Türkiye ABD ile barıştı mı? | " /> Türkiye ABD ile barıştı mı? | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye ABD ile barıştı mı?

18 Aralık 2007 12:39 tsi
Türkiye ABD ile barıştı mı? The Guardian’dan Simon Tisdall, TSK’nin Kuzey Irak’a gerçekleştirdiği operasyonun anlamının ne olduğunu, Türkiye ile ABD’nin ilişkilerinde gelinen noktayı yazdı.

TSK'nın Kuzey Irak'ta gerçekleştirdiği operasyonun anlamının “askeri açıdan çok siyasi” olduğu öne sürüldü. The Guardian gazetesinin köşe yazarı Simon Tisdall, harekatın Türkiye ile ABD'nin “öpüşerek barıştığı” anını simgelediğini savunurken, “Mutabakatın ömrü, Türkiye'nin PKK ayaklanmasına sona erdirmek için eş zamanlı olarak sınırlı bir af gibi, ekonomik ve hukuki önlemleri uygulamasına bağlı olabilir” görüşünü dille getirdi.


İngiliz The Guardian gazetesinin köşe yazarı Simon Tisdall, TSK'nin PKK'yı hedef alan operasyonuna ilişkin yorumunda operasyonun, ABD'nin Bağdat'ı ele geçirdiği 2003 yılından bu yana Türkiye'nin en büyük sınır ötesi harekatı olduğunu belirterek şöyle devam etti:  “Ancak (operasyonun) anlamı, askeriden çok siyasidir. Washington ve Ankara'nın öpüşerek barıştığı anını simgeliyor. Türkiye'ye karşı saldırıları düzenlemek için kullanılan, Kuzey Irak'taki PKK kampları nedeniyle ABD ile yaşanan gerilimler tüm yıl boyunca artmıştı.”


Simon Tisdall, Türk yetkililerinin özel sohbetlerinde ABD'nin, PKK'ya karşı harekete geçme isteksizliğini, İran'ı hedef alan, PKK'nın “kardeş” örgütü Pejak'a sağladığı örtülü desteğe bağladıklarını kaydetti.


AKP'nin, Türkiye'yi “bölen” cumhurbaşkanlığı ve genel seçimdeki “zaferleri” ve kamuoyundaki ABD karşıtlığının rekor düzeye ulaşması gibi faktörlerin Türkiye ile ABD arasındaki gerilimleri daha da yoğunlaştırdığı iddiasında bulunan Tisdall, ancak ikili ilişkileri adeta kopma noktasına getiren olayın, Kongre'deki“Ermeni soykırımı” tasarısı olduğunu savundu.


The Guardian yazarı, tasarının geri çekilmesi ile atmosferin önemli ölçüde iyileştiğini, üst düzey ABD'li generallerin Ankara'yı ziyaret ettiklerini, görüşmelerde PKK sorununun ele alındığını kaydetti. Başbakan Erdoğan ile Başkan Bush arasındaki görüşmede ABD'nin, PKK'ya karşı Ankara ile daha aktif bir işbirliği sözünü verdiğini belirten Tisdall, operasyonun ardında ABD'den yapılan resmi açıklamaların “çok dikkatli" bir biçimde kaleme alındığını belirtti.


Ancak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın "daha az çekingen" davranarak ABD'nin istihbarat sağladığını, Irak'ın havasahasını açtığını ve operasyon için onay verdiğini söylediğini yazan Tisdall, iki ülke arasındaki mutabakatın geleceğine ilişkin olarak şu değerlendirmesini yaptı:
“Mutabakatın ömrü, Türkiye'nin PKK ayaklanmasına sona erdirmek için eş zamanlı olarak sınırlı bir af gibi, ekonomik ve hukuki önlemleri uygulamasına bağlı olabilir. Eğer Türkiye, askeri yönden fazla ileriye giderse, ABD ile hassas yeni anlayış, sendeleyebilir.”


Simon Tisdall, “Hafta sonundaki gelişmelerden sonra Ankara ve Washington, Irak krizinden başlamasından bu yana en yakın hızada” ifadesini kullandıktan sonra Başbakan Erdoğan ve AKP'nin, kamuoyunun baskılarına “boyun eğip” operasyona izin vererek Türkiye'nin içerisindeki konumlarını önemli ölçüde güçlendirdiklerini de savundu.

Aktif haber



Bu haber 332 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,524 µs