Karargah'ta 9 saatin perde arkası | " /> Karargah'ta 9 saatin perde arkası | "/>

En Sıcak Konular

Karargah'ta 9 saatin perde arkası

18 Aralık 2007 08:03 tsi
Karargah'ta 9 saatin perde arkası 
Türk ordusunun, bölücü örgütün Kandil ve Kuzey Irak’taki kamplarına yönelik hava operasyonunun dakika dakika nasıl gerçekleştiği netleşti. Orgeneral Büyükanıt karargahta tam 9 saat geçirdi. İşte 9 saatin perde arkası:

Orgeneral Büyükanıt tam 9 saat geçirdiği Karargah’ta tüm hedeflerin bir bir vurulduğunu gördükten sonra Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Babaoğlu’na sarıldı.

PKK’ya yönelik sınır ötesi operasyonun yankıları sürerken, operasyonun perde gerisinde yaşananlar netleşiyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt operasyon gecesi karargahta 9 saat kaldı. Org. Büyükanıt, cumartesi günü sabah erken saatlerden itibaren evde çalıştı ve akşam saat 22.00’de Genelkurmay Karargahı’na geçti.

Org. Büyükanıt, hava saldırısının başladığı gece, operasyonun nasıl gerçekleşeceğine ilişkin son bilgiyi Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Aydoğan Babaoğlu’dan aldı. Hazırlıkların tamamlanmasından sonra Org. Büyükanıt, operasyon emrini verdi ve kısa bir süre sonra Malatya, Balıkesir ve Eskişehir Hava üslerinde bulunan uçaklar havalandı. Bu uçaklar Irak hava sahasına yaklaşırken, asıl operasyonu gerçekleştirecek olan Diyarbakır’daki 181 ve 182’nci filoya bağlı F-16’lar havalandı.

Önceki gün ‘PKK kampları artık bizim için BBG (Biri Bizi Gözetliyor) evi’ gibi diyen Org. Büyükanıt, pilotların konuşmalarını da dinleyebildi. İlk bombalamanın başlamasıyla birlikte elde edilen görüntüler de canlı olarak Genelkurmay Harekat Merkezi’ne aktarıldı.

ÇOCUKLARLA GURUR DUYDUM

3 saat 15 dakika süren operasyon sonrasında zaman zaman heyecanlanan Büyükanıt sıfır hatayla tamamlanan operasyon sonrası Org. Babaoğlu’nu kucaklayarak “Komutanlarımla ve bu çocuklarla gurur duyuyorum” dedi.

Hava saldırısı ile sınırdaki topçu birliklerinin atışlarını tamamlamasından sonra karargahta kısa bir durum değerlendirmesi yapıldı. Org. Büyükanıt, internet sitesinde açıklanacak bildirinin kaleme alınmasından sonra, sabahın ilk ışıklarıyla karargahtan ayrıldı.

MALİYETİ HESAPLANIYOR

Genelkurmay Başkanlığı, pazar sabahı biten operasyona ilişkin geniş bir rapor hazırlıyor. Raporda, operasyon sırasında ve sonrasında çekilen uydu görüntüleri, bölgede bulunan Türk istihbarat timlerinin raporları ve ABD’nin sağlayacağı istihbarat bilgileri yer alacak. Genelkurmay Başkanlığı, operasyonun maliyetine ilişkin de bir çalışma yapıyor.

KOMUTANLAR TAM KADRO

Org. Büyükanıt’ın 9 saatini geçirdiği Karargah’ta, kuvvet komutanları, J başkanları ve plan harekat subayları da hazır bulundu. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Metin Ataç, Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Aydoğan Babaoğlu, Jandarma Genel Komutanı Org. Işık Koşaner, Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Ergin Saygun, Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Nusret Taşdeler, Genelkurmay Lojistik Başkanı Korg. Mehmet Erten ile Genelkurmay Plan ve Prensipler Başkanı Korg. Hilmi Akın Zorlu ile birlikte plan harekat subayları da Genelkurmay Harekat Merkezi’nden operasyonu izledi.

Karar ABD’ye cuma akşamı bildirildi

TÜRKİYE’nin operasyon kararı almasından sonra yaşanan son gelişme, ABD yönetimine 14 Aralık Cuma akşamı bildirildi. Türkiye’nin operasyon saatine ilişkin bilgileri vermesinin ardından, Irak hava sahasını başka ülke unsurlarına açma konusunda tek yetkili olan ABD Başkanı George Bush devreye girdi. Bush, Irak’ta bulanan hava unsurlarının cumartesi gecesi saat 24.00’ten sonra uçmaması için talimatı verdi. Operasyon kararının alınmasından sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bilgilendirildi. Operasyondan Erdoğan’ın dışında Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın bilgisi oldu. Genelkurmay, operasyon sonrasında da Başbakan Erdoğan’ı bilgilendirdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e de Kazakistan ziyareti sonrasında bilgi sunuldu.
 
akşam



Bu haber 398 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,782 µs