En Sıcak Konular

Görme engellilere özel sinema keyfi

19 Aralık 2007 17:22 tsi
Türkiye'de de artık görme engeliler 'sesli betimleme' yöntemi sayesinde film izleyebilecek. "Cenneti Beklerken" adlı filmin DVD'sinde de bu yöntem kullanıldı. Annesi görme özürlü olan Ceyda Düvenci de projede gönüllü olarak yer aldı

Türkiye'de görme engelliler için filmlere sesli betimleme çalışması başlatan Boğaziçi Üniversitesi (B.Ü.) Mithat Alam Film Merkezi, geçen hafta DVD'si piyasaya çıkan Derviş Zaim'in son filmi "Cenneti Beklerken"e de sesli betimleme yaptı. Böylece Türkiye genelinde, görme engelliler de sinemaseverlerle uzun metrajlı bir filmi aynı anda izleyebilecek.


Sesli Betimleme Çalışma Grubu Koordinatörü Kenan Önalan, yönetmen Derviş Zaim, filmin seslendirmesini yapan oyuncu Ceyda Düvenci ve film merkezi yöneticisi Yamaç Okur, B.Ü. Mithat Alam Film Merkezi'nde dün basın toplantısı düzenledi.
Başka filmler de var


Toplantıda konuşan grup koordinatörü, görme engelli Sosyoloji Bölümü öğrencisi Önalan, "Çocukken Voltran'ı çok severdim, ama sözsüz kısımlarında anlayamazdım, insan kendini eksik hissediyor. O yüzden tek başıma film izlemem. Sesli betimleme çok zor değil, 2-3 bin dolarlık maliyeti var" diye konuştu.


Önalan, ayrıca Yazı-Tura, Kayıp Balık Nemo, Sis ve Gece filmlerinin de sesli betimlemelerinin yapıldığını, bunların DVD'sinin Kanal D Home Productions tarafından yakında piyasaya sunulacağını söyledi.

 
'Annem de yararlanacak'
Gönüllü olarak filmin betimlemesini yapan oyuncu Ceyda Düvenci ise annesinin 1981 yılında geçirdiği bir trafik kazası sonucu görme yetisini kaybettiğini söyledi.
Ceyda Düvenci, "Annemin de görmemesi nedeniyle hem anneme, hem Beyazıt Kütüphanesi'ne sesli kitap okuyorum. Bu gruptan bir dergi sayesinde haberdar oldum ve 'Sizinle çalışmak istiyorum' dedim" diye konuştu.
Düvenci, annesinin artık evinde DVD izleyebileceğini belirterek, "Sesli betimlemede oyuncular diyalogsuz kaldığında sesli okuduk. Örneğin, 'Ahmet kapıyı açar', 'Mehmet içeri girer, oturmaktadır' gibi. Sessizlikte neler olduğunu anlattık" dedi.


Sesli betimleme nedir?

Sesli betimleme, filmdeki görsel kısımların sese dönüştürülmesi anlamına geliyor. Filmde herhangi bir anlatıcı, konuşmanın olmadığı sahnelerde görme engelli için mekânı, kişileri ve sessiz gelişen olayları betimleniyor. Satışa sunulacak olan DVD'lerde dil tercihleri gibi "Sesli betimlemeli" seçeneği bulunacak.

Milliyet



Bu haber 561 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,108 µs