En Sıcak Konular

Bakan, sanayiciye açtı ağzını!

15 Aralık 2007 20:18 tsi
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, seçim bölgesi Gaziantep'te sanayicilerin şikayetlerine tepki göstererek Merkez Bankası'nı savundu, sanayicileri insafa davet etti.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Gaziantepli sanayicilerin şikayetlerine karşılık, ''Her şey ne güllük gülistanlık ne de iddia edildiği kadar kötü değil. Bu kadar da olmaz yani. Lütfen elinizi insafınıza koyun, değerlendirmenizi dengeli yapın'' dedi.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ödül törenine katılan Şimşek, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Nejat Koçer ve Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Mehmet Aslan'ın düşük kur ve yüksek faiz olmak üzere birçok konudaki şikayetlerini yanıt verdi.

Gaziantep'te bu başarıyı sağlayan tüm iş adamlarını yürekten kutlayan Şimşek, şöyle konuştu: ''Sanayi ve ticaret odası başkanlarımız aslında iyi siyasetçi olabilirler. Muhtemelen katılırlarsa da iyi siyaset yaparlar. Tabii, her şey ne güllük gülistanlık ne de iddia edildiği kadar kötü değil. Unutuyorlar; Kurumlar Vergisi yüzde 33'tü, nerede şu anda? Enerjide 2002 yılından bu yana birikimli enflasyon yüzde 60'ın üzerinde, sanayiye verdiğimiz elektriği nominal olarak yüzde 6,5 düşürmüşüz. Şimdi, el insaf. Bu kadar da olmaz yani. Onun için lütfen; dengeli bakalım. Türkiye'nin problemleri var. Türkiye'nin ciddi yapısal problemleri var. Siz de bundan çekiyorsunuz.

Bu, bir günlük, 4 yıllık, 15 yıllık bir problem de değil. Yıllarca bu memlekette beşeri sermayeye yatırım yapılmamış, eğitime yeterince kaynak aktarılmamış, yıllarca fiziki altyapıya yatırım yapılmamış, yıllarca çok muazzam bütçe açıkları verilmiş ve ciddi oranda borç birikmiş. Onun için lütfen bir geri çekilelim, ondan sonra da nereden nereye geldik oraya da bakalım.''

Bugün petrol fiyatlarının 90 dolar olduğuna işaret eden Şimşek, ''En son petrol fiyatları bu seviyeye geldiği zaman Türkiye neredeydi? Böyle bakmakta fayda var. Bir çeyrek, iki çeyrek, üç çeyrek işler iyi gitmiyor diye hemen başlamayalım'' dedi. Bakan Şimşek, sorunlara da tamamen kayıtsız olmadıklarını ifade ederek, ''Türkiye'de sıkıntılar yok mu, ekonomik faaliyetlerde yavaşlama yok mu? Var. Ama, o kadar da kötü değil'' diye konuştu.

Önümüzdeki birkaç ay içinde istihdama, üretime yönelik ne tür adımlar atma sürecinde olduklarını anlatan Mehmet Şimşek, her şeyin başının bütçe disiplini olduğunu vurguladı. Şimşek, ''Çok şükür dün bütçemizi geçirdik ve 2007'ye oranla daha sağlam bir yapıya kavuşturduk. Bu çok önemli'' dedi. Türkiye'nin sorunlarının ancak uzun soluklu, popülizm tuzağına düşülmeden, iyi tasarlanan adımlarla çözüleceğini vurgulayan Şimşek, şunları kaydetti:

''Biz, problemi para politikasına havale etmiş değiliz. Merkez Bankasını suçladığımız da yok. Para politikasının etkinliğinin sınırları vardım. Bunu en iyi bilenlerden biri de benim. Dünyada birtakım trendler var. Size en az 10 tane ülke sayabilirim, parasının değerinin bizden daha fazla değerlendiği. Türkiye'de faizler yüksek. Ama, faizlerin yüksekliğinin de bir sebebi var. Geçmişteki, borç biriktirmeleridir.''

Önümüzdeki günlerde bir Ar-Ge yasası çıkaracaklarını, şu anda Başbakanlıkta olduğunu açıklayan Şimşek, Ar-Ge yapanlara vergi ve prim indirimi sağlanacağını, yeni kurulacak teknoloji şirketlerine 100 bin YTL para vereceklerini anlattı. Sosyal Güvenlik Reformu'nun önemine işaret eden Şimşek, bu reform yapılmasaydı, 2008-2075 yılları arasında milli gelirin yüzde 344'ü kadar açık çıkacağını kaydetti.

Bakan Şimşek, sanayicilere seslenerek, ''Onun için lütfen elinizi insafınıza koyun, değerlendirmenizi dengeli yapın. Sosyal Güvenlik Reformu, mutlaka önümüzdeki yılın başında geçecek. Bunun size ne faydası olacak; mali imkandan bahsediyoruz.

Böyle boş, bedavadan verenlere inanmayın. İşin kolayına da kaçmıyoruz. Sosyal güvenlik reformu yapılırsa, oradan gelecek tasarruflarla bu indirimler sağlıklı şekilde yapılabilir. Yaklaşımımız bu'' dedi. Önümüzdeki dönemde istihdama yönelik bir paket sunacaklarını bildiren Şimşek, işsizlik primlerinden önemli miktarını İŞ-KUR'a aktaracaklarını da açıkladı.

cnntürk

 



Bu haber 564 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,740 µs