarafından komünizme karşı kullanılması anlatılıyor. Savaş sonrası Fransa'da hüküm giymekten Bolivya'ya kaçarak kurtulan Barbie, burada faşist gruplarca iyi karşılanıp Klaus Altmann takma adıyla yaşamaya başlar. Aynı dönemde Guevara askeri diktatörlüğü yıkmak için Bolivya'ya ayak basmıştır.

'Zavallı bir maceracı'

Che'nin peşindeki Amerikalılar, Barbie'nin kontrgerilla savaştaki 'derin tecrübesi'nden yararlanmaya karar verir. Zira, Barbie, vaktiyle Fransız direnişini bastırmaya çalışıp direniş lideri Jean Moulin'i öldürtmüştür.

Belgesele konuşan Barbie'nin yakın dostu Alvaro de Castro, "Altmann (Barbie) ABD'li komutan Binbaşı Shelton'la görüştü. Shelton'a gerillalarla savaş konusunda tavsiyeler verdiği şüphesiz. 2. Dünya Savaşı'nda bu işte ihtisas yapmıştı. Onun tecrübe ettiği şeylerin çoğunu uyguladılar." Castro, Barbie'nin Che'ye çok az saygı duyduğunu belirtti: "Bir keresinde 'Zavallı adam 2. Dünya Savaşı'nda mücadele etseydi çok uzun yaşamazdı. O, zavallı bir maceracı. İnsanlar

onu efsaneye dönüştürdü. Oysa gerçekte ne kazandı? Kesinlikle hiç' demişti." Gazeteci Kai Hermann da, "Barbie her zaman övünürdü. Kanıtlayamasam da, Che cinayetini planlayan oydu" diye konuştu.

1972 Münih Olimpiyatları'nda İsrailli atletlerin öldürülmesinin anlatıldığı 'Eylülde Bir Gün' ve eski Uganda diktatörü İdi Amin'e dair 'İskoçya'nın Son Kralı'nı çekmiş Macdonald, olayların bağlantılı olduğunu söylüyor: "Che iddiası birkaç kaynaktan geldi. Barbie'nin ne yaptığı, Bolivya ordusu için çalışıp Nazi olarak yaptıklarından dolayı takdir edildiği bütün olarak düşünüldüğünde, bu bir anlam ifade ediyor. Jean Moulin olayı sayesinde Barbie kendini pazarladı." Ve ekliyor: "Che Bolivya'ya Almanlara görünmeden seyahat eden Fransız direnişçiler gibi kimliğini gizleyip geldi. Barbie'nin rolü teorik düzeyden daha ileri. Barbie biçilmiş kaftandı, katı bir anti komünistti. Ne Amerikalılar ne de Bolivyalılar o dönem böyle bir deneyime sahip değildi."

Ekim 1967'de Bolivya ordusu CIA'in yardımıyla 39 yaşındaki Che'yi yakalayıp öldürdü. Andlar'da Dördüncü Reich'ı kurmak isteyen Barbie, burada birçok işkencede yer aldı. Daha sonra Nazi avcılarınca yakalanıp Fransa'ya iade edilen 'Lyon kasabı', müebbet hapse çarptırılıp 1991'de Lyon'da hapiste öldü. (Observer)

radikal



Bu haber 569 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,962 µs