En Sıcak Konular

"Atatürkçülük Anayasa'dan çıkarılsın"

17 Aralık 2007 16:34 tsi
Sivil Anayasa tartışmasına Mazlumder de katıldı. Bir rapor hazırlayarak yeni Anayasa hakkındaki görüşlerini açıklayan Dernek, Atatürkçülük ve Atatürk ilkelerinin hazırlanmakta olan Yeni Anayasa'dan çıkarılmasını istedi.

Sivil Anayasa tartışmaları yaşanmaya devam eddiyor. Bu kapsamda bir açıklama yapan Mazlumder, Anayasa'ya yönelik tapelernii açıkladı. Yeni Anayasa'nın hak ve özgürlüklerin güvence altına alınan "toplumsal bir sözleşme" niteliği taşıması gerektiğine değiniliyor. Devletin tarafsız olmasını ve Anayasa'da da ideolojiye yer verilmemesini isteyen Mazlumder, raporunda, yeni Anayasa'da Kemalizm'e, Atatürk milliyetçiliği'ne ve Atatürk ilke ve inkılâpları'na da yer verilmemesini de istedi.

ÇOĞULCULUK VE ÖZGÜRLÜK OLMALI
Sivil Anayasa'da çoğulculuk ve özgürlük olması gerektiğinin altı çizilen raporda, Anayasa'nın farklı etnik, dinel, dinsel, kültürel ve diğer farlılıkları reddetmeyen, tüm farklı kimliklere var olma hakkı tanıyan hükümlerin yer alması gerektiği savunuldu. Bireylerin bir dine inanma veya inanmama özgürlüğünün korunması gerektiğinin belirtildiği raporda, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın anayasal bir kurum olmaktan çıkarılması gerektiği ve din dersinin seçmeli hale getirilmesi de istendi.

ASKERİ VESAYET KALDIRILMALI
"Türkiye’nin modern ve demokratik bir ülke olması için yeni anayasa, askeri bürokrasinin siyasi iktidarlar üzerindeki vesayetine son vermeli" denilen açıklamada, "Genelkurmay Başkanı, doğrudan Milli Savunma Bakanı’na bağlı ve ona karşı sorumlu hale getirilmelidir. Genelkurmay Başkanı’nın göreve getirilmesinde, teamüllerin yanı sıra, siyasi iktidarın iradesine de önem verilmelidir. Askeri harcamalarının tamamının mali denetimi, başta olmak üzere güvenlik sektörünün demokratik sivil gözetim ve denetimini sağlayacak düzenleme yapılmalıdır. Milli Güvenlik Kurulu, anayasadan çıkarılmalıdır. MGK, uzman teknisyenlerden teşekkül eden ve görevi, hükümete askeri konularda görüş bildirmekle sınırlı, karar almaya katılmayan, sadece bir danışma kuruluna dönüştürülmelidir." ifadelerine yer verildi.

DİLEYENLER KENDİ DİLLERİNDE EĞİTİM GÖRMELİ
Anayasa'da 'Türk dili' yerine 'resmi dil' ibaresinin kullanılması gerektiğinin savunulduğu raporda, ayrıca dileyenlerin kendi anadillerinde eğitim görebilmeleri gerektiğine de yer verildi. Yeni Anayasa'nın yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı ilkeleri dahilinde hukukun üstünlüğünü hakim kılması gerektiği dile getirilen raporda, yargıda çift başlılığa yol açan askeri yargı sisteminin kaldırılması istendi. Mazlumder Sivil Anayasa raporunda, darbecilerin yargılanmasını da teklifinde de bulundu. Raporda, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs eden her türlü darbe/postmodern darbe ve girişimin ağır bir şekilde cezalandırılacağının Anayasa'da açık bir şekilde belirtilmesi gerektiği vurgulandı.

8sütun

 



Bu haber 538 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,162 µs