En Sıcak Konular

Bağış'tan Sarkozy'e rest

15 Aralık 2007 21:54 tsi
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış, AB ile müzakereleri başlatan partinin AK Parti olduğunu, Türkiye'yi tam üyeliğe taşıyacak partinin de AK Parti olacağını belirterek Fransa Cumhurbaşkanı'na sert çıktı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış, AB ile müzakereleri başlatan partinin AK Parti olduğunu, Türkiye'yi tam üyeliğe taşıyacak partinin de AK Parti olacağını belirterek, "Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Rahmetli Turgut Özal'ın deyimiyle 'AB uzun ince bir yoldur.' Biz uzun ince bir yolda gitme kararlılığındayız. Bizi kolay kolay da kimse caydıramaz. Siz bakmayın Fransa Devlet Başkanı Türkiye'yi istemiyormuş. İsterse istesin, isterse istemesin, orada 27 ülke var, o sadece bir tanesinin devlet başkanı" dedi.

Bağış, Mersin'de düzenlenen AK Parti Genel Merkezi Dış İlişkiler Bölge Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, 2002 Kasım ayı öncesi Türkiye'nin dış politikadaki yeri ile bugünkü yeri konusunda bilgiler verdi. Dış politika konusunda Türkiye'nin o dönemde belki de dünyada komşularıyla en kötü geçinen ülkelerden bir tanesi olduğunu ifade eden Bağış, ülkenin bir komşusu ile üzerinde keçilerin bile dolaşmadığı kayalıklar yüzünden savaşma aşamasına geldiğini, bir başka komşusu ile teröre verdikleri destekten dolayı 300 bin askeri sınıra yığarak ancak baş edebildiğini, çok stratejik bir komşusu olan Gürcistan ile de hemen hemen hiç bir ilişkisinin bulunmadığını söyledi.

Dış ticarette dünya dış ticareti ile karşılaştırıldığında en az dış ticareti komşularıyla yapan bir ülke olan Türkiye'nin, bugün ekonomik parametrelerde kendini aştığını, kişi başına 7 bin dolar gelir seviyesine ulaştığını, faiz oranlarının yüzde 13'lere gerilediğini kaydetti. O dönemde 180 milyar dolar olan dış ticaret hacminin bugün 450 milyar dolara yükseldiğini belirten Bağış, bir zamanlar kayalıklar yüzünden savaş aşamasına gelinen Yunanistan ile ilişkilerin geliştirildiğini, bu ülke ile stratejik anlaşmalar yapıldığını anlattı.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurucusu Atatürk'un doğup büyüdüğü evin Selanik'te bulunduğunu hatırlatan Bağış, "Benim neslim Atatürk nutukları dinleyerek büyüdü ama Selanik'te Atatürk'ün doğup büyüdüğü eve cumhuriyet tarihinde ilk giden başbakan kimdir biliyor musunuz? Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dır. 5 yılda 2 kez gitmiştir. Aynı şekilde Afrika'ya giden de odur, Yeni Zellanda'ya, Avusturalya'ya giden de odur. Afrika girişimini başlatan da Erdoğan'dır. AB müzkarelerini başlatan da odur.

Bugüne kadar hep hamaset duyduk. Yunanistan ile biz iktidara geldiğimizde 2 ayrı hava koridorumuz vardı, şu anda 11'in üzerinde. Bugün Yunanistan için Türkiye, Türkiye için de Yunanistan kıymetli hale gelmiştir. Bu tür faaliyetler savaşı engelleyen faaliyetlerdir. Ülkeler birbirlerini önemserlerse, ülkeler birbirleri için stratejik değerlere sahip olursa, birbirleriyle savaşmazlar. 6 -7 yıl evvel Yunanistan Başbakanı'nın, Türkiye Başbakanı'nın kızının nikah şahidi olacağına kimse inanmazdı. Bu da işin insani boyutu.

Siyasette hangi konu olursa olsun, bence başarının sırrı ve başbakanımızın bu kadar başarılı olmasının sırrı nedir biliyor musunuz? İnsan sevgisidir. İnsanını seven, o sevgiyi yansıtan liderler siyasette her zaman kazanır. Bizim muhalefet liderlerimizin ömrübillah iktidar göremeyişlerinin sebebi de insanlarını sevememeleridir. Ellerinden gelmiyor, ne yapsınlar. Biz insanlarımızı seviyoruz. İnsanlarımızın dertleriyle dertleniyor, insanlarımızın sorunlarını kendi sorunumuz olarak kabul ediyoruz ve bunu yaparken hiç bir ayrım yapmıyoruz.

