En Sıcak Konular

AB üyeliğine verilen destek geriledi

18 Aralık 2007 17:20 tsi
AB'nin Eurobarometre sonbahar araştırmasına göre, Türkiye'de AB üyeliğine destek verenlerin oranı, son bir yılda yüzde 54'ten yüzde 49'a geriledi.

AB'nin Eurobarometre sonbahar araştırmasına göre, Türkiye'de AB üyeliğine destek verenlerin oranı, son bir yılda yüzde 54'ten yüzde 49'a geriledi.

Eylül ve ekim aylarında AB genelinde ve aday ülkelerde yapılan Eurobarometre araştırması, KKTC halkının da ilk kez AB üyeliğine sırt çevirdiğini gösterdi.


AB'den umduğunu bulamayan Kıbrıslı Türkler, üyelik için geçen yıl yüzde 54 seviyesinde bulunan desteklerini bu yıl yüzde 47'ye çekti.


AB üyeliğine en fazla yüzde 82'yle Lüksemburglular destek verirken, AB'ye olumlu bakanların oranı Hollanda'da yüzde 79, Belçika ve İrlanda'da yüzde 74, Polonya ve Romanya'da yüzde 71, Danimarka'da yüzde 69, İspanya'da yüzde 68 ve Almanya'da yüzde 67'yi buluyor.


Araştırmada, AB üyeliğini çoğunluğun onaylamadığı ülkeler yüzde 45'le Finlandiya ve Çek Cumhuriyeti, yüzde 40'la Kıbrıs Rum kesimi ve Macaristan, yüzde 38'le Avusturya, yüzde 37'yle Letonya ve yüzde 34'le İngiltere şeklinde sıralandı.


AB'ye aday ülkelerden Makedonya'da üyeliğe yüzde 76 destek verilirken, Türkiye gibi müzakereleri sürdüren Hırvatistan'da bu oran yüzde 35'e indi. AB üyeliğine olumlu bakan Hırvatlar'ın oranı geçen yıl yüzde 32 düzeyindeydi.


AB üyeliği faydalı mı?


Eurobarometre araştırmasında AB üyeliğinin ülke için faydalı olup olmadığı yönündeki soruya Türklerin yüzde 53'ü olumlu görüş bildirdi. Geçen yıl Türk halkının yüzde 63'ü, AB üyeliğinin ülkeye fayda getireceği görüşünü paylaşıyordu.


KKTC'de ise AB üyeliğinin ülkelerine faydalı olacağını düşünenlerin oranı, son bir yılda yüzde 58'ten yüzde 55'e geriledi. AB içinde üyelikten faydalandıklarına en fazla inanlar, yüzde 87'yle İrlandalılar, yüzde 83'le Polonyalılar, yüzde 81'le Litvanyalılar, yüzde 80'le Yunanlılar ve Estonyalılar, yüzde 78'le Danimarkalılar, yüzde 75'le Belçikalılar ve yüzde 74'le Holandalılar olurken, bu konudaki AB ortalaması yüzde 58 olarak veriliyor.


AB üyeliğinin ülkelerine faydalı olduğuna çoğunluğun inanmadığı halklar arasındaysa yüzde 48'le İsveçliler, yüzde 47'yle İtalyanlar, yüzde 42'yle Avusturyalılar ve Macarlar, yüzde 37'yle İngilizler ve Kıbrıslı Rumlar bulunuyor.


"Türkler AB kurumlarına güvenmiyor"


Eurobarometre araştırması, Türklerin AB kurumlarına güvenmediğini çok net şekilde ortaya koyuyor. AB bürokrasisinin toplandığı AB Komisyonu'na AB'de ortalama yüzde 50 güven duyulurken bu oran KKTC'de yüzde 29'a Türkiye'de yüzde 17'ye iniyor.


AB Komisyonu'na duyulan güven, geçen yıl AB ortalamasında yüzde 48, KKTC'de yüzde 40 ve Türkiye'de yüzde 32 seviyesindeydi. Araştırmada Avrupa Parlamentosu'nda (AP) duyulan güvense AB ortalamasında yüzde 55, KKTC'de yüzde 33 ve Türkiye'de yüzde 20 düzeyinde bulunuyor.


Geçen yılki araştırmada, AP'ye güven AB ortalamasında yüzde 52, KKTC'de yüzde 42 ve Türkiye'de yüzde 34 olmuştu. Bir bütün olarak AB'ye yüzde 25 güven duyulan Türkiye'de ulusal kurumlara yüksek güven duyulduğu görülüyor.


Hükümetine güvende, yüzde 65'le Lüksemburg'un ardından yüzde 64'le Türkiye, AB ve aday ülkeler arasında ikinci sırada yer alıyor.


TBMM'ye güvendeyse yüzde 64'le Türkiye, ulusal meclislerine yüzde 65 güvenen Finlilerden sonra ikinci sırada yer alıyor. Eurobarometre araştırmasında, ortalama olarak AB'de ulusal hükümetlere yüzde 34 ve ulusal parlamentolara yüzde 35 güven duyulduğu belirtiliyor.


Gelecek yıldan beklentiler


Araştırmaya göre, AB ortalamasında yüzde 30 olan gelecek 12 ayın daha iyi olmasını beklentisi, Türkiye'de yüzde 34'e çıkıyor. Eurobarometre'de, gelecek yıl ülke ekonomisinin daha iyiye gideceğini düşünenlerin oranı, AB ortalamasında yüzde 24 ve Türkiye'de yüzde 33 olarak veriliyor.


AB'nin yüzde 48'i ve Türklerin yüzde 46'sı,ülkelerinin ekonomik durumunun "çok iyi" ya da "oldukça iyi" olduğunu düşünüyor. Önümüzdeki 12 ayda istihdam piyasasının iyileşeceğini düşünenlerdeyse Türkler, yüzde 25 ile yüzde 26 olan AB ortalamasının çok az altında kalıyor.

Haber 10



Bu haber 488 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,192 µs