Dünya operasyonu konuşuyor. Los Angeles Times "Kuzey Irak'a bugüne kadarki en büyük saldırı" ifadesi kullanırken, Washington Post Irak savaşında "yeni cephe" korkusu oluştuğunu yazdı. Peki, ya diğer gaz" /> Dünya operasyonu konuşuyor. Los Angeles Times "Kuzey Irak'a bugüne kadarki en büyük saldırı" ifadesi kullanırken, Washington Post Irak savaşında "yeni cephe" korkusu oluştuğunu yazdı. Peki, ya diğer gaz"/>

En Sıcak Konular

'Erdoğan'a cesaret diliyoruz'

17 Aralık 2007 15:53 tsi
'Erdoğan'a cesaret diliyoruz' Dünya operasyonu konuşuyor. Los Angeles Times "Kuzey Irak'a bugüne kadarki en büyük saldırı" ifadesi kullanırken, Washington Post Irak savaşında "yeni cephe" korkusu oluştuğunu yazdı. Peki, ya diğer gaz

Kuzey Irak'a düzenlenen operasyon dünyada yankı yarattı. Dış basın, saldırının ABD'nin bilgisi dahilinde olduğuna dikkat çekti. New York Times gazetesi, Türk askerlerinin şafaktan önce Kuzey Irak'ta saklanan Kürt militanlarını bombaladığını yazdı; Kürt militanları zayıflatmaya yönelik bu operasyonu, ABD'nin de onayladığını kaydetti.

YENİ CEPHE KORKUTUYOR

Washington Post gazetesi, operasyonu "Irak Savaşı'nda yeni bir cephe" olarak değerlendirdi; bölgede korku yarattığını kaydetti. Gazete, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın operasyona ABD'nin de destek verdiği yönündeki açıklamasına karşı Beyaz Saray Sözcüsü'nün bunu yalanladığını kaydetti.

Los Angeles Times gazetesi operasyonu, "Kürt militanlara bugüne kadar yapılan en büyük saldırı" olarak yorumladı, bölgeden sivillerin vurulduğu haberleri geldiğini kaydetti.

İngiliz The Daily Telegraph ve Guardian gazeteleri, "en büyük saldırı" yorumunu yaparken, The Times gazetesi operasyonu, Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'ın açıklamasıyla birlikte verdi; Büyükanıt'ın operasyon için ABD'nin Kuzey Irak'taki hava sahasını açtığını söylediğine dikkat çekti.

LE MONDE: SINIRA ONBİNLERCE ASKER YIĞILDI
Fransız gazetesi Le Monde, Başbakan Erdoğan ve Büyükanıt'ın açıklamalarına yer vererek operasyonların süreceği yorumu yaptı ve Ankara'nın sınır bölgesinde onbinlerce asker yığdığını yazdı

Operasyonda 7 sivilin öldüğünün altını çizen Le Figaro da, ABD'nin operasyona yardım ettiğini kaydetti.

İSPANYOL ABC: SONUCA İLİŞKİN TEREDDÜTLER VAR
PKK'nın barındığı Kuzey Irak'a bugüne kadar yapılan en büyük operasyon olduğunu belirten İspanyol El Pais gazetesi ise, ABD ve AB'nin PKK'yı "terörist" olarak nitelediğini hatırlattı.

ABC gazetesi ise, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı'nın operasyonu doğruladığını belirtti; ancak operasyonun sonucuna ilişkin tereddütler olduğunu yazdı.

'ERDOĞAN'A CESARET DİLİYORUZ'
"Bunlar yeni şeyler değil, zaten yaşanıyordu" yorumunu yapan Alman Süddeutsche Zeitung gazetesinde yayımlanan bir yorum yazısında da, "Bu harekat Kürtlere bir uyarı, belki ABD'ye de. Türkiye'ye verdikleri sözler çok güzeldi, Kuzey Irak ve ABD, PKK'ya baskı yapacaktı. Ancak Türkiye bu politik sorunu kendi evinde çözmek zorunda kaldı. PKK yalnız ve güçsüz. Erdoğan'a daha fazla cesaret diliyoruz" cümlelerine yer verildi.

Die Welt gazetesi de, Türk basınındaki haberlere dayanarak operasyonu duyurdu. Anadolu Ajansı'nın haberlerini kaynak gösteren gazete, ayrıca Irak Dışişleri Bakan Yardımcısı Muhammed El-Hacı Humud'un Türkiye'ye nota verdiğini yazdı ve Humud'un "Ülkenin kuzeyine yapılan saldırı, iki ülke ve halkları arasındaki barışçıl ilişkileri zedeler" ifadesini kullandı.

TÜRKİYE'NİN KARARLILIĞINI YANSITTI
Belçika basını da, terör örgütüne karşı operasyonların, Türk devletinin kararlılık ve iradesini yansıttığını belirtti.

Gazeteler, TBMM'den tezkerenin çıkmasından sonra ilk ciddi müdahaleyi yapan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sadece terör örgütünü hedef aldığı üzerinde durdu.

Basın organları, ABD ile Türkiye arasında yoğun işbirliği ve istihbarat alışverişi olduğunu, Erdoğan'ın son Washington ziyaretinde temelleri atılan bu işbirliğinin meyvelerini verdiğini kaydetti.

EL CEZİRE: 200 AİLE EVİNİ TERK ETTİ
El Cezire televizyonu, ABD'nin destek verdiğinin altını çizdi; operasyon nedeniyle 200 ailenin evlerini terk ettiğini, en az on evin zarar gördüğünü öne sürdü.

 ntvmsnbc 

 



Bu haber 424 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,013 µs