En Sıcak Konular

Şırnak'lı STK'lardan medyaya tepki

18 Aralık 2007 14:53 tsi
Şırnak merkez, Cizre, Silopi ve Idil ilçelerinde sivil toplum örgütleri, sendikalar, yerel gazeteler, mahalle muhtarları, AKP, CHP, MHP ve DTP Il başkanları yapmış oldukları ortak açıklamada, bölgede yalan haber yapan basın kuruluşlarını Radyo ve Televizy

43 örgütten yalan yayın yapan medyaya suç duyurusu

43 sivil toplum örgütü, ulusal basın-yayın organları ile bazı kuruluş ve şahsiyetlerin yapmış oldukları gerçeğe ve araştırmaya dayanmayan, düzmece, provokatif haber ve söylemlerin halkı şiddete yönelttiği belirtilerek, "Toplumu adeta bir kaos ortamına sürükleyen, toplumsal sağduyu ve sorumluluktan uzak, reyting için her şeyi mübah gören, basın meslek ilkelerini ihlal eden habercilik anlayışlarını kınıyoruz" denildi.

Şırnak, Cizre, Silopi ve Idil'de aralarında mahalle muhtarları, siyasi parti temsilcileri ve yerel gazetelerinde bulunduğu 43 sivil toplum örgütü ortak bir bildiri yayınladı.

Yayınlanan bildiride, son günlerde ulusal basın-yayın organlarında çıkan yalan ve provokatif eylemlerin halkı şiddete yönlendirdiği belirtilerek Radyo Televizyon Üst Kurulu ve Basın Konseyi'ne şikayette bulundular. 43 sivil toplum örgütü ayrıca Cumhuriyet Başsavcılığı'na da suç duyurusunda bulunarak bu tür yalan haber yapanlar hakkında yasal işlem başlatılmasını istediler

Hazırlanan ortak basın bildirisinde, son zamanlarda bölgede artarak devam eden, sorunları daha da karmaşık hale getiren, kayıpların ve acıların katlanarak artmasına yol açan, bölgenin sosyal-ekonomik yapısını daha da tahrip eden, bölgeyi olduğu gibi tüm Türkiye'yi yangın yerine çeviren olaylardan kaygı duyduklarını belirttiler.

Yaşanan bu olayların yanısıra, ulusal basın-yayın kuruluşları ve bazı derneklerin de yanlış tutum ve anlayış sergiledikleri belirtilerek şunlara yer verildi:

"Özellikle son bir aydır bölgedeki çatışmalar ve sınır ötesi operasyon tartışmaları sürecinde ulusal basın-yayın organları ile bazı kuruluş ve şahsiyetlerin yapmış oldukları gerçeğe ve araştırmaya dayanmayan, etik değerlerden uzak, düzmece, provokatif haber ve söylemlerle halkı şiddete yönelten, toplumu adeta bir kaos ortamına sürükleyen, toplumsal sağduyu ve sorumluluktan uzak, reyting için her şeyi mübah gören, basın meslek ilkelerini ihlal eden habercilik anlayışlarını kınıyoruz. Yapılan bu yalan-yanlış ve beyanatlar, sosyal sorumluluk sahibi, halkı gerçeklerle aydınlatan, toplumsal barışa hizmet eden, ilkeli basın yayın kuruluşlarının varlığından şüphe etmekteyiz."

Ortak basın bildirisinde, son zamanlarda yapılan yalan ve provokatif yayıncılık konusunda sorumlu mercilerin bu konuda sessiz kalmasının üzüntülerini daha arttırdığı belirtilerek, "Habercilik-yayıncılık bu kadar kolay olmamalı. Türkiye'de bu ülkemin mayası olan insanları boğaz boğaza getirmek, linç kültürünün yayılmasına sebep olmak, halkı onarılması güç acılara sürüklemek, savaş çığırtkanlığı yapmak... hangi basın yayın kuruluşunun veya hangi saygın kurum-kuruluş ve şahsiyetlerin iştahla yapacağı bir iş olabilir. Hele hele toplum üzerinde büyük bir etkiye sahip olan medya, oda, dernek ve şahsiyetlerin bu süreçte özeleştiri yaparak yarattığı tehlikeyi görmesi gerekir. Bu ateş hepimizi yakıyor" ifadelerine yer verildi.

