En Sıcak Konular

Youtube'da Atatürk’e büyük hakaret

17 Aralık 2007 11:46 tsi
Youtube’un alet olduğu bu büyük skandaldan, kendisini tanımadığım ismi bende mahfuz tıp hekimi doçent bir bayan okuyucumun dün bana gönderdiği bir e-maille haberdar oldum.

Okuyucum e-mailinde; “Sayın Özsoy, bu linki tıklayıp bir inceler misiniz? Ben bunları görünce inanamadım. Bu tür şeylere dur diyen yok mu? İnanın, benim terbiyemin boyutunu aşan şeyler… Bunu size utanarak yolluyorum. Bir arkadaşım bunlara tesadüf sonucu ulaşmış ve bana gönderdi. Böyle bir şeyi size gönderdiğim için özür dilerim…” yazıyordu.

E-mailde, terbiye sınırlarını aşan ayıp şeyin ne olduğu belirtilmediği için verilen linki tıklamak zorunda kaldım. Keşke tıklamaz olaydım.

Baktım ki, hakaret aslında sadece Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’e değil. Onun şahsında tüm Türk Milleti’ne… Çünkü bu çirkinliği yapanlar Türk bayrağını da bu ahlaksızlıklarına alet etmişler. Türk bayrağını kirletmeye yeltenmişler.

Bana gönderilen ve YouTube’ta yer alan linkin etrafındaki diğer linklere de şöyle kısaca göz attığınızda görüyorsunuz ki,  Atatürk’le ilgili her biri birbinden ahlaksızca çok büyük çirkinliklere yer verilmiş.

Yetkililer nasıl olur da bunlara zamanınca müdahale etmezler anlamak mümkün değil. YouTube’un arama motorunda Atatürk isminin yanına bazı çirkin kelimeleri de yazdığınız zaman akla hayale gelmedik şeylerle karşılaşıyorsunuz.

Sizlerden rica ediyorum… Merak saikiyle bile olsa bakalım neler yapmışlar diye söz konusu linkleri tıklamayınız. Madem bakmamızı istemiyorsunuz, öyleyse neden konudan bahsediyorsunuz ki diyebilirsiniz.

Ben burada sözkonusu linkten sadece savcılar için bir suç duyurusu oluşturması ve bir kanıt teşkil etmesi adına yer vereceğim.

Bu yazı sayesinde konu kamuoyu gündemine taşınmış olacağı için, doğaldır ki yetkililer gerekeni yapma konusunda daha da hassas davranacaklardır diye düşünüyorum.

Biliyorsunuz, yetkililer eğer işin peşine sıkı düşerlerse, Youtube’a bu tür görüntülerin hangi bilgisayarlardan ve kimler tarafından atıldığını tespitte zorlanmazlar.

Hatırlarsanız geçtiğimiz aylarda türkücü İsmail Türüt'ün, Hrant Dink'in katil zanlılarını övdüğü öne sürülen 'Plan yapmayın plan' adlı türküsü tartışmalara yol açmış ve klibi Youtube’a attığı iddia edilen kişi çok geçmeden yakalanmıştı. Yani yetkililer eğer isterlerse dünyanın neresinde olursa olsun bu sapık zihniyetin sahiplerini çok zorlanmadan bulabilirler ve adalete teslime edebilirler.

Yetkililerin bu konuda yapması gereken 4 temel nokta var.

1.      Bu tür çirkin görüntülerin öncelikle YouTube’dan derhal kaldırılması,

2.      Bu tür çirkin görüntüleri YouTube’a atanların belirlenmesi,

3.      Bu tür görüntüleri yayınlamakta bir sakınca görmeyen YouTube nezdinde gerekli girişimlerin başlatılması,

4.      Bu tür şeylerin bir daha tekrarlanmasına fırsat vermeyecek önlemler alınması.

Hiç kimse ortaya çıkıp; “internet özgür bir ortam, teknik olarak bu tür şeylere mani olma imkânımız yok” mazereti arkasına sığınmasın.

Ahlaksızlığın, haddi aşmanın ve hakaretin özgürlükle alakası olamaz.

Özgürlük; aklına eseni dilediği gibi yerine getirmek değildir. Yok böyle bir şey.

Bir suçu işlemek kadar, ona aracı olmak da suçtur. YouTube’un Türkiye’deki temsilcileri herhalde Türkiye’nin hassasiyetlerinin farkındadırlar. O çirkin görüntüler YouTube atılalı 10 günden fazla olduğuna göre, şimdiye kadar çoktan fark edilip gereken yapılmalıydı.

Geçtiğimiz günlerde bu sütunda yazdığımız bir yazıda, “Bunu düşmanınıza bile asla yapmayın…”  demiştik. Herkesi sevmek zorunda değilsiniz. Sevmediklerinizle ilgili bir düşünce veya tepki dile getirilirken bile, asla belden aşağıya vurmaya tenezzül edilmemelidir. Hele bu klipteki gibi alçaklığa ise, asla izin verilmemelidir…

Yazıktır, ayıptır, günahtır. Her şeyden de öte alçaklıktır.

Böyle bir konuya hatırlatma babında bile olsa yer vermek ve gündeme getirmek bizim edebimize yakışmazdı ama, memleketin ortak değerlerinin sahipsiz olmadığını gösterme adına affınıza sığınarak bu konuyu bugün köşemize taşıma zarureti doğdu.

Tekrar ediyorum. Ben bu yazıyı savcıları göreve çağırmak için yazdım. “Bakın Atamıza ne büyük ahlaksızlık yapmışlar” demek için bile olsa, bu tür çirkin görüntülere yer veren linkleri başkalarına göndermeyin ki, bu tür siteler ilgi görmesin, öne çıkmasın.

Savcılar istedikleri takdirde söz konusu densizliğin link adresini onlara verebilirim…

Osman Özsoy / Haber 7      



Bu haber 538 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,509 µs