En Sıcak Konular

Zulular Hz. Muhammed'i ‘Sonsuz Nur’dan öğrenecek!

16 Aralık 2007 20:38 tsi
Zulular Hz. Muhammed'i ‘Sonsuz Nur’dan öğrenecek! Peygamber Efendimiz’in hayatını ve şahsiyetini anlatan ve birçok dile çevrilen Fethullah Gülen’in Sonsuz Nur adlı eseri, şimdi de Zulu dilinde. Afrika’nın en büyük kabilesi olan ve 10 milyon ferdi bulunan Zulu kabilesi, PeygamberimizR

Musa Radebe (40), Güney Afrika’nın 10 milyon nüfusla en büyük kabilesi durumundaki ‘Zulu’ların bir ferdi. Bundan dört yıl önce M. Fethullah Gülen’in Sonsuz Nur isimli kitabıyla tanışan Musa, şimdi eseri Zulucaya çeviriyor. Amacının, halkını son Peygamber Hz. Muhammed’le tanıştırmak olduğunu belirten Musa, “Eğer onu tanırlarsa doğru yolu bulacaklardır.” diyor.

Güney Afrika’nın Durban şehrindeki Diyalog Merkezi’nde bugünlerde heyecan ve huzur dolu bir faaliyet yürütülüyor. Merkezin üst katında kendine ayrılmış küçük ve şirin ofisinde hararetle çalışan bir siyah adam dikkat çekiyor. Durban’da tanıştığı Türk eğitimciler sayesinde Sonsuz Nur’u keşfeden Musa Radebe, şimdi de kitabı İngilizceden Zulucaya tercüme ediyor. Hz. Muhammed’in hayatını konu edinen kitabı ilk okumasında çok etkilenen Musa, “Halkımın hayrı için çeviriye karar verdim. Halkımı onunla tanıştırmalıydım.” diyor. Daha önce Hz. Muhammed hakkında pek çok kitap okuduğunu ve hiçbirinin Sonsuz Nur kadar ayrıntılı olmadığını belirten Musa, çeviri işinin yüzde 50’lik kısmını bitirmiş bile. İletişim fakültesi mezunu Musa’nın Meryem (6) ve Musa (2) adlarında iki çocuğu var. Çocuğuna kendi ismini vermesi Zulu toplumunun geleneklerinden. Tercüme çalışması için her sabah 07.00’de herkesten önce Diyalog Merkezi’ne geliyor.

Sonsuz Nur’un benzerlerinden farkını, “Mesela ‘Efendimiz ve Dua’ gibi ara başlıklar içerisinde konular ayrıntılı veriliyor. Bu çok güzel.” şeklinde belirten Musa, kitabın en sevdiği kısmının yine dua konusu olduğunu söylüyor. Musa, Peygamber’in hayatıyla ilgili kendisini çok etkileyen bir hadiseyi de şöyle paylaşıyor: “Efendimizin Taif’ten dönerken taşlanması, ardından Allah’ın Cebrail’i gönderip ‘İstersen dağları başlarına yıkayım’ teklifine, ‘Onların arasından nesiller sonra bile olsa, Müslüman olacak bir kişi çıkacaksa gazabını gösterme’ diye dua etmesi beni çok etkilemişti. İnşallah bu kitap milletimi Peygamberimiz hakkında aydınlatacak. Ancak biz eğer onun gibi yaşamazsak ne yazarsak yazalım fayda etmez.”

Musa’ya göre Sonsuz Nur’ların en büyük özelliği, “Efendimiz’in hayatını bizim anlayabileceğimiz bir biçimde anlatması”. “Örneğin”, diyor Musa, “Shakespeare’in eserlerinde anlaşılmaz ifadeler vardır. Ancak Hocaefendi’nin üslubu çok sade. Herkes anlayabilir.” sözleriyle hayranlığını dile getiriyor.

Camiyi ‘Hint Kilisesi’ sanıyorduk!

Güney Afrika’da ve özellikle Musa’nın da yaşadığı Kwa-Zulu Natal eyaletinde Hintli Müslümanlar ağırlıkta. Musa, İslam’ın Güney Afrika’da Hintli dini olarak bilindiğini belirtip ekliyor: “Lise yıllarında Müslüman olmuştum. Ancak ben de öyle biliyordum. Zira burada Hintliler çok. Halk camiye Hint Kilisesi diyordu. Ne zaman ki Türkler geldi. O zaman her şey değişti. İslam’ın evrensel olduğunu öğrendik.” Musa, çeviri esnasında Peygamberimiz’in güzel huylarının kendisini çok etkilediğini vurguluyor. Onun en çok hoşuna giden yönü ise Peygamber’in duaya verdiği önem olmuş: “O birçok sıkıntıya katlandı. Eziyetler yaşadı. İstese bir dua ile bu sıkıntılarından kurtulabilirdi. Ancak Müslümanlara zor ve sıkıntılı anlarda nasıl yaşanılır bunu gösterdi. Aynı zamanda da sabrı öğretti.” Musa, kendisini çeviri yapmaya iten ve derinden etkilendiği bir rüyayı da şöyle naklediyor: “Rüyamda camiye vaaz vermeye gidiyorum. Cemaat içerisinde önemli insanlar bulunduğu fısıldanıyor kulağıma. Tam namaz kıldıracağım sırada Peygamberimiz’in hutbe verdiğini görüyorum. Sonra namaz kıldırıyor. Ben de tam arkasındaydım.”

Güney Afrika’nın en büyük etnik toplumu Zulular

Zulular, Durban şehrinin de içinde bulunduğu Kwa-Zulu Natal eyaletinde yoğun olarak yaşıyor. 10 milyon nüfusa sahip Zulular G. Afrika’daki en geniş etnik grup. Bu rakam 45 milyonluk Güney Afrika’nın dörtte biri anlamına geliyor. Genelde dağınık bir coğrafyada yaşayan Zulular, hem kentte hem de kırsal kesimde yerleşik bulunuyor. Az da olsa Zimbabwe, Zambia ve Mozambik’te de yasayanları mevcut. Kwa-Zulu, ‘Zuluların yasadığı yer’ anlamına geliyor. Bantu dil grubuna mensup Zulu dilini İngilizce ile birlikte konuşuyorlar. ‘Zulu’ kelimesi; ‘sema, gök’ manasına geliyor. Kabilecilik anlayışının hakim olduğu Zulu’ların en meşhur kralları Kral Shaka. 

Zaman

 



Bu haber 2,501 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,751 µs