En Sıcak Konular

Aynı tornadan çıkma katiller!

18 Aralık 2007 08:42 tsi
Aynı tornadan çıkma katiller! İzmir'deki Katolik rahip olayı, sıradan cemaat üyelerinin başına gelen saldırı ve tehditler dışında, son 2 yıl içinde Türkiye'de Hıristiyan din adamlarına yönelik gerçekleşen 4. saldırıydı. Tesadüfe bakın ki saldırganlar birbirine çok benziyor. Hem de n

SON SALDIRI Meryemana Kilisesi Rahibi Adriano Franchini (65)

TARİH 16 Aralık 2007

YER İzmir

Balıkesirli Ramazan Bay (19), İzmir Bayraklı'daki Saint Antoine Kilisesi'nde pazar ayinini yöneten Rahip Franchini'ye bıçakla saldırdı. Karnından tek bıçak darbesiyle yaralanan Rahip, hastanede gördüğü tedavinin ardından hayati tehlikeyi atlattı. Sabıkası olmadığı anlaşılan Bay, ilk ifadesinde "Kurtlar Vadisi Pusu" dizisinden etkilendiğini söyledi. 3 kardeşin en büyüğü olan ve 9 yaşında annesini kaybeden Bay'ın babası, "Buraya gelip gitti, nereye gittiğini nerede çalıştığını bilmiyorum. Üç senedir gelmiyordu" dedi. Köyün muhtarı da "Biz onu iyi bir çocuk olarak bilirdik. İnşaatlarda çalışıyordu. Nasıl bu işlere karıştı anlayamadım."

Abartmayalım

Bugün taburcu olacak olan rahip Adriano Franchini, tedavi gördüğü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yaptığı açıklamada, sağlık durumunun iyi olduğunu ve hadisenin fazla abartılmaması gerektiğini söyledi.

1. SALDIRI Santa Maria Katolik Kilisesi Rahibi Andrea Santoro (61)

TARİH 5 Şubat 2006

YER Trabzon

19 Ocak 2007'de gerçekleşen Hrant Dink Cinayeti'nde azmettirici olmaktan yargılanan Trabzonlu, lise mezunu, futbolcu Yasin Hayal (26), 2002'de Santa Maria'da bir din adamına keser sapıyla saldırdı. Dink Olayı'nın ardından verdiği ifadesinde de, öbür azmettirici Erhan Tuncel'i kastederek "Erhan bana 'Rahibi döv' dedi. Ben de dövdüm" dedi. Olay "faili meçhul" kaldı. Dört yıl sonra, aynı kilisede, internet meraklısı, lise öğrencisi 16 yaşındaki O.A. Santoro'yu bir Pazar ayininin ardından Glock marka bir tabancayla göğsünden vurarak öldürdü. İlk ifadesinde, cinayeti talimatla işlediğini söyledi. Sonra "Tek başıma planladım" dedi. 2.5 yıldan beri Trabzon'da görevli bulunan Santoro'nun ölümünün ardından kilisenin açık kalması için Trabzon'a Samsun'dan geçici görevle Rahip Pierre Brunissen gönderildi. O.A. 18 yıl hapse mahkûm oldu. Başka şüpheli bulunmadı.

2. SALDIRI İtalyan Katolik Mater Dolorosa Kilisesi Rahibi Pierre Brunissen (74)

TARİH 3 Temmuz 2006

YER Samsun

Santoro'nun ardından sık sık Trabzon'a da gitmeye başlayan Fransız rahip, akşam saatlerinde sokakta gezinti yaptığı sırada Atilla Nuran (53) ile karşılaştı. Rahip hakkında, daha önce savcılığa, kilisede dershane açtığı iddiasıyla şikayette bulunan Nuran, Brunissen'i sokak ortasında kalçasından bıçakladı. Rahip, 3 saat hastanede kaldıktan sonra taburcu oldu. Nuran'ın şizofren olduğu ve yıllar önce annesini öldürmekten tutuklandığı söylendi. Olayın arkası gelmedi.

3. SALDIRI Protestan Tilmann Geske (46), Necati Aydın (35), Uğur Yüksel (32)

TARİH 18 Nisan 2007

YER Malatya

Beş genç, Hıristiyanlık üzerine kitaplar hazırlayan Zirve Yayınevi'ni öğle saatlerinde bastı. Üç Hıristiyan'ın katledildiği olayın ardından Emre Günaydın (19), Abuzer Yıldırım (19), Hamit Çeker (19), Cuma Özdemir (20) ve Salih Gürler (20) olay yerinde yakalandı. Zanlıların, sık sık Günaydın'ın babasına ait bir spor salonuna gittiği, beraber bir öğrenci yurdunda kaldığı, üniversiteye girmeye çalışırken başarısız oldukları, işsiz gezdikleri belirlendi. Katliam öncesi 106 ayrı cep telefonu kullandıkları, ayrıca özel harekátçıdan cumhuriyet savcısına kadar çeşitli devlet yetkililerine ait telefon numaralarıyla irtibat kurdukları anlaşıldı.

İtalyan medyası saldırıya ne dedi?

La Repubblica Hıristiyan olmak istediğini öne süren bir genç, Bayraklı rahibi Adriano Franchini'yi bıçakladı. Vatikan Barış ve Dayanışma Kongregasyonu başkanı Kardinal Renato Raffaele Martino, "Katoliklerle Müslümanlar arasındaki diyaloğu şiddetle bozmak isteyenler var" dedi.

İl Messaggero Türkiye'de bir İtalyan rahip bıçaklandı. Vatikan'ın Anadolu Temsilcisi Monsenyör Luigi Padovese'ye göre, kirli eller Türkiye'nin AB'den uzaklaşması için bu girişimleri yapıyor.

RAİ Radyo 1 Yine bir Katolik rahip Türkiye'de öldürülmek istendi. 19 yaşındaki zanlının akli dengesinin bozuk olduğundan kuşkulanılıyor. Bu akli dengesi bozukların dördüncü saldırısı. Demek Türkiye'de deliler giderek fazlalaşıyor.

İl Giornale Türkiye'de Hıristiyanlara karşı yeni bir saldırı ile kabus yine başladı. İtalyan rahip bıçaklandı. Rahip Santoro sonrası bu tür eylemler giderek sıklaşıyor.

Corriere della Sera Bir İtalyan rahip daha Türkiye'de bıçaklı saldırıya uğradı. Padovese'ye göre, "Sağlıklı Türkiye ağacında kesilmesi gereken pek çok hastalıklı dal var."

Saldırılar birçok ortak nokta içeriyor

  • Biri hariç hepsi de yaşları 16-20 arasında değişen gençler tarafından düzenlendi.
  • Saldırganların eğitim düzeyleri yüksek değildi ve çevrelerinde sessiz, sakin gençler olarak biliniyorlardı.
  • Zanlıların çoğu spor ve internetle ilgiliydi.
  • Zanlıların hepsi fakir ailelerden geliyor.
  • Saldırıların ikisinde bıçak, birinde tabanca, birinde hem bıçak hem tabanca kullanıldı.
  • İkisi pazar ayini sonrası kilisede, biri sokakta, biri yayınevinde gerçekleşti.
  • Hepsinde "görünür" failler yakalandı. Hiçbirinden azmettirici "çıkmadı" ve "münferit" saldırı olarak kaldılar.


Bu haber 424 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,017 µs