Ortak bildiride, medyanın yaptığı haber ve yayınlarla linç kültürü yarattığı kaydedilerek, "Bugün eğer bir Şırnaklı bölge dışında Şırnaklıyım demekten çekiniyorsa, hatta Şırnaklı olmak linç edilmek için bir neden olmuşsa, bu bölgeye atanan doktor, ebe, hemşire, öğretmen gelmekten vazgeçip istifa ediyorsa, hizmet veren memur ve görevlilerin memleketlerindeki aileleri derin kaygı ve acı içinde ise, yatırımlar durduruluyorsa, bunda sorumsuz medya ve diğerlerinin payı en önde gelmektedir" denildi.

Bölgede yaşanan şiddet ortamının Türkiye'de birçok unsur tarafından ne derece rant, karalama ve halkı şiddete yöneltme amacıyla kullanıldığını gördükleri için şiddet ortamının bir an önce sonlandırılmasını isteyen 43 sivil toplum örgüt temsilcisi, "Sonuç olarak bizler, sivil toplum ve meslek kuruluşları ile muhtarlar olarak bölgede var olan şiddet ortamını kendi çıkarları uğruna kullanan basın-yayın organları ve diğer ilgili meslek ve sivil toplum kuruluşlarını esefle kınıyor ve bu kuruluşların görevlerini layıkıyla viçdani ve insani değerlere saygı duyarak ve evrensel yayın etiğine uyarak yapmalarını istiyoruz. Basın emekçileri lütfen patronlarınızın kar hesaplarına bizi alet etmeyin. Gerçeği yazın, gerçeği söyleyin" denildi.

Sivil toplum temsilcileri, yalan ve provokatif yayınlar konusunda hükümeti olaya müdahale etmeye çağırırken, RTÜK ve Basın Konseyi'ne şikayette bulundular. Ayrıca, Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunularak yalan haber yapan basın kuruluşları hakkında yasal işlem başlatılmasını istediler.

HAZIRLANAN ORTAK BILDIRIYE IMZA ATAN STÖ, MUHTAR VE PARTILER

Şırnak Barosu, Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, Şırnak Esnaf ve Sanaatkar Odaları Birliği Başkanlığı, Şırnak Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanlığı, Şırnak Esnaf ve Sanayiiciler Odaları Birliği Başkanlığı, Silopi Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanlığı, Silopi Esnaf ve Sanaatkarlar Odası Başkanlığı, Cizre Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanlığı,Idil Esnaf ve Sanaatkarlar Odası Başkanlığı, Idil Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanlığı, Cizre Esnaf veğ Sanaatkarlar Odası Başkanlığı, Uludere Esnaf ve Sanaatkarlar Odası Başkanlığı, Haber-Iş, Yol-Iş Temsilciliği, KESK'e bağlı Memur Sendikaları Temsilciliği, DISK Genel-Iş Şırnak Temsilciliği, Sınırlı Sorumlu Yeni Şırnak Tankerciler ve Kamyoncular, Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi,Şırnak Ziraat Odası Başkanlığı, Silopi Ziraat Odası Başkanlığı,Cizre Ziraat Odası Başkanlığı, Idil Ziraat Odası Başkanlığı, Uludere Ziraat Odası Başkanlığı, Sınırlı Sorumlu Şırnak 5 Nolu motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi, Şırnak Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanlığı, Silopi Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanlığı, Cizre Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanlığı, GENÇ-DER, Yeşeren Gençlik Derneği, Şırnak Müteahhitler Derneği, Silopi Ihracatçılar Derneği, Şırnak Üniversiteli Öğrencileri Okutma ve Yaşatma Derneği, Mem u Zin Kültür ve Sanat Derneği, Şırnak Merkez 12 mahalle muhtarlığı, Cizre Muhtarlar Derneği, şırnak Medya A.Ş, Çağdaş Şırnak Gazetesi, Şırnak Olay Gazetesi, Şırnak Lider Gazetesi, AKP Şırnak Il Başkanı Rizgin Birlik, CHP Il Başkanı Mehmet Çevik, MHP Il Başkanı Hakim Zeyrek, DTP Il Başkanı Izzet Belge.

haber10

 



Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,861 µs