En Sıcak Konular

Muhalefet operasyona da muhalif!

16 Aralık 2007 20:52 tsi
Muhalefet operasyona da muhalif! Sürekli operasyon yapılması konusunda hükümete baskı yapan muhalefet, Kuzey Irak'a yapılan hava saldırılarını beğenmedi. CHP'li Öymen operasyonun geç kaldığının altını çizerken, MHP'li Vural da 'Davulla zurnayla operasyon yapıldı' şeklinde konuştu. İ

 CHP'nin Operasyon Yorumu:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Irak'ın kuzeyindeki PKK varlığının tamamen tasfiye edilmesi gerektiğini söyledi.

Öymen, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kandil Dağına yönelik hava operasyonunu değerlendirdi.

Geç de olsa böyle bir operasyonun yapılmış olması PKK'nın tasfiyesi yolunda önemli bir adım olduğunu ifade eden Öymen, operasyonun daha önce yapılması gerektiğini söyledi.

Hükümetin bu süreçte birkaç tane önemli hata yaptığını anlatan Öymen, şunları söyledi:

“Hükümet, 2003 yılında Meclis'ten yetki tezkeresi aldı ancak dış baskılar nedeniyle operasyon yapamadı. 2004 yılında yetkinin süresi bittiği halde 2007'nin Ekim ayına kadar üç yıl Meclis'ten yetki almadı. Meclis'ten yetki aldıktan sonra ise TSK'ya siyasi direktif vermekte gecikti. Hedefimiz PKK'nın tamamen tasfiyesi olmalıdır. Tek başına hava operasyonu bu sonucu vermez. İklim şartları kara operasyonunu zorlaştırdı. Bir taraftan bizim önerdiğimiz gibi Kuzey Irak'ta yaşayan insanlara sahip çıkmak lazım. GAP'ı hızlandırmak lazım. Operasyon sürerken af ve pişmanlık yasası gibi konuları gündeme getirmek yanlış. Başbakanın bundan bahsetmesini sakıncalı görüyoruz. Bu tür söylemler TSK'yı zayıflatır.”

MHP'nin Operasyon Yorumu:

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, hükümete Irak'ın kuzeyine sınır ötesi operasyonu kapsayan tezkerenin mecliste 17 ekim'de kabul edildiğini, hükümetin ise 28 Kasım'da Türk Silahlı Kuvvetlerine yetki verdiğini anımsatarak, “Aradan 2 aylık bir süre geçti. Fiziki ve iklimsel şartlar ağırlaştı. Davulla zurnayla operasyon yapıldı. Bu zaafiyetin sorumlusu hükümettir" dedi.

Vural, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Kandil Dağı başta olmak üzere PKK/KONGRA-GEL terör örgütünün Kuzey Irak'taki hedeflerinin vurulmasıyla ilgili ANKA'ya şu değerlendirmelerde bulundu:

“Hükümete operasyon iznini 17 Ekim'de verdik. Hükümet ise askere izin vermek için 28 Kasım'ı bekledi. 2 aylık bir süre geçti. Bu 2 ay süre içinde hem fiziki hem de iklimsel şartlar ağırlaştı. Böylece kısıtlanmış bir operasyon oldu. bu zaafiyet hükümete aittir. Davulla zurnayla operasyon yapıldı. Bu süre içinde oradaki unsurların başka bölgelere geçmesi de söz konusu. Ama kısıtlanmış da olsa terör örgütüne yapılmış böylesine bir harekat son derece önemlidir. Terör örgütünün belinin kırılması için örgüt yöneticilerine dair nokta operasyonların da düzenlenmesi ve kara harekatının başlaması gerekiyor.

2 ay sonra yapılan bu harekatın ardından hükümet kalkıp da 'Bakın harekat yaptık, daha fazla netice almak için bunlara af çıkarmalıyız' derse yani askerimiz üzerinden ve kan üzerinden siyaset yaparlarsa yuh olsun onlara. Daha önce çıkarılan yasalar terör örgütünün belini kırmak içinde şimdi çıkarılması düşünülen terör örgütünü affetmek ve meclise indirmeye yöneliktir.”

DTP Van Milletvekili Fatma Kurtulan:

DTP'li Fatma Kurtulan, operasyonun biran önce durdurulması gerektiğini savundu.

DTP Van Milletvekili Fatma Kurtulan, operasyona ilişkin yaptığı açıklamada, "Kuzey Irak'a yönelik operasyonun bir an önce durdurulması gerektiğini" savundu ve şöyle dedi : "Operasyonu çözüm olarak görmüyoruz. Şiddet çözümsüzlüğü derinleştirir. Bu yöntemlerle 30 yıldır çözüme ulaşılamadı. Operasyonlar bir an önce durdurulmalı. Biz diyalog ve demokratik yöntemlere inanıyoruz."

DTP Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş, da, Türkiye'nin Kuzey Irak'a yönelik askeri operasyona ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirdi.

