En Sıcak Konular

'Enflasyonun sorumlusu merkez bankasıdır'

18 Aralık 2007 16:25 tsi
Merkez Bankası Başkanı Yılmaz: "Kanunumuzda açıkça bize verilen görev, fiyat istikrarı. Ve 2 yılda biz, Merkez Bankası olarak bu hedefi tutturamadık"

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Türkiye'de enflasyonun sorumlusunun Merkez Bankası olduğunu belirterek, "Kanunumuzda açıkça bize verilen görev, fiyat istikrarı. Ve 2 yılda biz, Merkez Bankası olarak bu hedefi tutturamadık" dedi. Yılmaz, 2008 yılı Para ve Kur Politikasını açıkladığı basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlarken enflasyonda hedefin saptığını ifade ederek şunları söyledi: "Dolayısıyla bizim dışımızda yapılacak olanlar var. Fakat bu işin asıl sorumlusu biziz. Dolayısıyla, bu hedef tutturulmadı diye sorgulanmayı da anlamsız bulmuyorum. Bizi sorgulamanız son derece doğru, doğal, anlamlı. Biz eleştirilmekten, soru sorulmaktan çekinmiyoruz. Herhangi bir alınganlığımız yok."
 
Hedefin tutmamasının makul ve mantıklı bir açıklamasının olduğunu ifade eden Merkez Bankası Başkanı, para politikasının etki alanına giren kalemler ile doğrudan etki alanında olmayan faktörlerin bulunduğunu, bu faktörlerin ne olduğunu açık ve net biçimde kamuoyu ile paylaştıkları sürece kamuoyunun kendilerine inanacağından emin olduğunu söyledi. Yılmaz şöyle devam etti:

"Uyguladığımız para politikası ile para politikasının etki alanına giren enflasyon sepetinde kalemleri etkilediğimizi ve dolayısıyla enflasyon sürecinin dezenflasyon sürecinin çalıştığına inanıyoruz. Ve önümüzdeki dönemde de bu işleyişin devam edeceğini öngörüyoruz.

Bunun dışında evet hedef tutmadı. Çünkü enflasyon ile ilgili tek aracımız olan kısa vadeli faiz oranlarının doğrudan etki alanı dışında olan şoklar var. Bu şoklar sadece bizde değil, bütün dünyada... Dolayısıyla bunu açık kalplilikle net bir şekilde söylüyorum. İlave tedbirlerimiz olanları, sıkı bir şekilde uygulamaya devam etmek. Tek aracımız kısa vadeli faiz oranları, iletişimi güçlendirmek, yapılan işlerin doğruluğuna kamuoyunu inandırmak. Dolayısıyla fiyatlandırma davranışlarını olumlu yöne çevirmek. Bunda bir ölçüde başarılı olduğumuzu düşünüyorum."

Durmuş Yılmaz, kamu sektöründe çalışanların enflasyon farkı almalarına karşın özel sektör çalışanlarının almamalarından rahatsızlık duyup duymadığına ilişkin bir soruya yanıt verirken, "kendisine verilen görevi, elinde olan veya olmayan sebeplerle yerine getiremeyen vicdan sahibi kişinin rahatsız olmaması mümkün değil" dedi. Yılmaz, "Elbette rahatsız oluyoruz. Bize bir görev verilmişti ve bunu yapamadık. Gerekirse utancını da taşırız" dedi.

Para Politikası Kurulu'nda açık bulunan üyeliklere yapılacak atamalara ilişkin soru üzerine Yılmaz, "Ben şifahi olarak Sayın Bakana Merkez Bankası tarafından uygun görülen iki ismi ilettim. Sayın Bakan da bunun üzerinde düşünüyor" diye konuştu.

Yılmaz, bu pozisyonların bir an önce doldurulması gerektiğini, atamaların yapılmasının hem Merkez Bankası hem de hükümet için son derece elzem olduğunu söyledi.

"Açıklamalarınızdan çıkardığımız sonuca ilişkin olarak ipler koptu mu hükümetle" şeklindeki bir başka soru üzerine de Yılmaz, "Kopan herhangi bir ip yok, canımı sıkan bir şey yok de yok. Ben ismi bildirdim, cevap bekliyorum" dedi.

Durmuş Yılmaz, Banka'nın İstanbul'a taşınması ile ilgili soruları yanıtlarken, Merkez Bankası'nın şu anda Ankara'da bulunduğunu ve gitmesi için de kanun değişikliğine ihtiyaç bulunduğunu ifade ederek, "Merkez Bankası camiasının, Ankara'da kalma eğilimi var. Merkez Bankası'nın İstanbul'a gitmesi ile İstanbul'un bölgesel mali merkez haline gelmesi arasındaki ilişkinin net olarak ortaya konması gerekir" diye konuştu.

Aktif haber



Bu haber 499 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,140 µs