En Sıcak Konular

Türkiye, İran ve ABD aynı safta!

18 Aralık 2007 14:19 tsi
Türkiye, İran ve ABD aynı safta! İbrahim Karagül'e göre Kuzey Irak'taki PKK kamplarına ve özellikle Kandil'e yapılan kapsamlı saldırı, sınır ötesi operasyon için tezkere kararının alınmasından sonraki "ilk" ciddi girişim oldu. Peki operasyonun barındırdığı diğer "ilkler" ne?

İbrahim Karagül'ün yazısının ilgili bölümü...

Kandil operasyonu, Mersin, kirli trafik!

Kuzey Irak'taki PKK kamplarına ve özellikle Kandil'e yapılan kapsamlı saldırı, sınır ötesi operasyon için tezkere kararının alınmasından sonraki ilk ciddi girişim oldu. Ancak başka ilkleri de içeriyor.

1- Türkiye ve ABD, PKK'ya karşı ilk kez bu denli ortak hareket etti. Niteliğini, içeriğini tam olarak bilemiyoruz ama Irak hava sahası Türk uçaklarına açıldı ve böyle harekat gerçekleşebildi. Ve ABD, Irak işgalinden bu yana ilk kez PKK'ya karşı böylesine bir tavır aldı.

2- Aynı anda İran da PJAK gerekçesiyle Kandil bölgesine operasyon yaptı. Türkiye ile İran arasında PKK/PJAK ortak tehdidi nedeniyle öteden beri iyi yürüyen bir koordinasyon vardı. Ama son operasyonda Türkiye, İran ve ABD aynı safta hareket etmiş gibi oldu. ABD ile İran'ın Türkiye merkezli tavırlarının zamanlaması dikkat çekici.

3- Operasyon, PKK'nın lider kadrosu ya da militan kadrosundan ziyade lojistik kaynaklarına yönelik oldu. Siyasi açıdan dünya başkentlerinde yürütülen lojistiği kesme çabası, askeri olarak da uygulanıyor.

4- Operasyon kararının ABD'nin dışında Mesut Barzani'ye de bildirilmesi, PKK'nın da bundan haberdar olduğu anlamına geliyor. Bundan da hedefin lojistik kaynaklar olduğu ortaya çıkıyor.

5- AB'nin sızlanması dışında bölgesel ve uluslararası güçlerden ciddi bir reaksiyon gelmemesi de bir ilk. Sürecin siyasi boyutunun öne çıkması PKK'ya karşı mücadelede psikolojik üstünlüğünün Türkiye'ye geçmesine imkan verdi.

6- Terörle mücadelede geleneksel taktiklerin dışına çıkıldı. Askeri operasyon anlamında hava saldırılarının bundan sonra devam edeceği hatta ağrılıklı olarak yürütüleceği görülüyor.

7- PKK gibi bir örgüt, uluslararası güçlerin bölgesel politikalarında “kart” olarak kullanılırken şimdi bölgesel pazarlıklar için kullanılan bir malzeme oldu. En önemli sonuç belki de bu.



Bu haber 351 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,864 µs