En Sıcak Konular

Sarkozy'den Filistin sözü

17 Aralık 2007 08:14 tsi
Sarkozy'den Filistin sözü
Paris'te yapılacak toplantıda Filistin'e yardım yapılması beklenirken siyasi konuların da gündeme gelece belirtildi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, bugün yapılacak bağışçılar konferansı için bulunduğu Paris'te dün akşamFransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile görüştü.

Abbas, Sarkozy ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Sarkozy'nin "yaşayabilir bir Filistin devletinin kurulması için çalışmaya söz verdiğini" belirtti.

Abbas, Sarkozy'nin ayrıca ekonomik yardımda bulunmak için de söz verdiğini belirterek, "Cumhurbaşkanı Sarkozy, Ortadoğu barış sürecine tamamen bağlı. Bütün taraflarla, İsrail ve Araplarla, önemli bir rol oynayabileceklerle sıkı ilişkiler yürütüyor" ifadesini kullandı.

Abbas, Sarkozy'den önce, yarınki konferansa katılacak olan İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile de görüşmütü.

YARDIM SÖZÜ

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, bugün yapılacak Filistin Bağışçılar Konferansı'na katılmak üzere Fransa'nın başkenti Paris'e geldi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından bugün yerel saatle 09.30'da açılışı yapılacak konferansta Rice'ın, 2008'de Filistinlilere 550 milyon dolarlık yardım yapacaklarını açıklayacağı belirtildi.

Bu arada, Rice, Paris'e giderken uçaktaki gazetecilere yaptığı açıklamada, konferansta Lübnan'daki siyasi krizden de söz edilmesini istediğini belirterek, "İlgili Dışişleri Bakanları'yla Lübnan konusunda da konuşma fırsatı bulmayı umuyorum" dedi, ancak hangi ülkelerin bakanlarıyla konuşmak istediğini açıklamadı.

Bir türlü devlet başkanını seçmek için toplanamayan Lübnan parlamentosuna toplantı yapma çağrısında bulunan Rice, parlamentoya başka ülkelerden müdahale edilmemesi gerektiğini de belirtti ve başta Suriye olmak üzere Lübnan'ın komşularının bu süreçte teşvik edici olmalarını istedi.

Açıklamalarından Pakistan'daki duruma da değinen Rice, olağanüstühali kaldıran Devlet Başkanı Pervez Müşerref'i ocak ayındaki seçimlerden önce seçim kampanyalarının iyi bir ortamda yürütülmesini sağlamak ve seçimlerin adil ve özgür yapılmasına imkan vermek için "çok büyük gayret göstermeye" de çağırdı.

LİDERLER AKŞAM YEMEĞİNDE BULUŞTU

Bu arada, toplantıya katılacak liderlerden bazıları, gayrı resmi bir akşam yemeğinde buluştu.

Fransa Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, yemekte Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Filistin Başbakanı Selam Feyyad ve İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'nin yanı sıra İngiltere'nin eski başbakanı ve Ortadoğu Dörtlüsü'nün temsilcisi Tony Blair, Avrupa Komisyonu'nun dışilişkilerden sorumlu üyesi Benita Ferrero-Waldner, Norveç Dışişleri Bakanı Jonas Gahr Stoere, AB yüksek temsilcisi Javier Solana'nın buluştuğu belirtildi.

Paris'e geç saatlerde gelen ve yarın ABD, AB, Rusya ve BM'nin oluşturduğu Ortadoğu Dörtlüsü'nün toplantısına da katılacak olan Rice'ın ise buluşmaya katılmadığı kaydedildi.

70 ülke ve yaklaşık 20 uluslararası finans kurumu ve kuruluşunun 90 kadar heyetinin katılımıyla düzenlenecek konferansta Filistin'e mali yardım toplanacak. Konferansta Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ali Babacan temsil ediyor.

dunyabulteni



Bu haber 169 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,248 µs