En Sıcak Konular

Deprem davaları: Fatura belediyelere!

15 Aralık 2007 19:58 tsi
17 Ağustos Marmara depremi yıllar öncesinde kalmasına karşın davaları yeni neticelenmeye başladı, Yalova ve Çınarcık belediyeleri tazminat ödemeye mahkum edildi.

17 Ağustos Marmara depreminde yakınlarını ve mallarını kaybedenlerin açmış olduğu maddi ve manevi tazminat davalarının bir kısmı neticelenirken, Yalova ve Çınarcık belediyelerinin birçok gayrimenkulu ile mezarlığına dahi haciz konuldu.

Deprem bölgelerinde açılan davalar yüzünden belediyeler zor durumda kaldı. Açılan deprem davaları neticelenirken, Yalova Belediyesi depremzedelere tazminat ödemeye mahkum edildi. Öte yandan yıkılan çok sayıda bina için açılan davalarda, Çınarcık Belediyesi'nin de mallarına haciz konuldu.

Yalova Barosu'na bağlı Avukat Safiye Yüksel'in yedi mağdur için açmış olduğu dava, Bursa Bölge İdare Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme, aylar süren dava sonucunda iki dosyayı karara bağladı. Alınan karar neticesinde bir dosya için maddi ve manevi ceza olarak 380 bin YTL, diğer dosya için 11.5 bin YTL ödenmesine karar verildi.

Karara itiraz eden Yalova Belediyesi temyize gitti. Danıştay, kararın bozulmasını reddetti. Müvekkilleri adına 1 buçuk ay önce icra takibine başladığını bildiren Avukat Safiye Yüksel, "Yedi müvekkilimin toplam alacağı 800 milyar lira. İki davamız neticelendi.

İdare Mahkemesi'nin kararına itiraz eden Yalova Belediyesi'ne Danıştay ret cevabı verdi. Belediye meclisi toplanarak, banka hesapları ve gayrimenkullerin kamu yararına kullanıldığına karar verdi. Bu da mahkemece reddedildi. Mahkeme kararı ile tapuda kayıtlı olan mallarına haciz koydurduk. Ben hangi malın mezar olduğunu bilmiyorum. Hepsine haciz koyduk. Mezarlığa haciz koymak beni de rahatsız eder. Bu haczi kaldırırım" dedi.

Bu davaların belediyelere büyük külfetler getireceğini söyleyen CHP Yalova Belediye Meclisi Başkanı Vefa Salman ise "Cezalar kurum olarak belediyeye gelmiştir. Hukukun üstünlüğü tartışılmaz. Eğer mahkemeler buna karar verdi ise tazminatlar ödenmeliydi. Mezarlığa da haciz gelmesi üzüntü verici bir şey" diye konuştu.

Öte yandan, büyük tazminatlar ödemekle karşı karşıya kalan Yalova Belediyesi'nin AK Parti'li Başkanı Barbaros Binicioğlu ise "İcra dairesi belediyenin hangi malının kamu yararına olduğunu veyahut olmadığını bilemez. Hatalı bir iş yapılmıştır. Biz mahkeme yoluyla yapılan hatayı düzelteceğiz. Ayrıca hangi arazinin mezarlık olduğunu bilememişler. Deprem davalarında belediyelere verilen cezalar haksızlıktır.

Hiçbir belediye bu tazminatları ödeyemez. Binalar geçmiş dönemde yapılmış. O zamanki yönetimlerde, o zamanın deprem yönetmeliklerine göre imar izni vermiştir. Bu konuyu Başbakanımız ile de Bayındırlık Bakanımız ile görüştüm. Tüm deprem bölgesindeki belediyeler mağdur durumda kalmıştır. Bizler kamunun parasını kullanıyoruz. Böyle cezalar kamuya verilmiş olur. Davalar halen sürüyor" şeklinde konuştu.

yeni şafak
 



Bu haber 660 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,538 µs