En Sıcak Konular

AB yolunda 2 adım daha ileri!

19 Aralık 2007 14:09 tsi
AB yolunda 2 adım daha ileri! Türkiye-AB müzakereleri çerçevesinde iki başlık bugün müzakerelere açıldı. İki başlığın daha açılması AB-Türkiye bağlarını tamamen koparmadığının bir göstergesi. bu iki başlıkla birlikte açılan müzakere sayısı 7'ye yükselirken, 8 başlık da hala askıda...

Türkiye-AB müzakereleri çerçevesinde ''Tüketicinin ve sağlığın korunması'' ile ''Trans Avrupa ağları'' fasılları müzakerelere açıldı.

Brüksel'de Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın katılımıyla gerçekleşen açılışta AB Dönem Başkanı Portekiz'in Dışişleri Bakanı Luis Amada, AB Komisyonu Genişleme Genel Müdürü Michael Leight, Türkiye Masası Başkanı Christian Danielson ile üye ülke temsilcileri hazır bulundu.

"Bilim ve araştırma" faslını geçen yıl açıp kapatan Türkiye ile bu yılın ilk yarısındaki Almanya dönem başkanlığı sırasında "İşletme ve sanayi politikası", "İstatistik" ve "Mali kontrol" olmak üzere 3 fasılda müzakereler başlatılmıştı.

Bu durumda 2007 yılı itibarıyla Türkiye, 35 fasıldan 6'sında müzakereleri başlatmış oluyor.

Bu sabah AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ile kahvaltıda bir araya gelen Babacan'ın önümüzdeki saatlerde basın toplantısına katılması bekleniyor.

Müzakerelerin başladığı 3 Ekim 2005'ten bu yana Türkiye 35 başlıktan 5'ini açabilmişti. Bu iki başlığın da açılmasıyla, Türkiye ile açılan müzakere başlıklarının sayısı 7'ye yükseldi.

Kıbrıs sorunu yüzünden 8 başlık ise hala askıda...

Türkiye ile iki müzakere başlığının daha açılması trenin raydan çıkmadığının bir göstergesi.

Ancak, liderler zirvesinde kabul edilen karar metninde; Türkiye'nin yürüttüğü müzakerelerin amacının 'tam üyelik' olduğuna değinilmemesi, müzakerelerin seyrine ilişkin kuşku yaratıyor.

Müzakerelere Türkiye ile aynı zamanda başlayan Hırvatistan 35 başlıktan 14'ünü açıp 2'sini kapatmış durumda.

Katılım ve üyelik ifadeleri yer almadı

AB liderleri 14 Aralık’ta Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen zirvede, AB dışişleri bakanlarının hafta başında kabul ettiği ve Türkiye'ye yönelik ''katılım'' ve ''üyelik'' ifadelerinin bulunmadığı kararları değiştirmeden onayladı.

AB zirvesine hazırlık kararları almak için 10 Aralık'ta toplanan dışişleri bakanları, genişlemeye ilişkin kararlarda, Fransa'nın ısrarı nedeniyle "katılım konferansı" yerine "hükümetler arası konferans" ifadesini tercih etmiş, "müzakerelerin amacının üyelik olduğu" ifadesini kullanmaktan kaçınmıştı.

Kararın ardından, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik süreci yeniden soğuma yoluna girmişti.

Bu kararlarda,"genişleme stratejisi" başlığı altında Batı Balkanlar için kuvvetli ifadeler kullanılırken Türkiye'ye yer verilmiyor.

Kararlarda, "Teknik hazırlıkları tamamlanan fasılların, Müzakere Çerçeve Belgesi'ne uygun şekilde mevcut prosedürler uyarınca açılması gereği hatırlatılır" deniliyor.

Ayrıca, AB Konseyi'nin Türkiye ve Hırvatistan'la bu ay içinde düzenlenecek hükümetlerarası konferanslarla yeni fasılların açılmasını beklediği kaydediliyor.



Bu haber 292 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,942 µs