Bu ülkedeki mini eteklinin sorunu da benim sorunumdur, başörtülünün sorunu da benim sorunumdur. Doğulunun sorunu da benim sorunumdur, batılının sorunu da benim sorunumdur. Başbakanımızın birinci felsefesi budur. İnsanını sevmedikten sonra istediğinizi yapın, inanın tutmaz. Bu yüzden alnımız ak. AK Parti'nin sizlerin başını eğilmesine neden olacak, yüzünüzü karartacak tek bir çalışması olmamıştır. Biz bu ülkeye kriz yaşatmadık, bizim dönemimizde tek bir banka fona devrolmadı, bizim dönemimizde Türkiye hiç bir uluslararası alanda hezimet yaşamadı. Çok şükür hangi işe el attıysak başarılı olduk" diye konuştu.

ERMENİLER'İN YÜZDE 80'Nİ AKP'YE OY VERDİ

Uluslararası camiada en çok tarşıtılan konulardan bir tanesinin sözde Ermeni meselesi olduğunu hatırlatan Bağış, Türkiye'de yaşayan Ermeniler'in bu ülkede askerlik yapan, bu ülkede vergi ödeyen, bu ülkenin gelişmesi için katkıda bulunan insanlar olduğunu belirterek, "Ermeni patriğinden tutun, Hatay'ın köylerindeki Ermeniler'e kadar, bu ülkenin Ermenileri'nin yüzde 80'i AK Parti'ye oy vermiştir. Bu ülkenin Musevileri'nin de çok büyük kısmı AK Parti'ye oy vermiştir, bu ülkenin Rumları da AK Parti'ye oy vermiştir. Neden?

Çünkü, umut olarak onlar da AK Parti'yi görüyorlar. Bugüne kadar hiç kimsenin yapamadığı reformları yapan AK Parti'nin, onların da sorunlarını aşabileceğini gördükleri için oy verdiler. Ermeni meselesinde bugüne kadar kimsenin yapamadığı bir şeyi yaptık. Kazan kazan formülü çerçevesinde Kıbrıs'ta nasıl bir tek karış toprak vermeden, tek bir asker çekmeden bütün uluslararası dengeleri değiştirdiysek, Ermenistan konusunda başbakanımız bir formül ortaya attı.

Ermenistan Devlet Başkanına bir mektup yazdı. Dedi ki onlara 'Gelin bizim tarihçilerimizle sizin tarihçileriniz, bizin uzmanlarımızla sizinkiler, hatta bu konuda arşivi olan 3. ülkelerin de uzmanları katılsın, ortak bir araştırma komusyonu kuralım.' Cumhuriyet tarihinde ilk defa bir Türkiye Başbakanı, Ermenistan'a 'Sen kendi tarihinle yüzleşmeye hazırsan, ben kendi tarihimle yüzleşmeye hazırım' dedi.

Çünkü bizim kültürümüzde yaratılanları yaradandan ötürü sevmek vardır. Bu kültür ile yoğrulmuş bir milletin soykırım yapmış olması mümkün değildir. Bu mektubu göndereli 2 yıl oldu, hala bir tık yok. Demek ki, Ermenistan tarihleriyle yüzleşmeye hazır değil. Bu konuda Ermenistan'ın kaçak oynadığını dünyaya ispat ettik" dedi. Ermenistan meselesinde ABD'de de diklenmeden dik durmayı tüm dünyaya gösterdiklerini anlatan Bağış, "Tasarı, Uluslararası İlişkiler Komitesi'nden geçti ama genel kurula indiremediler. Uluslararası komisyondan ilk kez mi geçti? Hayır, bu daha önceden oradan geçmişti.

Hatta bazıları o dönemde şunu diyordu, 'Türkler zamanla bunu unutur. ABD bu tasarıyı geçirir, 3 gün sonra yine onlarla her şeyi yaparlar.' Biz onu hiç unutmadığımızı söylüyoruz. Fransızlar bunu alt meclisten geçirdi. Bu oradan geçtiği günden bu yana, geçtiğimiz 4 yıldır Fransız Hava Kuvvetleri'ne ait tek bir uçak Türkiye hava sahasına girememiştir. Hiçbir savunma sanayi projemizde Fransız şirketlerinin ihale kazandığı görülmemiştir. Türkiye bunları unutmuyor. Türkiye, devlet olma geleneği bin yılı aşmış olan bir milletin kurduğu devlettir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin dış politikada enerji konusunda da bir merkez olduğunu kaydeden Egemen Bağış, "Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı bitti. Dünya petrolünün yüzde 6'sı Türkiye'den yükleniyor. Şimdi Samsun-Ceyhan Boru Hattı'nın hazırlıkları son aşamada. Bunun dışında Nabuko denen bir proje var. Türkmenistan'da başlayıp Avrupa'nın sonuna kadar gidecek bir boru hattı. Bu 3 bin kilometrelik bir hat. Böyle bir hattın 2 bin kilometresi Türkiye içinden geçecek. Sadece Türkiye'ye bununla ilgili yatırım 5 milyar dolar olacak. Enerji artık dış politikada çok önemli hale geldi. Enerji konusunda da stratejik bir ülke olunca, sadece komşuları için değil, dünya için Türkiye önemli bir hale gelecek.

