En Sıcak Konular

Müfettişlere ihbar ikramiyesine ret

17 Aralık 2007 09:12 tsi
Danıştay 3. Dairesi, yaptığı bir soruşturma sonrasında tesbit ettiği vergi kaçakçılığını Maliye Bakanlığı’na bildiren başmüfettişin kendisine ihbar ikramiyesi ödenmesi talebiyle açtığı davanın reddedilmesi gerektiğine karar verdi.

Danıştay 3. Dairesi, yaptığı bir soruşturma sonrasında tesbit ettiği vergi kaçakçılığını Maliye Bakanlığı’na bildiren başmüfettişin kendisine ihbar ikramiyesi ödenmesi talebiyle açtığı davanın reddedilmesi gerektiğine karar verdi.
Kararda, başmüfettiş olarak görev yaptığı kurumla ilgili olarak tesbit ettiği usulsüzlükleri, ilgili makamlara bildirmesi görevinin gereği olan davacıya ihbar ikramiyesi ödenmemesinde hukuka aykırılık bulmadığına dikkat çekildi.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürlüğü’nde Başmüfettiş olarak görev yapan M.S. yapmış olduğu denetim sonucunda tesbit ettiği vergi usulsüzlüklerini Maliye Bakanlığı’na bildirdi. M.S. 1905 sayılı kanuna göre kendisine ihbar ikramiyesi ödenmesi için yaptığı başvurunun reddedilmesi üzerine Ankara 4. İdare Mahkemesi’ne dava açtı.

Mahkeme, M.S. nin yapmış olduğu inceleme sırasında, hakkında inceleme yaptığı kurum ile ilgili olarak saptadığı usulsüzlükleri görevli mercie bildirmesinin görevinin gereği olduğuna ve bu inceleme sırasında saptadığı vergi ziyanının görevli merci olan Maliye Bakanlığı’na bildirmesinin ihbar niteliğinde sayılamayacağı gerekçesiyle davanın reddine karar verdi. Mahkemenin verdiği kararı emekli başmüfettiş M.S. temyiz etti. Davanın temyiz incelemesini yapan Danıştay 3. Dairesi, mahkeme kararının onanmasına hükmetti.

Gerekçeli kararda şöyle denildi: “1905 sayılı kanunun 6.l maddesi uyarınca vergi kayıp ve kaçağını haber verene ihbar ikramiyesi ödenebilmesi için ihbar edilen hakkında yapılan inceleme sonucu vergi tahakkuk ettirilmiş olması şartı da arandığından, davacının ihbar ettiği kurum adına vergi tahakkuk ettirildiğine ilişkin bir bilgi ve belgeye de rastlanamadığından, temyiz isteminin reddine ve kararın onanmasına oyçokluğu ile karar verildi”.

Hürriyet



Bu haber 567 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,832 µs