En Sıcak Konular

Mescid-i Aksa'da yeni kazı alarmı!

18 Aralık 2007 11:10 tsi
Mescid-i Aksa'da yeni kazı alarmı!

İsrail'in Ha'aretz gazetesi, hükümetin, Ağlama Duvarı'nın bitişiğindeki Faslılar Kapısı alanındaki inşaat ve kazı çalışmalarının yeniden başlatılması talimatını verdiğini yazdı.

Gazete, İsrail hükümetinin, İsrail Eski Eserler İdaresi'nden, şeffaflık ve ilgili taraflarla işbirliği içinde yürütülecek çalışmaların mümkün olduğunca çabuk tamamlamasını istediğini bildirdi.

Ağlama Duvarı'ndan El Aksa Camisi avlusuna geçişi sağlayan Faslılar Kapısı'ndaki inşaat ve arkeolojik kazı çalışmaları, geçen Haziran ayında, Filistinlilerden gelen tepkiler ve uluslararası düzeydeki eleştiriler nedeniyle durdurulmuştu. Eylül ayında İr Amim adlı İsrailli örgüt, kazı çalışmalarının yeniden başlatılması kararı alındığını duyurmuş, İsrail kabinesinin tek Müslüman Arap bakanı, Kadimalı Bilim, Kültür ve Spor Bakanı Galib Macadele, hükümetten çalışmaların durdurulmasını talep etmiş ve kazılar bir süreliğine dondurulmuştu.

Ha'aretz gazetesi, Bakanlar Kurulunun 29 Kasımda, bakanlık temsilcilerinden oluşan komisyonun Eylül ayında aldığı, kazıların yeniden başlatılması yolundaki kararını onayladığını yazdı.

Hükümetin, İsrail Eski Eserler İdaresi'ne, "arkeolojik değeri olmayan tüm buluntuların kaldırılması, tarihi değerlerin ve yapıtların estetiğinin korunması, güvenliğin sağlanması ve aynı zamanda sosyal haksızlıkları giderecek bir formül bulacak şekilde çalışmaların yürütülmesi talimatını verdiği" kaydedildi.

İsrail kabinesinin, arkeolojik ve koruma amaçlı çalışmalar için 3,5 milyon İsrail şekeli ödenek ayırma kararı aldığı, Başbakanlık Müsteşarlığının da kazı alanındaki, tahmini bedeli 14 milyon Şekel olan daimi köprü inşaatı dahil, harcamaları denetlemekle sorumlu olduğu belirtildi.

Bütçe kaynakları, kazılara ilişkin planlar Kudüs Bölgesel Planlama Komisyonu'nca onaylanır onaylanmaz tahsis kullanıma açılacak. Bakanlık temsilcilerinden oluşan komisyonun, Eylül ayında verdiği karar sonrasında, Başbakanlık, çalışmaların yeniden başlatılmasında sorun olmadığını açıklamış, çalışmaların durmasının siyasi kararlardan kaynaklanmadığını, tamamen planlama ile ilgili sorunlar nedeniyle kazı çalışmalarına ara verildiğini belirtmişti.

Bakan Macadele ise kazı alanında, Kudüs Bölgesel Planlama Komisyonunun onay vermediği hiçbir değişikliğin yapılmayacağına ilişkin kendisine teminat verildiğini söyledi.

Macadele, Başbakanın kutsal yerlerin korunmasına yönelik anlayış ve sükunet oluşturulması politikasına destek vermesinden duyduğu memnuniyeti de dile getirdi. Daha önce söz konusu komisyon kararının durdurulması için İsrail Başsavcılığına başvuran İr Amim (Halkların Şehri) adlı İsrailli örgütün hukuk danışmanı Danny Zeidman ise kabine kararının kendi içinde çelişkili olduğunu belirtti, ayrıca planın henüz onaylanmamasına, alanda ne tür bir çalışma yapılacağının bilinmemesine rağmen çalışmaların hemen tamamlanmasının istenmesini ve inşaat için para ayrılmasını eleştirdi.

Zeidman, hükümetin özerk bir kuruluşa bu konuda talimat vermesinin de kendisini şaşırttığını ifade ederek, bunun arkeoloji çalışmalarının kapsamının politize edildiğini gösterdiğini kaydetti.

 
haber 7



Bu haber 283 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,096 µs