En Sıcak Konular

Suudi Kralı ile Kaddafi'yi neden seviyorlar?

17 Aralık 2007 10:06 tsi
Suudi Kralı ile Kaddafi'yi neden seviyorlar? Varili 100 doları bulan petrol sayesinde kasaları dolup taşan petrol zengini ülkelerde biriken trilyonlarca dolar Batı’nın iştahını kabartıyor.

İşin sırrı petrolde   
 
Varili 100 doları bulan petrol sayesinde kasaları dolup taşan petrol zengini ülkelerde biriken trilyonlarca dolar Batı’nın iştahını kabartıyor.

Öyle ki bir zamanlar terörist dedikleri Kaddafi, Paris’in göbeğine çadır kuruyor, İspanya’da kurban kesilerek karşılanıyor. Suudi Kralı Abdullah’ı ağırlayan İngiltere İslami bono çıkarıyor, Kraliçe Elizabeth hiç adeti olmadığı halde kralı saray kapılarında karşılıyor. İnsan hakları eleştirileri kulak ardı ediliyor.

PETROL fiyatları 100 dolara doğru yükselirken başta Arap ülkeleri olmak üzere Rusya, İran ve Venezüela gibi ülkelerin ve petrol şirketlerinin sadece bu yılki geliri 2 trilyon doları buldu. Bu ülkelerin elinde biriken dolar rezervleri ise dehşetengiz boyuta vardı. Öyle ki bu muazzam gelirin dünya politika ve ekonomi arenasındaki yansımaları somut biçimde hissedilir hale geldi.

Elinde yatırılacak yer arayan 1 trilyon 250 milyar doları olduğu söylenen Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın son Avrupa gezisinde gördüğü itibar akıllarda. Türkiye’de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Kral’ın kaldığı otele, ayağına kadar gitmesi, Abdullah’a devlet nişanı takılması eleştirilirken, İngiltere’de Kraliçe İkinci Elizabeth, 84 limuzinle gelen Abdullah’ı Buckingham’ın kapısında karşıladı. Bu arada, Suudi Kral’a Batı dünyasının ilk İslami bonosunun 2008’de çıkarılacağı müjdesi veriliyordu. Suudi Arabistan’da kadınların otomobil kullanmasının bile yasak olduğu ise kimsenin aklına gelmiyordu.

Afrika’nın en büyük ve en kaliteli petrol rezervlerine sahip ülkesi Libya politik güç değişiminin en somut örneği. Bir zamanlar Batı’nın ’terörist’ dediği Libya lideri Muammer Kaddafi, Paris’in göbeğine çadır kurarken, beyaz limuzinle geldiği Elysee’de kapılara kadar gelen Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, onun diktatör olmadığını söyleyebiliyordu. Kaddafi’nin ziyaret ajandasında ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice bile var. Tabii bunun en önemli nedeni Libya’nın yurtdışında 100 milyar dolar, içeride ise 155 milyar dolarlık yatırıma hazırlanması. Kaddafi için Seine nehrini bile kapatan Paris, Tiger saldırı helikopterlerinden Rafales savaş uçaklarına ve Airbuslara kadar çeşitli mal satarak bu pastadan 10 milyar Euro’luk payı kaptı bile.

OPEC içindeki ikinci büyük üretici olan İran ve Venezüela artan fiyatlar sayesinde ABD’ye meydan okuyor. İran artan petrol fiyatları sayesinde nükleer faaliyetleri nedeniyle kendisine uygulanan yaptırımlara kulak asmıyor. Bush’a hakaret üstüne hakaret eden Venezüela lideri Hugo Chavez ise ’meşru diktatörlüğü’ sadece yüzde 1 oy eksiğiyle kaybetti.

60 milyar dolara varan petrol geliriyle belini yeniden doğrultan Rusya’da halk Devlet Başkanı Putin’i ’Çar’ mertebesine yükseltti. Kendi veliahtını bile tayin eder hale gelen Putin’in Rusya’sı 1998’den bu yana 40 milyar dolarlık Sovyet dönemi borçlarını ödedi. Petrolden dakikada 380 bin dolar kazanan Rusya, artık okyanus aşırı nükleer uçuşları yeniden başlatırken, donanmasını Akdeniz ve Atlantik’e indiriyor. Kısacası petrol sayesinde yeniden süpergüç olmanın tadını çıkarıyor.

İspanyol oteli Kaddafi’yi kurban keserek karşıladı

PARİS’ten üç uçak dolusu 300 kişilik bir heyetle İspanya’nın Sevilla kentine giden Libya Lideri Muammer Kaddafi’nin kaldığı otele girişinde kurban kesildi. Kaddafi’ye eşlik eden heyet üyeleri Sevilla’da üç ayrı otele dağıldı. Kaddafi ise lüks Hacienda de Boticaria oteline yerleşerek yüzme havuzunun yanı başına ünlü çadırını kurdurdu. 2003 yılında, Libya’da İspanya Başbakanı olarak ağırladığı Jose Maria Aznar’ı çadırında kabul eden Kaddafi, konuğuna kurban eti ikram etti. Bugün Sevilla ve Cordoba’da özel bir av partisine katılması beklenen Kaddafi’nin Granada’dan sonra, Sevilla’da yapılması planlanan cami için yüksek miktarda bağışta bulunması bekleniyor.

İspanyol inşaatçılar Libya’da ihale peşinde

LİBYA’nın başlatacağı 50 milyar Euro’luk altyapı yatırımları hamlesi Batılı şirketleri çok cezbediyor. İspanyol inşaat şirketi BTP Sacyr Vallehermoso, Libya’da altyapı ihalelerine girmek üzere Libya Kamu Kuruluşu’yla ortak şirket kurduklarını açıkladı. İspanyol şirketi 50 milyar Euro’luk pastadan iyi bir pay koparmayı umuyor. Özel ziyarette bulunan Kaddafi yarın Madrid’e giderek İspanya Kralı Juan Carlos ve Başbakan Zapatero ile görüşecek.
 
hurriyet



Bu haber 559 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,904 µs