Mekke'ye! | " /> Mekke'ye! | "/>

En Sıcak Konular

Süper Güçler Mekke'ye!

15 Aralık 2007 21:00 tsi
Süper Güçler Mekke'ye! Suudi Arabistan Büyükelçiliği Sözcüsü Nail El Jubeyir'in verdiği bilgiye göre, 2006 yılında 15 bin Amerikalı Mekke'ye giderken bu sayının bu yıl iki katına yaklaşması bekleniyor. Rusya'dan hacca gidenlerin sayısında da anlamlı bir artış var.

Bu yıl Amerika, Rusya gibi büyük ülkelerden hacca gidenlerin sayısında büyük bir artış yaşandı.
Amerika'da giderek yaygınlaşan İslam dini, her yıl hacca giden hacıların sayısındaki artıştan da kendini hissettiriyor.

Suudi Arabistan Büyükelçiliği Sözcüsü Nail El Jubeyir'in verdiği bilgiye göre, 2006 yılında 15 bin Amerikalı Mekke'ye giderken bu sayının bu yıl iki katına yaklaşması bekleniyor.

Nail El Jubeyir'in, bu yıl 20 bin Müslüman Amerikalının hac için rezervasyon yaptığını belirterek bazı yıllara göre hacca gidenlerin sayısını şöyle ifade etti: 1999'da 6 bin, 2000'de 7 bin, 2001'de 9 bin, 2002'de 10 bin, 2003'de 7 bin kişi hacca gitti.

Neden geliyorlar?

Amerika'dan Mekke'ye gidenlerin sayısında her artış yaşanmasının asıl nedeni ülkede faaliyet gösteren camilerdir. Resmi verilere göre Amerika genelinde hali hazırda bin 209 camii var. Ancak bunlardan cami olarak inşa edilenlerin sayısı 100'ü geçmiyor. Yaklaşık yarım milyon Müslüman'ın yaşadığı New York'ta 70 civarında cami bulunuyor. Harlem'in tam ortasında Malcolm Shabazz Camii, Astoria'da Bosnalıların Ali Pasha Camii, Brooklyn'de Fatih Camii, Queens'te Mimar Sinan Camii, Flushing'de Pakistanlı ve Hintli Müslümmanların Falah Mescidi, Bangladeşli Müslümanların "Gawsiah Jame" mescidi, Karayipli Müslümanların Al Abidin Mescidi, East Village'da Medine Mescidi, ilk akla gelenler.

Rusya'dan rekor artış!

Hac sezonunun başlamasıyla birlikte, Rusya'dan kutsal görevlerini yerine getirmek üzere Mekke'ye gidecek hacı ve hacı adaylarının sayısında rekor artış yaşanıyor.

Domodedova Havaalınından Rus Müslümanları taşıyan ilk uçağın kalkmasıyla birlikte, bu sene en az 500'ü Moskova'dan olmak üzere ülke çapından toplam 26 bin Rus Müslüman'ın, kutsal görevini gerçekleştirmek için mukaddes topraklara gitmesi bekleniyor.

Hac hakkında düşüncelerini belirten Rus hacı adaylarından biri, "Eğer gücü yetiyorsa herkes, hayatında en az bir kere Mekke'yi ziyaret etmeli bence. Orası Allah'ın evi. Ayrıca Hz. Muhammed'in kabri de orada. Allah'ın izniyle gidip dua edeceğiz" şeklinde konuştu.

21 günlük hac ziyaretinin ücreti 3 bin 500 YTL karşılığı olarak açıklanırken, ilk kez yapılan bir uygulama ile bu sene Rus devleti ve çeşitli İslam örgütleri, kutsal ziyaretleri boyunca 3 bin Rus hacı adayının bütün harcamalarını karşılayacak. Bu yıl, yaklaşık olarak 2,5 milyon Müslüman'ın Mekke'ye gitmesi bekleniyor.

Hollanda'da hac heyecanı!

Hollanda Diyanet Vakfı koordinatörlüğünde Hollanda'dan toplam 186 hacı adayı kutsal topraklara gitti. Hollanda Diyanet Vakfı organizesi ile Hollanda'dan ilk hacı kafilesi, Amsterdam Schiphol havalimanından hac vazifesini yerine getirmek üzere aralık ayının ilk haftasında ayrıldı.

Bu arada Hollanda'dan giden Türk hacı adaylarının yaş ortalamasının da bir önceki yıllara oranla düştüğü belirtildi. Bu yıl anneleri ile hacca giden Türk vatandaşlarının da hayli heyecanlandıkları görüldü.

Hollanda Diyanet Vakfı vesilesiyle ilk defa hacca giden Üzeyir Arı, çok heyecanlandığını, genç yaşta hac farizasını yerine getirmekten dolayı mutlu olduğunu söyledi. Arı "Allah her Müslüman'a bu görevi yapmayı nasip etsin" dedi.

Bu arada Amsterdam Schiphol havalimanından Türk hacıların yanı sıra Fas ve Sürinamlı Müslüman hacı adaylarının ilk kafileleri de kutsal topraklara doğru hareket etti.

dünya bülteni



Bu haber 543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,816 µs