En Sıcak Konular

Kuraklığın bedeli 5 milyar YTL!

17 Aralık 2007 17:18 tsi
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Gökhan Günaydın, hükümetin kuraklık karşısında gerekli önlemleri zamanında almadığını ileri sürerek, bunun Türkiye’ye maliyetinin 5 milyar YTL olduğunu söyledi.

      TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO)  Adana Şubesi’nde, 29 yıl önce silahlı saldırıda öldürülen Akın Özdemir anısına düzenlenen "Küresel Isınma ve Tarıma Etkileri" konulu panelde konuştu.
      Kuraklığın etkilerinin daha önceden belli olmasına rağmen, hükümetin ısrarla, Türkiye’de bu yönde sıkıntı yaşanmadığına yönelik açıklamalar yaptığını kaydeden Günaydın, "Etkilerinin anlaşılmasının ardından ise Çevre ve Orman, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Tarım ve Köyişleri Bakanları, adeta mizah öyküsü gibi ortak bir açıklama yaptılar" dedi.
      Bakanların açıklamasında, su ve mazot gibi maddelerin kullanımında tasarruf yapılması önerisinde bulunduklarını anlatan Günaydın, şöyle konuştu:
      "Ayşe teyze bulaşık, çamaşır yıkarken, dişini fırçalarken, suyu daha az kullanacak. Şoför Mehmet, arabasını daha az ısıtacak. Böyle kuraklık önlemi olamaz. Burada hükümet tarafından asıl yapılması gereken, enerji verimliliğinin sağlanmasıdır. Bunun da yapılacağı adres bellidir, yerel yönetimlere gerekli uyarıların yapılması gerekmektedir. Isınan dünyanın faturası Ayşe teyzeye çıkarılmamalıdır." Hükümetin tüm uyarılara rağmen, tarımda kuraklık bulunmadığı yönündeki açıklamalarının, bir ’afet yönetimi’ şansını da ortadan kaldırdığını kaydeden Günaydın, "Kuraklığın Türkiye’ye maliyeti 5 milyar YTL oldu" dedi.
      Günaydın, kuraklığın en fazla etkisinin buğday ve arpada yaşandığına dikkati çekerek, bu ürünlerdeki kaybın ise yaklaşık 2.5 milyar YTL’yi bulduğunu ifade etti.
      Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Rıza Kanber ise kuraklık değerlendirmelerinde iklim ve meteoroloji ayrımının iyi yapılması gerektiğini söyledi.
      İklimin, 4,5 milyarlık tarihi boyunca sürekli değiştiğini ifade eden Kanber, bunun sanayileşme ile birlikte daha fazla hissedildiğini söyledi. Sera gazları, sülfat parçacıkları ve güneş ışınımlarının da iklimde değişikliklere neden olduğunu bildiren Kanber, "Bu değişiklikler, yağmurun yağma düzensizliği, deniz yüzeyinin yükselmesi, sıcaklık gibi etkenleri ortaya çıkarıyor" dedi.
      Yabancı bilim adamlarının katılımı ile Seyhan Havzasında 5 yıl süren bir araştırma yaptıklarını da anımsatan Kanber, "Verilerden elde ettiğimiz sonuçlara göre 2070’de Seyhan Havzasında sıcaklığın 3 derece artması ve yağışların yüzde 25 azalması bekleniyor" diye konuştu.
      Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nesrin Algan da, kuraklık nedeniyle dünya genelinde yapılan anlaşmalar ile Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Raporu hakkında bilgiler verdi.

Milliyet



Bu haber 601 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,395 µs