Türkiye Ortadoğu'da da çatışmalı tarafların hepsiyle iyi ilişkiler içinde. Bütün coğrafyada saygınlığı olan bir ülke. Barışın sağlanması için çaba sarfediyor. BOP (Büyük Ortadoğu Projesi) yanlış anlatılıyor. Bu girişim; bölge ülkelerinde demokrasinin artması, insan haklarının yerleşmesi, serbest ticaretin artması, toplumun yönetiminin şeffaflaşması konusunda bir projedir. Türkiye bu bölgede bir ilham kaynağıdır.

Bizim demokrasi denen olguyla olan tecrübemiz 200 yılı aşmıştır. Bu 200 yıl içinde çök önemli bir takım kazanımlar elde edilmiştir. Tabi ki bölgemizdeki ülkelerin de demokrasi ile yakınlaşması Türkiye için de, dünya için de barışın devam etmesi, huzurun gelmesi açısından çok önemli. AK Parti iktidarından evvel Türkiye, ABD ve Avrupa açısından çantada keklik bir müttefikti. Türkiye'ye pek fazla bir şey sormazlardı.

Hatırlayın geçmişi, eski başbakanlar Beyaz Saray'a gittiklerinde nasıl pozlar veriyordu, şimdiki başbakanımız nasıl pozlar veriyor. Onların bize bakışı nasıl tepeden aşağı idi, şimdi nasıl eşit seviyede. Artık Türkiye, hiç bir dünya ülkesi için çantada keklik bir müttefik değil.

Türkiye de diğer ülkeler gibi kendi ulusal çıkarlarını düşünen, ona göre kararlar veren bir ülkedir. Siz ekonomik olarak ne kadar güçlüyseniz, dünyadan gördüğünüz saygınlık o kadar arttıyor. Maalesef haklı olmanın değil, güçlü olmanın daha önemli olduğu bir dönemde yaşıyoruz. Onun için biz ekonomiye önem veriyoruz" diye konuştu.

AB ile müzekereleri başlatan partinin AK Parti olduğunu, bitirip Türkiye'yi tam üyeliğe taşıyacak partinin de AK Parti olacağını dile getiren Bağış, "Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Rahmetli Turgut Özal'ın deyimi ile 'AB uzun ince bir yoldur'. Biz uzun ince bir yolda gitme kararlılığındayız. Bizi kolay kolay da kimse caydıramaz. Siz bakmayın Fransa Devlet Başkanı Türkiye'yi istemiyormuş. İsterse istesin, isterse istemesin.

Orada 27 ülke var, o sadece bir tanesinin devlet başkanı. Siz Avrupa'nın
çıkarlarını gözettiğiniz zaman, Avrupa'nın önümüzdeki dönemde ihtiyaçlarına baktığınız zaman, onların Türkiye'ye, Türkiye'nin onlara olan ihtiyacından çok daha fazla olduğunu görürsünüz. AB'nin 2 tane kriteri var. Biri Kopenhag siyasi kriterleri, diğeri de Maastricht ekonomik kriterleri.

Bu kriterleri 27 ülke uygulamış. Biz diyoruz ki, bu reçeteleri uygulayacağız. Onlar istese de uygulayacağız, istemese de. Üstümüzdeki yükleri atacağız. Biz bu müzekereleri tamamladağımız zaman ki bundan şüpheniz olmasın. Bugüne kadar müzakereleri başlatıp da tamamlamayan ülke yok. Biz tamamladığımız zaman geleceğiz, Türk milletine soracağız, 'Üye olalım mı olmayalım mı?' Buna Türk milleti karar verecektir" dedi.

AK Parti Genel Merkez Dış İlişkiler Birimi Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu da, partisinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), yabancıların mülk edinmesi ve Türk dünyası devletlerine yaklaşımlarını anlattı.
 
haber7



Bu haber 658 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,716 µs