En Sıcak Konular

Trafikte ’Ben kimim biliyor musun’ devri bitiyor

19 Aralık 2007 14:05 tsi
Başbakanlık’ın talimatı üzerine polis, trafikte, direksiyonun başındaki herkes hakkında "sürücü" olarak işlem yapacak. Böylece milletvekilleri, diplomatlar hakim ve savcılar da kuralları ihlal etmeleri halinde ceza ödeyecekler.

TRAFİKTE, milletvekilleri, diplomatlar, hakim ve savcıların, kural ihlali yapmaları durumunda verilen cezalar artık müeyyidesiz kalmayacak. Başbakanlık talimatı ile verilen cezaları müeyyidesiz bırakan uygulamaya son verilecek.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, geçtiğimiz günlerde açıkladığı "Trafik güvenliğinde yeni açılımlar, hedefler ve çözümler" isimli projede, kural ihlali yapan sürücülere artık taviz verilmeyeceğini belirtmişti. Projeyi yakından takip eden Başbakan Tayyip Erdoğan, bu ayrıcalığın kaldırılması için çalışma başlatılmasını istedi. Başbakanlık’ta üst düzey bir yetkili Hürriyet’e, "Polis trafikte hata yapan hakim, savcı, milletvekili ve diplomatik koruması olan kişilere ceza uygulayamıyor. AB ve ABD ülkelerinde böyle bir şey yok. Buna son verilecek. Direksiyonun başına oturan, mesleği ne olursa olsun yaptığı hatanın bedelini ödeyecek" dedi.

TALİMAT ULAŞMADI Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri ise trafikte ayrıcalığa son verecek uygulama ile ilgili kendilerine henüz bir talimat gelmediğini belirttiler.

BAKANDAN DESTEK İçişleri Bakanı Beşir Atalay, yaşanan sıkıntı ve bundan sonraki tavır konusunda şu bilgiyi verdi: "Aslında Trafik Yasası’nda kimse için ayrıcalık yok. Sadece, itfaiye, ambulans gibi geçiş üstünlüğü kuralları var. Hákim, savcı ve milletvekilleriyle ilgili husus uygulama ile ilgilidir. Kanundan kaynaklanan bir durum yok. Bir mahkeme kararı söz konusu. Onların cezaları kurumlarına yollanıyor. Ama biz daha titiz bir uygulama istiyoruz. Gerekçemiz de şu: Direksiyona geçen herkes sürücüdür. Uygulamada farklılıklar olabiliyor. Bu polisten de kaynaklanabilir. O yüzden trafik denetimi yapanları da denetliyoruz."

2005 TARİHLİ GENELGE Atalay’ın sözünü ettiği uygulamadan kaynaklanan sıkıntı bir genelgeye dayanıyor. İçişleri Bakanlığı, TBMM üyeleri, hakim ve savcılar ile diplomatik dokunulmazlığı olan kişilerin, trafik kurallarını ihlal etmeleri halinde "trafik suç veya ceza tutanağı" yerine "tespit tutanağı" düzenlenmesi için 25 Şubat 2005 tarih ve 2005/21 sayılı genelge yayınlamıştı.

MÜEYYİDESİZ KALIYOR Bu genelgeye dayanarak, bu kişilere, doğrudan ceza yazılamıyor, sadece tutanak düzenleniyor. Bu tutanağın gereği ise kurumlar tarafından ilgiliye rücu ettirilmediği için cezalar büyük ölçüde ödenmiyor ve suç müeyyidesiz kalıyor. Edinilen bilgiye göre tartışmanın yaşandığı yıllar boyunca polis, sadece 100 hakim, savcı ve 12 Yargıtay mensubu için ceza tutanağı düzenledi.

8 KİŞİ CEZA ÖDEDİ Bu cezaların, Yargıtay üyelerine Yargıtay, hakim ve savcılara ise Adalet Bakanlığı kanalıyla rücu ettirilmesi gerekiyor. Yargıtay yetkilileri, 12 Yargıtay mensubundan 8’inin bu cezaları ödediğini, 2’sinin itirazının kabul edilerek cezasının kaldırıldığını, 2’sinin ise cezalarını ödemesi için tebliğ edildiğini açıkladılar. 100 hakim savcıya kesilen cezaların da kendilerine bildirilip ödetildiği belirtildi.
 
Hürriyet



Bu haber 769 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,848 µs