Demirtaş, "Başbakan bir yandan eve dönüşten bahsediyor bir yandan da operasyon yapılıyor. Bunlar birbiriyle uyumlu değildir. Bu bir çelişkidir. Biz mecliste tezkereye hayır diyen tek partiydik. Hiçbir operasyonun sorunu çözmeyeceğine, daha sorunu içinden çıkılmaz hale getireceğine inanıyoruz" diye konuştu.

Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu:

Eski MİT Müsteşarı Sönmez Köksal sınır ötesi harekatın çözüm olmayacağın öne sürmüş ve "Siz bombalarken teröristler yerin 20 metre altında saz çalıp eğleniyorlar" demişti...

Peki bu sınır ötesi operasyonda da öyle mi oldu?
Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu, Kanal D Ana haberde bu değerlendirmeyi kısmen doğruladı ama operasyonu "başarılı" olarak tanımladı.

Kuloğlu, "Operasyon sırasında teröristler mağarada saz mı çalmıştır" sorusuna, "Teröristlerin saklanması mümkün ama ben bu operasyonun büyük zaiyat verdirdiğini düşünüyorum. Tesisleri vuruldu. Helikopterlerle özel kuvvetler nokta operasyonları yaparak kaçış yollarını tıkayıp, imha edilebilir" yanıtını verdi.

Kuloğlu başarının ölçüsünü de "3.5 saat hedef üstünde kalınması başarının ölçüsüdür" sözleri ile ortaya koydu.

Kendisi de emekli bir pilot olan Kuloğlu, operasyonun nasıl gerçekleşmiş olabileceğini şöyle aktardı; "50 uçağın aynı anda bombardımana katılması mümkün değil. Filolar halinde ve birbirini takip eden düzen içinde bu taarruzlar gerçekleşmiştir."

Üç kamp ile Kandil'deki hedeflerin vurulduğuna dikkat çeken Kuloğlu, "Belli ki o bölgelerde tesis ve lojistik yerler var. Bu tesis ve lojistik yerlere büyük zarar verilmiştir. PKK'lılar var mıdır? Ne kadar zaiyat verdiler bilemeyiz... Ama lojistik imkanları çökmüştür" dedi.

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu:

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, Irak'ın kuzeyindeki terör örgütüne ait hedeflerin vurulmasıyla ilgili, ''Biraz gecikmiş olduğunu düşünüyoruz. Kış şartlarına rağmen bu operasyonun yapılabileceğini, kış şartları da olsa Türkiye Cumhuriyeti Devletine silah çekmiş, terör yapmış olanlara karşı müsamaha gösterilemeyeceğini gösteren bir kararlılık ifadesi olarak değerlendiriyorum'' dedi.

Yazıcıoğlu, Birlik Akademisince TOBB Konferans Salonu'nda düzenlenen ''Türkiye'nin Milli Güvenliği ve Asimetrik Savaş'' konulu panele gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Irak'ın kuzeyindeki terör örgütüne ait hedeflere düzenlenen hava harekatı konusundaki değerlendirmesinin sorulması üzerine Yazıcıoğlu, sınır ötesi operasyon yetkisi kapsamında TSK'nın terör örgütü kamplarına operasyon yapmasının beklendiğini söyledi.
Yazıcıoğlu, ''Biraz gecikmiş olduğunu düşünüyoruz. Kış şartlarına rağmen bu operasyonun yapılabileceğini, kış şartları da olsa Türkiye Cumhuriyeti devletine silah çekmiş, terör yapmış olanlara karşı müsamaha gösterilemeyeceğini gösteren bir kararlılık ifadesi olarak değerlendiriyorum'' diye konuştu.

Yazıcıoğlu, terörle mücadele ile ilgili yeni yasal düzenlemelere ilişkin soru üzerine de zaten pişmanlık yasası ve ''eve dönüş'' ile ilgili düzenlemeyi içeren TCK'nın 221. maddesini hatırlatarak, bu düzenlemeler kapsamında daha fazla genişleme yapmanın bir anlamı ve faydası olmadığını söyledi.
TSK'nın bu harekatına paralel olarak terör örgütüne 'teslim ol' çağrısı yapılması gerektiğini ifade eden Yazıcıoğlu, ''Yapılması gereken en doğru hareket teslim olmalarıdır. Türk devletinin şefkatine sığınmalarıdır, bu yanlış yoldan dönmeleridir.

Bu yanlış yoldan bir sonuç elde etmeleri mümkün değildir. Bu sadece emperyalist güçlerin maşası olan PKK'nın, bir kısım vatandaşlarımızı, insanları istismar etmesidir. İstismarın sonucunda da mutlaka kahrolacaklardır, mahvolacaklardır. Başka bir yolları yoktur. Bir an evvel teslim olmaları gerekir. Devlet 'teslim ol' çağrısı yapar, teslim alır; eşkıyayla pazarlık yapılmaz'' dedi.

habertürk & İnternethaber & spothaber



Bu haber 1,215 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,894 µs