En Sıcak Konular

Pakistan, "olağana" döndü

16 Aralık 2007 10:57 tsi
Pakistan, Pakistan Lideri Pervez Müşerref 3 Kasım'dan beri devam eden olağanüstü hali kaldırdı. Müşerref'in nükleer silah yetkisini başbakandan kendi üzerine alması dikkat çekti. Muhalifler, seçimlerin adil olmayacağı kaygısını taşıyorlar.

Pakistan'da Devlet Başkanı Pervez Müşerref 3 kasımdan beri devam eden olağanüstü hali dün kaldırdı. Enformasyon Bakanı Nisar Memon, olağanüstü halin kaldırılması için "tarihi bir gün" yorumu yapıp "8 Ocak'ta ki seçimler ülkenin demokrasiye dönüşü için çimento görevi görecek" dedi.

Müşerref, ülke genelindeki şiddet işe yargının tutumunu gerekçe göstererek 3 kasımda olağanüstü hal ilan edip anayasayı askıya almış ve yargıçları değiştirmişti. Yüksek Mahkeme Başkanı İftihar Muhammed Çaudri'yi azledip ev hapsine alan Müşerref'in basın yayın organlarına getirilen kısıtlamalardan ve yargı üzerindeki etkisinden faydalanarak seçimleri kendi amacı doğrultusunda yönlendirebileceği yorumları yapılıyor.

DEMOKRASİ UZAKTA

Nitekim dün muhalefet de adil seçim endişelerini dile getirdri. Pakistan Halk Partisi'nin lideri Benazir Butto, "Demokrasinin yeniden rayına otrulması için çok adım atılması lazım" yorumunu yaptı. Pakistan Halk Partisi'nin başkan yardımcısı Makdum Amin Fahim de "Güzel bir adım ama bakalım seçimler adil, şeffaf ve özgür olacak mı" eleştirisinde bulundu.

GÖZ BOYAMA

Bazı muhalifler ise Müşerref'in seçimlere dört hafta kala olağanüstü hali kaldırmasını "Batılı müttefiklerin gözünün boyanması" olarak değerlendirdi. Başta ABD olmak üzere Batılı müttefikleri Müşerref'in olağanüstü hal ilanından rahatsızlıklarını dile getirmiş ve ülkenin tekrar demokrasiye dönmesini istemişti. Müşerref ise elinde bulunuan nükleer silahların İslami teröristlerin eline geçmemesi için böyle bir karar aldığını açıklamış ve en yakın zamanda olağanüstü halin kalkacağını bildirmişti.

Nitekim Müşerref dün olağanüstü hali kaldırırken, aslında başbakana ait olan nükleer silah kontrolü yetkilerini de kendi denetimine aldı. Kararın önümüzdeki altı ay içinde parlamento tarafından da onaylanması gerekiyor.

Son dönemde Pakistan'ın nükleer silahlarının İslamcı militanların eline geçeceğine ilişkin endişeler artmıştı. Hatta bunu önlemek için ABD ordusunun Pakistan'a girmesi gerektiğini savunanlar bile olmuştu.

Taraf



Bu haber 327 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,739 µs