En Sıcak Konular

AB'nin akil adamı Türkiye'ye karşı mı?

18 Aralık 2007 09:06 tsi
AB'nin akil adamı Türkiye'ye karşı mı?  
Eski İspanya Başbakanı Filipe Gonzalez'in Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanları zirvesinde kurulan Tefekkür Grubu'nun başkanlığına atanmasının ardından Gonzalez'in Türkiye konusunda görüşleri gündeme gelmeye başladı.

Bazı haber ajansları, İspanyol gazetelerine dayanarak Sosyalist Gonzalez'in Türkiye'yi AB'nin dışında gördüğünü yazarken sözcüsü Joaquin Tagar, Gonzalez'in artık farklı düşündüğünü bildiriyor. Öte yandan, grubun fikir babası Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Gonzalez'in başkanlığını desteklediği ve seçilmesi için çalıştığı ortaya çıktı.

İspanyol El Mundo ve La Vanguardia gazetelerine göre 1982'den 1996 yılına kadar İspanya'yı yöneten Gonzalez'in, 2004 yılında Barselona'da yaptığı önemli bir konuşmada "AB'nin genişlemesinin limitleri var ve bu limitler Türkiye sınırında duruyor." dediğini yazdı. Gonzalez, bu toplantıda; çok büyük, fakir ve çoğunluğu Müslüman olarak nitelediği Türkiye'nin AB'ye alınması konusundaki kaygılarını dile getirmiş.

Gonzalez'in Tefekkür Grubu'nun başına atanmasından sonra konuya ilişkin Reuters haber ajansına bir açıklama yapan sözcüsü Joaquin Tagar, "Konu hakkında net bir tavır almadan sadece teorik bir görüş ifade ediyormuş. Sadece, Türk ve Avrupa kültürü arasındaki farklılığı vurgulamak istiyordu." dedi. Sözcü, bu durumda Gonzalez'in Türkiye tavrının ne olduğu sorulunca "Son zamanlarda, AB Türkiye'ye taahhüt etmişse, bunu onurlandırmalı." şeklinde konuştuğunu bildirdi. İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, Gonzalez'i Türkiye'nin üyeliğine karşı olarak görmenin "çok yanlı" olacağını söylemişti. AB devlet ve hükümet başkanları zirvesinde, Fransa, Portekiz, Almanya ve Belçika'nın Gonzalez'in adaylığını desteklerken İngiltere ve İskandinav ülkelerinin eski Letonya Cumhurbaşkanı Vaira Vike-Freiberga'i desteklediği bildirildi. Sarkozy'nin, İspanya'daki seçimler öncesinde dış politika karnesi çok iyi olmayan Başbakan Zapetora'ya destek için "memnuniyetle" Gonzalez'i istediği ifade edilirken, karşılığında da Akdeniz Birliği konusunda güçlü bir destek sözü aldığı iddia ediliyor.

Filistin Konferansı için dün Paris'e gelen Dışişleri Bakanı Ali Babacan, grubun Türkiye'yi de tartışacağını öne süren Fransa'nın grubun görev talimatını kendisine göre yorumladığını belirterek "Bu konuda bir sorun görmediklerini" söyledi. Çok sayıda ülkenin metni Fransa gibi okumadığına dikkat çeken Babacan, bazı ülkelerin Türkiye ve sınırlar konusuna referans yapılmaması için mücadele ettiklerini söyledi. Sarkozy, Tefekkür Grubu'nun, AB'nin geleceğini ele alırken sınırları ve Türkiye'yi de tartışabileceğini bildirmişti. Fransız diplomatlar, buna dayanak olarak metindeki komşuluk politikası ile ilgili paragrafı gösteriyorlar. İspanya Başbakanı Jose Luis Zapatero da, "AB'nin genişliğinin gelecekte ne olacağına dair bir tartışmanın dışlanmadığını" söylemişti.

İki yeni başlık bugün açılıyor

Fransa'nın, AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda istediği tavizleri alması üzerine açılmasına karşı çıkmadığı iki yeni başlık bugün açılıyor. 'Tüketicinin sağlığının korunması' ve 'Trans Avrupa ağları' başlıkları Türkiye'yi Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın temsil edeceği Brüksel'de düzenlenecek 'Hükümetlerarası Konferans'ta resmen açılacak. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy söz konusu başlıkların açılması için bazı koşullar öne sürmüştü. Fransa, bu çerçevede 'Akil Adamlar' grubunun kurulması, 14 Aralık'taki AB Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde Türkiye için 'üyelik' veya 'katılım' ifadelerinin kullanılmaması ve başlıkların müzakere edildiği 'Katılım Konferansı'nın adının 'Hükümetlerarası Konferans' olarak değiştirilmesini istemişti.

zaman



Bu haber 201 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,730 µs