En Sıcak Konular

İşte modern felaket tellallarının iç karartan kehanetleri!

17 Aralık 2007 18:26 tsi
İşte modern felaket tellallarının iç karartan  kehanetleri! 1985 yılından beri gelecek on yıllara dair tahminlerini yayınlayan The Futurist dergisinin 2008 ve sonrasına ilişkin 'modern kehanetleri', iç karartıcı. Felaket tellalığına soyunan modern bilimin kahinleri, bakın geleceğe dair neler anlatıyor...

1985 yılından bu yana önümüzdeki yıllara dair tahminler yürüten The Futurist dergisinin 2008 ve sonrasına yönelik öngörüleri kaygı verici tespitlerle bezeli

1 milyar milyarder

Küreselleşme ve teknolojik gelişmeler refahı artırdı. Ancak bunca refaha rağmen 2025 yılında dünya nüfusunun üçte ikisinin yüz yüze geleceği su kıtlığından dolayı yaşanacak sıkıntıya yönelik herhangi bir çözüm bulunmuş değil. Buna rağmen gelecekbilimciler aynı yıllarda dünyada 1 milyar kişinin dolar milyarderi olacağını iddia ediyor.

Teknolojik moda

Araştırmacılar akıllı kumaş çalışmalarında ilerlemeye devam edecek. Belirli durumlarda renk değiştirebilen kot pantolonlar ya da parfüm emen ve uzun süre kokuyu koruyan giysiler sıradan hale gelecek. Diğer yandan günlük hayattaki aksesuvarlarımız da ek roller kazanacak. Örneğin saatlerimiz dijital cüzdan görevi görürken diğer giysilerimiz de diğer cihazlarla sürekli iletişim halinde olacak. En büyük sorunlardan biri de bu giyilen ve taşınan cihazların ihtiyaç duyduğu enerji alanında yaşanacak.

Terör yükselecek

Uzmanlara göre radikal dincilerin giderek sertleşen yapıları terörü beslemeye devam edecek. Bu da Rusya, Çin ve ABD gibi dev ülkelerin birincil sorununu terör haline getirecek. Dış politikaya yönelik diplomasi de buna bağlı olarak yürüyecek. Özellikle süper güçlerin yeteneklerinin terör örgütleri tarafından kullanılabilmesi endişesi yükselerek devam edecek.

Parasız hayat

Kalpazanlık, hırsızlık, dolandırıcılık ve benzeri suçlardan dolayı her geçen sene daha az nakit para kullanacağımız tahmin ediliyor. Kredi kartları başta olmak üzere cep telefonu, temassız ödeme sistemleri gibi alternatifler sayesinde artık harcamamızın büyük bir kısmını dijital cihazlarla yapacağız. Bunun kayıt dışı ekonomiyi de azlatması bekleniyor.

Yok oluşa yaklaşırken

Uzmanlara göre 21. yüzyılda yok olan yaşam türlerinin hızı bir önceki yüzyıla göre 100 ile 1000 kat arası artacak. Artan kaynak tüketimi, nüfus ve doğal şartların bozulması yüzünden bunu engellemek oldukça zorlaşacak. Bu da hem birçok yaşam türünün hem de ona bağlı bir yaşama sahip yerleşimlerin yok olacağına yönelik bir tahmini ortaya çıkarıyor.

Yeni petrol: Su

İçilebilir ve kullanılabilir su kaynaklarının kuraklık ve benzeri sebeplerle dünyanın her yerinde hızla azalıyor olması yüzünden insanlığın en temel ihtiyaçlarından su her geçen gün hayatımızda daha büyük bir rol oynayacak. Buna bağlı olarak arıtma ve yeniden dönüştürme tesisleri önem kazanarak yaygınlaşacak.

Nüfus patlayacak

Kısıtlı kaynaklara rağmen doğaya en uyumsuz canlı türü olan insanlığın dünya üstündeki artışı hiçbir zaman yavaşlamadı. Bunun devam eden yıllarda da sürmesi bekleniyor. Ancak öte yandan gelişen sağlık hizmetleri, özellikle gelişmiş ülkelerde artan gelir seviyesi ve iyileşen gündelik yaşam koşulları yüzünden ortalama insan ömrü de uzuyor. Dolayısıyla 2050 yılına doğru 9.2 milyar insanı beslemeye çalışan bir dünyada yaşıyor olacağımız tahmin ediliyor.

Sele kapılan Afrika

Hızla şehirleşen kıtanın su kaynaklarını yeni yerleşim noktalarına kaydırmasından dolayı sel felaketlerinin etkilerinin de artması bekleniyor. 2080'de tahmin edildiği gibi dünyadaki su seviyesi küresel ısınmaya bağlı olarak 30 santim yükselirse 1 ile 70 milyon arası Afrika sakini sel dolayısıyla evsiz kalacak.

Kuzeye hücum

Her geçen gün biraz daha azalan petrol, doğalgaz gibi kaynaklara ek olarak nikel, çinko, bakır, kömür, temiz su, orman gibi 'bakir' kaynaklarından dolayı Kuzey Kutbu'na yönelik iştah iyice kabaracak.

Bu topraklar için ülkeler arasında ciddi gerilimler de tahmin edilen yan sorunlar arasında.

İnsan insanın kurdu

Elektronik sistemlerin gelişmesine bağlı olarak finanstan sağlığa, eğitimden diplomasiye kadar birçok konudaki kararları insanlar yerine cihazlar, bilgisayarlar ve yazılımlar vermeye başlayacak. Teknoloji sayesinde giderek karmaşıklaşan hayatlarımız yüzünden karar almak için artan parametrelerin altından kalkamayacağımızdan bu gönüllü bir yetki devri olacak gibi görünüyor.

Radikal



Bu haber 879 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,205 µs