En Sıcak Konular

PKK masada da bitti!

18 Aralık 2007 12:23 tsi
PKK masada da bitti! 150 kilometre güneydeki Kandil'e kadar uzanan harekâta olumsuz tepki yok. AB itidal tavsiyesiyle yetindi, Rusya ve ABD, Türkiye'ye destek mesajları verdi. Bu kez hiç kimse "sınır ötesi" tepkisi ya da kınaması yapmadı. İşte müthiş diplomatik hamlenin m

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Kuzey Irak'a gerçekleştirdiği sınır ötesi operasyon daha önce bazı kesimlerin ileri sürdüğünün aksine dünyanın tepkisini çekmedi. ABD operasyona lojistik destek verdiğini yalanlamadı ve "PKK'ya son verecek eylemleri kesinlikle görmek istiyoruz" dedi. AB 'itidal çağrısı' yaparken Almanya gelişmeleri endişeyle izlediğini belirtmekle yetindi. Rusya'dan Türkiye'nin terörle mücadelesine destek mesajı geldi. Ortadoğu ülkeleriyse hiçbir açıklama yapmadı.

DİPLOMATİK ATAĞIN MEYVELERİ

Hükümet TBMM'den sınır ötesi operasyon yetkisi aldıktan sonra kapsamlı bir diplomatik girişim başlatmıştı. Başbakan Tayyip Erdoğan, ABD'ye giderek 5 Kasım'da Başkan George Bush'la görüşmüş, ardından da bazı Avrupa ülkelerini ziyaret edip Türkiye'nin terörle mücadele konusundaki kararlılığını anlatarak destek istemişti.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan da aynı dönemde Ortadoğu ülkelerini dolaşmıştı. Operasyon sonrasında uluslararası kamuoyunun büründüğü sessizlik, 'Hükümetin diplomatik çabaları sonuç verdi' yorumlarına yol açtı.

AVRUPA BU KEZ KINAMADI

Daha önce operasyona karşı açıklamalar yapan Avrupa'dan sadece itidal çağrıları geldi ve 'Aman sivillere dikkat' denildi. AB Dönem Başkanı Portekiz başta olmak üzere AB başkentlerinden gelen tepki açıklamalarında, 'kınama (condemn)', 'protesto' gibi ağır diplomatik sözcükler yerine 'Saygı (respect)', 'Kaygı (concern)', 'İtidal (restraint)' ve 'Kaçınmak (refrain)' gibi en düşük seviyeli sözcükler tercih edildi.

ALMANYA: DİKKATLE İZLİYORUZ

Almanya da Türkiye'nin Irak'ın kuzeyindeki operasyonunu 'dikkatle ve endişeyle izlediğini' açıklamakla yetindi. Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın bir sözcüsü dün başkent Berlin'de yaptığı açıklamada, "Kuzey Irak topraklarından düzenlenen saldırılarda çok sayıda Türk askeri öldürüldü. Tüm tarafların aldıkları önlemlerde ölçülü davranmalarını ümit ediyoruz" diye konuştu.

ABD'DEN TAM DESTEK

ABD yönetimi ise TSK'nın operasyonunun ABD'den alınan lojistik destekle gerçekleştiği yolundaki haberleri yalanlamadı. ABD yönetimi, TSK operasyonu ile ilgili tavrını "Siviller hedef olmadı, TSK ortak düşman PKK'yı hedef aldı. İşbirliği devam edecek" yaklaşımıyla ortaya koydu.

BM TEPKİ VERMEDİ

BM Sözcü Yardımcısı Marie Okabe, Genel Sekreter Ban Ki-Mun'un, Türkiye'nin harekâtından dolayı endişeli olduğunu bildirdi. Okabe, Ban'ın PKK'nın kuzey Irak'tan Türkiye'ye karşı devam eden terör saldırılarından da endişeli olduğunu ifade etti.

RUSYA: DESTEK VERİYORUZ

Rusya da öncekilerin aksine operasyonu eleştiren açıklamalar yapmadı. Rusya Federasyonu Büyükelçisi Vladimir İvanovskiy, gazetecilerin operasyonla ilgili sorusu üzerine, "Bize göre herhangi bir siyasi karar askeri karardan daha uygun. Biz de ülke olarak terörden çok acı çektik. Türkiye'nin yürüttüğü mücadeleye destek veriyoruz" dedi.



Bu haber 423 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,453 µs