En Sıcak Konular

Kürt gazeteciler susacak!

16 Aralık 2007 14:55 tsi
Kürt gazeteciler susacak! Kürt yönetimi; "güvenliğe tehdit", "huzuru bozma", "terörü teşvik" gibi suçlamalarla gazetecileri mahkum edebileceği, asabileceği, gazeteleri de kolaylıkla kapatabileceği bir yasa çıkardı

Kuzey Irak Kürt yönetimi, muhalif gazetecilerin tepesinde Demokles'in kılıcı gibi sallanacak bir yasayla medyayı kıskaca alıyor. Kürt meclisi 'terörü teşvik, güvenliği bozma, korku salma' gibi muğlak suçlamalarla gazetecilerin dava edilebileceği yeni basın yasasını çıkardı. 111 üyeli mecliste 57 vekilin katıldığı oturumda, 11 çekimser ve yedi aleyhte oya karşı 39 oyla kabul edilen yasanın yürürlüğe girmesi için 'Kürdistan bölge başkanı' Mesut Barzani'nin onayı gerekiyor.

AP'ye göre, yasayı ihlal eden gazeteciler, antiterör mahkemelerinde idam cezasına varan ceza talepleriyle yargılanabilecek. Gazeteler de altı aylığına kapatılabilecek ya da 8 bin 200 dolara dek para cezasına çarptırılabilecek. Kurdmedia.com, genel yayın yönetmeni olabilmek için Kürdistan Gazeteciler Sendikası'na üyelik şartı da getirildiğini yazdı.

Yasa Süleymaniye ve Erbil'de düzenlenen gösterilerde protesto edilirken uluslararası örgütler de tepkili. Aleyhte oy kullanan Kürdistan Yursever Birliği'den Suzan Şihab, Süleymaniye'deki gösteride, "Bu yasa hükümeti ve hatalarını eleştiren insanlar, gazeteciler ve aydınların susturulması anlamına geliyor" dedi. Haftalık Kürt gazetesi Awene'nin editörü Aws Herdi, yasayı destekleyen Kürt partileri iki-yüzlülükle suçlayıp, "Özgürlük sloganları boş laftan ibaret" diye çıkıştı. Herdi, terörle ilgili yazı yazanlara kolayca suç isnat edilebileceğini söyleyip "Bu yasa gazetecileri hapse gönderecek, gazeteleri yasaklayacak ve bahanelerle acımasız cezalar kesilmesine yol açacak" dedi.

Hükümete karşı kalemi keskin gazeteci Aso Cabbar, "Hapisten korkmamalıyız. Görüşlerimden dolayı hapse atılmam benim için onurdur" sözleriyle meydan okudu. Çok sayıda gazeteci ve akademisyen Barzani'ye yasayı veto etmesi çağrısı yaptı.


Yargıçlar kötüye kullanır

Daha önce Kürt yönetiminin temsilcileriyle bir araya gelip uyarılarını iletmiş Gazetecileri Koruma Komitesi, "Bağımsız gazetelerin mali ve siyasi durumlarının zayıf olduğu dikkate alındığında yasanın oynak dili iktidar yanlısı yargıçlar tarafından hükümeti eleştiren gazeteleri kapatmak için kullanılabilir" açıklamasını yaptı.
Eleştiriler karşısında Kürt hükümeti, Saddam döneminden kalma basın yasasını değiştirmek zorunda olduklarını söylemekle yetindi. Son dönemde Barzani'nin, Kürt medyasına PKK yanlısı haber yapmamalarını telkin ettiği kaydedilmişti.

 

Radikal



Bu haber 732 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,542 µs