En Sıcak Konular

Sayıştay eşeği oyuncu saymayınca!

19 Aralık 2007 19:08 tsi
Gaziantep B. Belediyesi'nin "Dans Eden Eşek" adı oyununun hesaplarını inceleyen Sayıştay denetçisi, eşeği de bir oyuncunun canlandırdığını anlayamayınca bakın neler oldu?

Çiğdem TOKER'in haberi

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Şehir Tiyatrosu’nda sergileyeceği ’Dans Eden Eşek’ adlı çocuk oyununu ihaleyle alınca Sayıştay’la başı derde girdi. İhale şartnamesindeki, "En az 7 oyuncu" maddesi nedeniyle yaşanan olayda, Sayıştay denetçisi "Burada 7 değil beş oyuncu var. Kamu zarara uğratılmış" diyerek, 3 bin 582 YTL zimmet çıkardı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Şehir Tiyatrosu’nda çocuklara bedava sergileyeceği oyunu ihaleyle satın alınca, Sayıştay’la başı derde girdi. "Dans Eden Eşek" adı oyunun hesaplarını inceleyen Sayıştay denetçisi, eşeği de bir oyuncunun canlandırdığını anlayamadı. Bunun üzerine düzenlenen Sayıştay raporunda, dört belediye memuruna "kamuyu zarara uğrattıkları gerekçesiyle" toplam 3.582 YTL 14 yenikuruş zimmet çıkarıldı.

ŞARTNAMEDE YEDİ KİŞİLİK: Sayıştay’ın, konuyla ilgili son raporu merakla beklenirken denetim öyküsü şöyle gerçekleşti: "Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, 2006’da bünyesindeki Şehir Tiyatrosu’nda sahnelenmek üzere ’hizmet satın alma yöntemiyle’ tiyatro oyunu ihalesi açtı. Bir büyük, bir de çocuk oyunu olmak üzere iki oyun üzerinden açılan ihalenin teknik şartnamesine, ’Bir oyunun oyuncu kadrosu en az yedi kişilik olacaktır’ maddesi konuldu. Sayıştay denetçisi, Belediye’nin 2006 yılı hesaplarını incelerken, şartnameyi ve belediyece yapılan ödemeleri mercek altına aldı. Denetçi, şartnamedeki ’yedi oyuncu’ koşuluna uyulup uyulmadığını tespiti için oyunların fotoğraf ve afişlerini istedi."

KAMUYU ZARARA UĞRATTI: Ancak "Dans Eden Eşek" adlı çocuk oyununda problem çıktı. Afişte yedi oyuncunun adı yazılmasına karşın, fotoğrafta beş kişinin yer aldığını gören denetçi, dört belediye memuruna 3.582 YTL 14 yenikuruş zimmet çıkarılması yönünde rapor düzenledi. Raporda, şöyle denildi: "Ödeme evrakı ekleri ve ilgili broşürler incelendiğinde, her iki oyunun da 6 oyuncu ile oynandığı, dolayısıyla bir oyun için asgari üç oyuncu şartı yerine getirildiği halde diğer oyun için asgari 7 oyuncu şartının yerine getirilmediği anlaşılmaktadır. Sözkonusu uygulamayla, hizmet, teknik şartmaneye uygun ifa edilmediği için kamu zararına sebebiyet verilmiştir."

EŞEK SAYILMAMIŞ: Dört memur zimmete itiraz edince denetçi, "Bana bu oyunun yedi kişiyle oynandığını kanıtlayın" dedi. Memurlar da "Siz eşeği saymamışsınız. Oyunda eşek de bir oyuncu" dedi. Buna karşın bir eksik daha olduğunu vurgulayan Sayıştay denetçisine memurlar "Bir de anlatıcımız vardı. Ancak Gaziantep muhafazakar bir kent olduğu için anlatıcımız bu fotoğrafta yer almak istemedi" diye savunma verdiler.

ANLATICI, TEKSTLE KANITLANDI: Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Güzelbey Hürriyet’e yaptığı açıklamada "Eşeğin varlığı kabul edildi, buna sevindik. Arkadaşlar, yedinci kişi olan anlatıcının varlığını da oyunun tekstini sunarak kanıtlamışlar" dedi. Güzelbey, Sayıştay’ın kamu hesaplarını bu kadar titizlikle incelemesine memnun olduklarını söyleyerek şöyle dedi: "Ancak üzücü olan şu; biz hem halka sanatı sevdirelim ama bunu yaparken de belediyenin giderleri yükselmesin diye kadrolu sanatçı almazken başımıza bunlar geldi." Başkan Güzelbey, "Zimmet konusu ne oldu" sorusuna da "Arkadaşların savunmasından sonra raporun nihai hali henüz çıkmamış. Bekliyoruz, anlaşılacağımızı umuyoruz" yanıtını verdi.

Dans Eden Eşek popüler bir oyun

ERIC Voos’un yazdığı, Can Gürzap’ın Türkçe’ye kazandırdığı "Dans Eden Eşek" popüler bir çocuk oyunu. Devlet Tiyatroları’nın yanısıra pek çok özel tiyatro topluluğunun yüzlerce kez sahnelediği ve çocuklarca çok sevilen bir oyun olan "Dans Eden Eşek" iki hırsız tarafından çalınıp tekrar eski sahibine satılmaya çalışılan bir eşeğin öyküsünü anlatıyor.

Sayıştay raporunda zararın hesabı

DANS eden eşek için yapılan ödemenin hesaplarda görünmemesi nedeniyle, kamu zararı oluştuğu gerekçesiyle dört memura çıkarılan zimmetin hesabı Sayıştay raporunda şöyle yer aldı:

Ahiz (yüklenici):Özgür Yüksel

İşin Sözleşme bedeli:85 bin YTL

İş kapsamında oynanacak

oyun sayısı:1 oyun

Oyunda olması gereken

asgari oyuncu:7 kişi

Oynayan oyuncu sayısı:6 kişi

Kamu zararı tutarı: 3.035 YTL 71 kuruş

Yüzde 18 KDV dahil kamu

zararı tutarı:3.582,14 YTL

 

Hürriyet
 



Bu haber 643 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,203 µs