En Sıcak Konular

TSK, Enver Paşa'ya sahip çıktı!

23 Aralık 2007 23:03 tsi
TSK, Enver Paşa'ya sahip çıktı! Genelkurmay Başkanlığı, 1914-15 yılları arasında Enver Paşa komutasında yapılan 'Sarıkamış Harekâtı'na ilişkin, harekât planının başarılı olduğunu içeren bir yazı yayımladı. Yazıya uzmanlardan gelen tepkiler ise, büyük bir askeri kayıpla sonuçlanan hare

Genelkurmay Başkanhğı'nın 22 Aralık 1914-15 Ocak 1915 tarihlerinde yapılan Sarıkamış Harekâtı'na ilişkin internet sitesinden yayımladığı yazı, tarihçiler ve askeri uzmanlar tarafından eleştirildi. Yazıda "Enver Paşa'nın hazırladığı Sarıkamış Kuşatma Harekâtı; düşman kuvvetlerinin arkasına düşmeyi hedef alan başarılı bir plandı. Ancak stratejinin faktörlerinden zaman ve iklim şartları iyi değerlendirilemediği için bu sonuç kaçınılmaz olmuştur" ifadelerine yer verildi.

BÖYLE PLAN OLUR MU?

Kıbrıs harekâtına görevli olarak katılan Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkea (ASAM) uzmanlarından Ercan Çitlioğlu "Planın şurası doğru, burası eksik" diye nitelenemeyeceğini belirterek Sarıkamış harekâtının büyük bir askeri kayıpla sonuçlanan başarısız planlamanın ve maceracılığın sonucu olduğunu, bugün için de bu olaydan ders çıkarılması gerektiğini söyledi. Çitlioğlu, Sarıkamış Harekâtıyla ilgili tek gerçeğin maceracı bir komutanın yol açtığı büyük askeri kayıplar olduğunu ifade etti ve "Askerler soğuktan ve tifüsten kırıldı, bunları hesaba katmayan bir plan olabilir mi" diye sordu.
Tarihçi Sina Aksin de "Enver'in turumu maceracılık ve Almanlar'a hizmettir" diyerek tarih bilimi açısından Sarıkamış Harekâtı'nın başarısız bir harekât olduğunu söyledi. Bazı askerlerin Enver Paşa'nın planının doğru olduğunu düşündüğünü de ekleyen Aksin, şu örneği verdi: "Rahmetli Fahri Belen (eski Korgeneral) bir gün bana Enver Paşa'nın planının güzel olduğunu söyledi. Bence sonuç muhakkak olarak başarısızlığı ortaya koyuyor. Ama bazı askerler böyle de düşünebiliyor."

MADDİ HATALAR VAR

Sabancı Üniversitesi'nden tarihçi Cemil Koçak ise Genelkurmay açıklamasındaki hataların altını çizdi. Açıklamada, "Osmanlı Devleti, Almanya ile yapılan anlaşmanm ardından Birinci Dünya Savaşı'na girmek zorunda kalmıştır" dendiğine dikkat çeken Koçak "Bu ifade tamamen yanlış: Osmanlı Devleti, Rusya'ya habersizce saldırarak kendi tercihi ve isteği doğrultusunda savaşa katıldı" dedi. Koçak, "Rus Ordusu hududu geçerek baskın tarzında taarruza başlamıştır" ifadesinin de yanlış olduğunu belirterek "Baskın asıl Osmanlı'nın Sivastopol saldırışıdır. Rus saldırısı, savaşa girildiğine göre beklenmedik değildi" vurgusunu yaptı.

İKİRCİKLİ BAKIŞ

Cumhuriyetin rejim olarak geçmişi tamamen inkarına karşılık, siyaseten geçmişine sahip çıktığını söyleyen Koçak, şunları aktardı: "Cumhuriyet Osmanlı'yı hep ikircikli anlatmak zorunda kaldı. Sahiplenmek ve onunla özdeşleşmek duygusu, tamamen inkar duygusu ile zıt da olsa birlikte yaşadı. Bolşevikler, Çarlık Rusyası'nm bir harekâtını nasıl değerlendirirdi? Cumhuriyet Osmanlı'nın harekâtlarını nasıl değerlendiriyor? Bunlara verilecek yanıtlar, cumhuriyete geçişin ne ölçüde kopuş olduğunu net bir biçimde ortaya koyacaktır."

Taraf



Bu haber 376 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,871 µs