En Sıcak Konular

Türk yetkililer çatışmayı doğruladı

18 Aralık 2007 12:43 tsi
Uluslararası haber ajanslarının dünyaya geçtiği "Türk askeri Kuzey Irak'a girdi" haberi büyük yankı uyandırırken, Türk yetkililer bölgedeki çatışma haberlerini doğruladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı 4 tank ve bin 500 askerin, Kuzey Irak'ta sınırı geçtiği iddia edildi. Kürt yönetimine bağlı yerel kaynaklar, Cihan'a yaptıkları açıklamada Türk uçaklarının önceki gün düzenlediği hava operasyonunun ardından 4 tank ve bin 500 Türk askerinin sınırı geçtiğini ve bölgeden çatışma sesleri geldiğini söyledi.

AP'ye konuşan ismini açıklamayan Türk yetkiliye göre Türk askerleri hâlâ Kuzey Irak'ta... Barzani'nin internet sitesine göre Türk askerlerinin Kuzey Irak'a girişi devam ediyor ve asker yasısı 700 civarında...

Reuters Haber Ajansı'nın Türk askeri yetkililerine dayanarak verdiği bilgiye göre sınırdan içeri giren Türk askerleri, Kuzey Irak'ta saldırı hazırlığı yapan PKK'lı gruba müdahale etti. Çatışma devam ediyor.

Aynı kaynaklara göre askerler 2-3 kilometre ilerledi Kuzey Irak'ta türk askerleri ile sınırlı bir çatışmaya girdiği öne sürüldü.

Reuters'in iddiasına göre 300 kişilik bir Türk birliği Irak sınırının 2-3 kilometre içine kadar girerek Gali Rash mevkiine intikal etti. Türk askerlerinin hafif silahlarla donanmış olduğu öne sürüldü.

K.IRAK YÖNETİMİ DOĞRULADI

Irak'ın kuzeyindeki Kürt yönetimi, Türk askerlerinin Irak sınırından içeri girdiği haberinin ardından olayı kınadı. Kürt hükümeti sözcüsü Fuad Hüseyin, "Türk askerlerinin sınırı geçmesini kınıyoruz. Türkiye, sorunu Irak topraklarını taşımak istiyor" dedi. Fuad Hüseyin, Irak sınırını ne kadar Türk askerinin geçtiğini ise bilmediklerini söyledi.

Kürt yönetimine bağlı Peşmerge kuvvetlerinin sözcüsü Cebbar Yaver de Türk askerlerinin sınırı geçtiğini ve Irak sınırları içerisindeki Gali Raş bölgesinde olduklarını doğruladı. Türk askerlerinin bulunduğu bölgenin terkedilmiş bir arazi olduğunu söyleyen Yaver, bölgeye Peşmerge kuvveti ise sevk edilmediğini kaydetti. Yaver, "Kaç askerin sınırı geçtiğini bilmiyoruz" şeklinde konuştu.

Türk ordusunun bu sabahtan itibaren sınırı geçtiği bildirilirken, kaç askerin sınırötesi operasyona katıldığına dair ise farklı bilgiler gelmişti. Bazı kaynaklar 300 kadar askerin sınırdan 2 - 3 kilometre içeri girdiğini belirtirken, bazı Kürt yetkililer ise 4 tank ve bin 500 kadar Türk askerinin sınırötesi operasyona katıldığını kaydetmişlerdi.

Öte yandan terör örgütü PKk'ya bağlı bazı isimler, AFP'ye yaptıkları açıklamada operasyonu doğruladı ve Türk askerlerinin gece 04.00'te sınırı geçerek Irak tarafındaki Havakurt bölgesine girdiğini söyledi.

Kürt bölgesinde yayın yapan bölge yönetimi Başkanı Mesut Barzani'ye ait Kürdistan TV de Türk askerlerinin Sid Kan bölgesinde birkaç kilometre içeri girdiklerini duyurdu. Televizyon, Türk askerlerinin Kaya Raş, Bunwag, Canoruk ve Keliroş köylerine ulaştığını ve orada durduklarını kaydetti.

PEYAMNER: 700 TÜRK ASKERİ SINIRI GEÇTİ

AP ve Reuters Haber Ajanslarının ardından Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) yakınlığı ile bilinen Peyamner Haber Ajansı da, "Türk askerinin Kürdistan Bölgesi topraklarına girdiğini ve bu sayının artmakta olduğu" iddiasında bulundu.

Peyamner, "700'den fazla Türk askerinin Kürdistan Bölgesi sınırlarını ihlal ederek Kürdistan Bölgesine girdikleri ve sınır ihlalinin şu na kadar da devam ettiğinin bildirildiğini" yazdı. Adını açıklanmayan bir kaynağa dayanan ajans, "Türk askerlerinin Kürdistan topraklarının 5 kilometre içine girdiğini"ni de öne sürdü.

Ajans, aynı kaynağın, "Bazı Türk askerlerinin Türkiye ile Kürdistan Bölgesi sınırları arasında bulunan Begijni deresinden Kürdistan bölgesine girmekte olduğunu, Şaneşan, Geli Reş ve Tedale köylerine yerleştiklerini"de savunduğunu da yazdı.

Haber 10



Bu haber 555 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,834 µs