Say , yine konuştu! | " /> Say , yine konuştu! | "/>

En Sıcak Konular

Say , yine konuştu!

16 Aralık 2007 09:22 tsi
Say
, yine konuştu! Dünyaca ünlü besteci ve piyanist Fazıl Say, tartışma yaratan açıklamalarına devam etti. Say, "Türkiye'nin Ortaçağ karanlığına kaymasına karşıyım, ben çağdaş uygarlık düzeyini hedefleyen bir kültür insanıyım" dedi.

Fazıl Say, bir Alman gazetesinde yer alan görüşleri ve ardından yayınlanan haberler dolayısıyla merkezi Antalya’da bulunan Kadir Dursun Prodüksiyon aracılığıyla yaptığı yazılı açıklamada, besteci ve piyanist yönüyle Avrupa müzik kültürünü temsil etmesine rağmen, kökeni olan Anadolu halk kültüründen hiç kopmadığını; bunu, herkesin bildiğini ifade etti.

Bütün eserlerinin halk kültürüyle yoğrulduğunu kaydeden Fazıl Say, Avrupa Birliği’nin “Kültürlerarası Diyalog Yılı”nda kendisini “Elçi” unvanıyla görevlendirmesinin temelinde, bu özelliğinin yattığına dikkati çekti.

Fazıl Say açıklamasında, şunları kaydetti:

“Bütün bunlara karşılık bu iktidar, bana ve müzik sanatına şimdiye kadar dostça davranmadı. ‘Metin Altıok Ağıtı’ adlı oratoryom dolayısıyla, iktidarın ilk kültür bakanı, çeşitli yöntemler kullanarak eserin sansür edilmesini sağladı. Bu olayı, hiç unutamıyorum.

Müzik sanatını küçümsemenin başta gelen örneklerinden biri, Milli Eğitim Bakanlığı’nın önceki yıl okullarda müzik ve resim derslerinin kaldırılması girişiminde bulunmasıdır. Bizim milli eğitim sistemimizden sanat eğitimi dışlanamaz. Başka bir olumsuz örnek ise Türkiye’nin bugün on bin müzik öğretmeni açığı bulunduğu halde, lisans öğrenimini tamamlayan genç müzikçilerimizin öğretmen olmasını önlemek için engeller icat edilmesidir. Bunlar, basının ve halkın gözünden kaçmış olabilir ama, müzik benim mesleğim; benim gözümden kaçmadı. ‘Sanatçı, alnında ışığı ilk hissedendir’ özdeyişini, ‘Sanatçı, karanlığın tehlikesini ilk hissedendir’ anlamında da düşünebiliriz.”

Orta Çağ karanlığının, bütün aydınlar gibi kendisini de kaygılandırdığını ifade eden Fazıl Say, açıklamasında, “En çok da gelecek kuşaklar için kaygılanıyoruz. Eğer, günün birinde karanlık güçler Cumhuriyetimize ve ulusal değerlere hayat hakkı tanımazsa, onlara teslim olacak değiliz” görüşüne yer verdi.

Fazıl Say’ın Alman dergisine verdiği “Türkiye’yi terk edebilirim” demecinin ardından bir açıklama yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Fırat, “Giderse saygı duyarız çok üzüntü duyacağımızı düşünmüyorum. Bir Fazıl Say, 5 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına eşit değildir” demişti.

Fazıl Say’a CHP’den destek geldi. Say’ın sözlerini CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, rejim endişesinin dile getirilmesi olarak değerlendirdi ve üstünde düşünülmesi gerektiğini vurguladı.

Kılıçdaroğlu, Fazıl Say’ın sıradan bir insan olmadığını belirterek, “Dünyanın sayılı piyanistlerinden birisi, Türkiye’deki rejim endişesinden ve Türkiye’yi terketmekten söz ediyor” dedi.

Kılıçdaroğlu, “Say haklı olmayabilir; ama Say’ı o noktaya getiren düşünce nedir...” diyerek bu konuda düşünülmesi gerektiğini vurguladı. Kılıçdaroğlu, “Biz bu ülkede bir rejim kaygısı yaşıyoruz” diye konuştu.

ntvmsnbc



Bu haber 570 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,039 µs