En Sıcak Konular

"Türkiye dışarıdan İslam devleti gibi algılanıyor"

17 Aralık 2007 09:13 tsi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Türkiye’nin yurtdışındaki siyasi ve akademik çevreler tarafından bir “İslam devleti” olarak algılandığını söyledi.

Onur Öymen, ANKA’nın sorularını yanıtladı. Türkiye’nin, giderek İslam devleti görünümü kazandığını öne süren Öymen, bu yöndeki eleştirilerin yurtdışındaki çevreler tarafından da giderek daha yüksek sesle dillendirilmeye başlandığını söyledi. Öymen, “Yurtdışındaki siyasi çevreler, akademik çevreler giderek Türkiye’nin bir İslam devletine doğru ilerlemesinden kaygı duyduklarını şimdi daha fazla ifade etmeye başladılar” dedi. Öymen şöyle konuştu:
“ABD’li, AB ülkeleri hatta Japonya da bu durumdan şikayetçi. Bazı Japon çevreler bize ‘Türkiye kökenli 10 civarında İslami okul açıldı. Bunların muazzam parası var, paranın nerden geldiğini bilmiyoruz’ diyor. Japon makamları bu konuyu kaygıyla izlediklerini söylüyorlar. Rusya’da bazı okullar kapatıldı. Bu gelişmeler, laik demokrasi açısından son derece kaygı verici bir durumdur.
Yabancılar da artık bu konuyu çok ciddi şekilde dile getirmeye başladı. Oradaki milletvekilleri ısrarla bu konuya vurgu yapmaya başladılar. Amerikan düşünce kuruluşları AKP dönemindeki İslamlaşma faaliyetleriyle ilgili raporlar yayınlamaya başladılar.”

TÜRKİYE AB’DEN UZAKLAŞTI-

Öymen, yaşanan son gelişmelerin Türkiye’yi AB’den uzaklaştırdığını ifade ederken, “AB’nin kendinden kaynaklanan sıkıntılar ve engellemelerin yanı sıra Türkiye’nin İslam devletine yönelişinin de AB üyeliğini tehlikeye düşürdüğünü ifade edenler var” dedi. Öymen şunları söyledi:
“Türkiye’nin AKP döneminde seçimlerden sonra AB’ye ve Batı’ya ilgisinin azaldığını dikkatlerini daha çok Arap ülkelerine Orta Doğu ülkelerine çevirdiğini görüyorlar. AB olsa da olmasa çok fark etmez tarzında beyanlar var. Devlet Bakanı Cemil Çiçek’in ‘AB olsa da olmasa da olur’ sözleri Türkiye’nin AB üyeliği hedefine çok fazla bağlı olmadığı gibi bir izlenim doğuruyor. Türkiye aleyhindeki faaliyetlere hala kol kanat gerenler var. Bu gerçekten çok kaygı verici bir tablo çıkarıyor ortaya. Atatürk’ün kurduğu laik Cumhuriyet’ten bir İslam devletine doğru adım adım gittiği izlenimi yaratıyor hükümetin son uygulamaları.”

TÜRKİYE’Yİ ILIMLI İSLAM ÜLKESİ GÖRMEK İSTEYENLER VAR-
Bazı yabancı çevrelerin özellikle Amerikan kaynaklı çevrelerin radikal İslam’a karşı Türkiye’yi ılımlı İslam ülkesi olarak bir mücadele unsuru, bir kalkan gibi kullanma eğilimde olduklarını ifade ettiklerini ifade eden Öymen, “Çeşitli toplantılarda Türkiye’yi ABD’ye yakın, Batı’ya bağlı ama radikal İslam’la mücadele etmekte kullanabilecekleri bir ılımlı İslam ülkesi gibi görmek istiyorlar. O bakımdan laik Türkiye’nin yerine bir ılımlı İslam devleti oluşturması düşüncesi bunları rahatsız etmiyor. CHP ülkeyi bu gelişmelere karşı laik Cumhuriyeti koruyan tek siyasi güç olarak ortada” diye konuştu.

 

Sabah



Bu haber 567 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,648 µs