En Sıcak Konular

Mumcu'dan Türkiye'ye çağrı

15 Aralık 2007 19:21 tsi
Anavatan lideri Başkanı Erkan Mumcu, Türkiye'de siyasal sistemin hayatiyetini yitirdiğini savunarak, ülkenin bir an önce bugünkü sistemi değiştirmesi gerektiğini savundu.

Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, Türkiye'de siyasal sistemin tükendiğini ve hayatiyetini yitirdiğini savunarak, ''Türkiye artık bürokratik devlet modelinden demokratik devlet modeline geçmek zorundadır'' dedi.

Mumcu, Bahçeşehir Üniversitesi Siyaset Okulunun düzenlediği ''Demokrasi ve Yeni Anayasa'' konulu toplantıda konuştu. Siyasal liderlikten beklenen şeyin, yeni zihinsel alanlar yaratmak olduğunu kaydeden Mumcu, ''Siyasetçinin bir şeyi tartışmasından, bir şeyi zihinsel araştırmanın konusu etmesinden hiç hoşlanılmaz bu ülkede.

Çünkü taraf ilişkileri biçiminde zihinler yapılanmıştır. Hele hele sizin o zihinsel araştırmalarınızdan, sorgulamalarınızdan klasik taraf pozisyonlarını tahrip eden bir tutum çıkıyorsa sizden hiç hoşlanmazlar. Bunun adı döneklik olur'' diye konuştu. Türkiye'de, siyasal sistemin yerine nasıl bir sistem konulacağı konusunun tartışıldığı bir sürecin işlediğini ifade eden Mumcu, ''Türkiyede siyasal sistem tükenmiştir, hayatiyetini yitirmiştir'' dedi.

Gündemde olan anayasa tartışmalarının, esas itibarıyla Türkiye'nin sağduyulu insanları, aydınları, bilim adamları ve siyasetçileri tarafından bir fırsat olarak görülmesi gerektiğini ifade eden Mumcu, şunları kaydetti: ''Denememiz gereken hedef, küresel sistem içinde rekabetçi bir duruş üretebilecek bir milli devlet modelini mümkün kılacak bir siyasayı anayasalaştırmaktır.

Bunun da hedefi, milli demokratik devleti kurmak olmalıdır. Türkiye artık bürokratik devlet modelinden demokratik devlet modeline geçmelidir. Ama bunu yaparken de bu siyasanın bir milli model olmasına çok özen göstermelidir.'' Sürecin, Türkiye'nin çeşitli Asya ve Orta Doğu cumhuriyetlerine benzer bir siyasal rejime daha çok benzeyeceği bir doğrultuda ilerlediğini öne süren Mumcu, bundan kaygı duyduğunu söyledi.

Tek parti iktidarının giderek bir ''parti devleti'' fikrine dönüşmekte olduğunu gördüğünü belirten Mumcu, şöyle devam etti: ''Ama hiç kimse, bunun mevcut iktidarın plan ve programından ibaret bir şey olduğunu zannetmesin. Onlar bu konuda masumdurlar. Bu süreçlerin gerçekten ne anlama geldiğini kavrayacak durumda değildirler bana göre. Onun için 'masumdurlar' diyorum.

Bu noktada herkesin kafa yorması gerektiğini düşünüyorum. Bunun için de yapılması gereken şey, her demokratik ülkede olan demokratik toplum idealini gerçekleştirebilecek, hak ve özgürlükler alanını güçlendirecek bir anayasanın ortaya çıkarılmasıdır.

Türkiye, kendi milli, demokratik devlet ideolojisine uygun bir modeli gerçekleştirmelidir. Bölünmeye ilişkin kaygılarından kurtulmasının yegane yolu budur.'' Türkiye'nin başkanlık sistemine geçmesinden yana olduğunu, bu olmadığı takdirde yarı başkanlık sistemine geçilmesi gerektiğini ifade eden Mumcu, ayrıca Türkiye'nin etkin bir kuvvetler ayrılığı düzenini kurmaya mecbur olduğunu kaydetti.

Daha sonra katılımcıların sorularını yanıtlayan Mumcu, ''Yeni anayasa taslağında önceliğiniz ne olurdu?'' sorusuna, ''Tam bağımsızlık ve milli egemenlik'' yanıtını verdi. Mumcu, insanların etnik ve kültürel kimliğinin de kimliklerinde yazılmasından yana olduğunu ifade etti. ''Türkiye'nin geleceğinde kendinizi nerede görüyorsunuz?'' sorusunu da Mumcu, ''Acil serviste'' şeklinde yanıtladı. 
 
tgrthaber



Bu haber 631 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,992 µs