En Sıcak Konular

Gönülsüz gölgeler ittifakı: ABD-Türkiye-İran!

19 Aralık 2007 17:15 tsi
Gönülsüz gölgeler ittifakı: ABD-Türkiye-İran! Garip değil mi? Değil. Dünya böyle bir dünya. Kimin kiminle el ele tutacağı, ‘doğru zaman ve doğru şartlar’a bakar. O şartlardan biri ‘Türkiye olmadan olmaz’ olursa, o zaman Tahran da Washingtdon da aynı potada eriyebilir. İşte gön

ABD ile İran’ı biraraya getiren faktörün tek bir ismi var; Türkiye. Kendilerinin gönlü hatta haberi var mıydı bilinmez ve kimse de bunu sorup sorgulyamadı ama, Silahlı Kuvvetler’in gerçekleştirdiği operasyonda İran ve ABD aynı safta yer aldı. Yani Türkiye’nin safında.

Öyle veya böyle durum tam olarak bu. Ankara 5 Kasım ABD görüşmesi ve devamında Amerika’yı PKK’ya karşı ortak ederken, Tahran’la imzaladığı bir anlaşmayla da, zaten uzun zamandır PKK “klonu” PJAK’a karşı mücadele eden Tahran’la bir güvenlik işbirliği anlaşması imzaladı.

Ana konusu da tıpkı ABD ile olduğu gibi PKK’ydı. Sonuçta Türkiye Kandil’i bombalarken, dağın öte yanını İran bombaladı. Aynı zamanlamayla! Yani pekala iki taraf da ne yapıldığını biliyordu.

Bu gerçekleşirken ABD, bir yandan hava sahasını boşaltıyor, bir yandan istihbarat tazeliyor, bir yandan da “olayı” izliyordu. Yani İran’ın ne yaptığını da görüyordu. Kaldı ki, ABD’nin İran iletişimini akamete uğratan yüksek teknolojili dijital ambargosu da bu sare içinde kesilmişti.

Açık biçimde üç ülke aynı hedef için, aynı zamanlama ve farklı silahlarla ortak operasyon düzenledi! Hal böyle olunca da şu sorular merak konusu. Acaba ABD ile İran arasında herhangi bir irtibat kuruldu mu? Ya da Türkiye üzerinden kuruldu mu?

Elbette aynı üçlünün bir masa etrafına toplanıp harekat planlaması yaptığını söylemek doğru değil. Yani “gibi” oldu! Nihayetinde de Türkiye, İran ve ABD aynı safta hareket etti. Ve o safın başını Ankara çekti. Bakalım bu yenilik iki ülkenin Türkiye merkezli politikalara yaklaşmalarına nasıl bir katkı sağlayacak?



Bu haber 1,198 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,782 µs