gizli askeri kargo | " /> gizli askeri kargo | "/>

En Sıcak Konular

Kuzey Irak'a gizli askeri kargo

17 Aralık 2007 21:32 tsi
Kuzey Irak'a gizli askeri kargo Bursa'nın Gemlik Limanı'na geçen Kasım ayında gelen bir yük gemisinden, merkezi Mersin'de bulunan 'Efe Projekt' adlı nakliyat firmasının 9 kamyonuna yüklenerek Kuzey Irak'taki peşmergelere götürülmek istenen 18 zırhlı askeri aracı Habur Gümrük Kapıs

Irak'ta 25 Kasım'da Habur Sınır Kapısı'ndan geçirilerek götürülmek istenen 18 zırhlı aracın 'Witham SP' isimli bir İngiliz şirketi tarafından, 'Olive Group' isimli güvenlik şirketine satıldığı belirlendi. İngiltere Hükümeti tarafından desteklenen 'Witham SP'nin Savunma Bakanlığı'nın hurdaya çıkmış askeri araçlarını yeniden modernize ederek, üçüncü dünya ülkelerine satan bir aile şirketi olduğunu belirleyen uzmanlar, araçların alıcısı olduğu belirtilen Olive Group güvenlik şirketini de incelemeye aldı.

Merkezi Washington'da bulunan şirketin ABD üslerinin bulunduğu ülkelerde güvenlik, iletişim ve telekomünikasyon alanında faaliyet gösterdiği ve Kuzey Irak'ta altyapı hizmetleri vererek, yerel halkta sempati topladığı belirlendi.

İngiltere'den gönderilerek, Bağdat'ta Olive Group'a teslim edileceği belirtilen mayına dayanıklı zırhlı personel taşıyıcılarının, Kuzey Irak'a gönderilmesinden kuşkulanan askeri yetkililer, yaptıkları incelemede araçların Irak'ın kuzeyinde bulunan ve önümüzdeki yıl birleştirilerek sayıları 190 binden 80 bine düşürülecek peşmerge güçlerine teslim edileceğini tespit etti. Satıcı firmanın dikkat çekmemek için 18 zırhlı aracı, uluslararası transit geçiş izni olan 'Efe Projekt' isimli Türk şirketinin araçlarıyla gönderdiği saptanınca Genelkurmay Başkanlığı'na gelişmelerle ilgili bilgi verildi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan görüş alan Genelkurmay Başkanlığı, yasalara göre Türkiye sınırları üzerinden başka ülkeye askeri malzeme geçişinin TBMM'nin vereceği tezkere ile mümkün olabileceğini belirterek, 18 MRAP zırhlı aracın Irak'a geçişinin uygun olmayacağını hatırlattı. Geçen ayın sonundan bu yana Habur Sınır Kapısı'nın gümrük sahasında kamyonların içinde bekletilen araçların önümüzdeki günlerde İngiltere'ye gönderilmek üzere Bursa'nın Gemlik Limanı'na gönderileceği bildirildi.

'YÜRÜYEN KALELER'

Peşmerge güçlerine gideceği için Habur'da bekletilen MRAP marka araçlar ismini 'Mine Resistand Ambush Protected'ın (Mayına dayanıklı araç) baş harflerinden alıyor. Bu araçlar, hiçbir mayın veya bomba saldırısından etkilenmiyor. '15+2' kapasiteli olan zırhlı personel taşıyıcısı, her türlü arazi ve iklim şartlarında çalışabiliyor.

En güçlü zırha sahip Humvee tipi araçlardan bile 4 kat daha dayanıklı olduğu belirtilen MRAP'ların, 4x4 ve 6x6 modelleri bulunuyor. Güçlü zırhı nedeniyle komuta kontrol aracı olarak kullanılabilen MRAP, en yoğun çatışma bölgelerinde güvenli sevkıyat sağlıyor.

ABD yapımı olan zırhlı askeri arazi aracı MRAP, yol kenarlarına yerleştirilen bomba ve mayınlara karşı askerleri korumak için 'V' şeklinde dizayn edilmiş bir gövdeye sahip.

Türk Silahlı Kuvvetleri, PKK'lı teröristler tarafından yol kenarlarına yerleştirilen tuzaklı bombalara karşı, terör bölgelerinde kullanılmak üzere iki parti halinde 400 MRAP zırhlı personel taşıyıcı almayı planlıyor. ABD Ordusunu'nun şimdiden 7 bin adet sipariş verdiği araçlar mayınlı pusuların etkilenmediği için 'Yürüyen Kale' olarak adlandırılıyor.

dunyabulteni



Bu haber 666 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,474 µs