En Sıcak Konular

Hollywood karıştı, işte o film!

15 Aralık 2007 16:38 tsi
Hollywood karıştı, işte o film! Amerikan film endüstrisinin kalbi sayılan Hollywood, aynı adlı kitaptan uyarlanan "Uçurtma Avcıları" filmiyle iki Afganlı çocuk ve aktörlerin hayatını tehlikeye atmakla suçlanıyor.Filmde Afganlılar'ın erkek çocuklara tecavüz etmekle itham edilmesi ve bir

Tartışmalı "Kite Runner" (Uçurtma Avcıları) filmi dün ABD'de gösterime girdi. ABD'de yaşayan zengin bir Afganlı olan Amir'in çocukken ihanet ettiği arkadaşı Hasan'ın Afganistan'da köle olan oğlunu kurtarmak için ülkesine geri dönmesini anlatan Online film izle , tecavüz sahnesi ile tepki topluyor.

Afgan yazar Halid Hüseyin'in aynı adlı kitabından uyarlanan ve çekimleri 2005 yılında biten filmde, Hasan, Amir'in gözleri önünde tecavüze uğruyor. Filmin başka bir sahnesinde ise bir Taliban yetkilisi için eşcinsel unsurlar içeren bir dans gösteriliyor.

Filmin yönetmeni Marc Forster, ABC'ye yaptığı açıklamada, böylesine bir filmin çocuk aktörlerin hayatını tehlikeye atacağını zannetmediğini hatta böylesine gerçekçi bir film yaptıkları için Afgan halkının kendilerini kucakladığını söyledi.

Forster, "Kitaptaki bu hikayenin Afganistan üzerinde parlayan bir ışık olacağını ve yeni bir başlangıç olduğunu düşündüm. Yani, bu çocukları tehlikeye atmak aklımdan geçmedi" dedi.

Filmde Hasan'ı oynayan Ahmed Han'ın kendisine geldiği ve pantolonunun indirildiğinin gösterilmesinden rahatsızlık duyduğunu söylemesinin ardından o bazı kısımları kestikleri anlatan yönetmen, "Her şey mükemmeldi" diye konuştu. Buna karşın Ahmed, BBC'ye kendisinin ve ailesinin olası tepkilerden çekindiğini belirterek, "Afganlılar sinema hakkında fazla bilgi sahibi değil. Benim gerçekten tecavüze uğradığımı zannedecekler. Dolaysıyla her gittiğim yerde, insanlar benimle dalga geçecek" şeklinde konuştu.

ABC, ESKİ AJANI İŞE ALDI
ABC, Ahmed'in açıklaması ile ilgili olarak, "Belki de endişe etmesi gereken en son şey kendisi ile dalga geçilmesidir" yorumunu yaptı. Ahmed'in ailesinin olaydan rahatsızlık duymasının ardından filmin yapımcı firması Paramount, Ahmed'e yönelik olası tehlikeler konusunda, El Kaide liderlerinden Ebu Zübeyde'yi yakalayan ve ona işkence yapıldığını açıklayan eski CIA ajanı John Kiriakou'yu danışman olarak işe aldı.

Kiriakou, filmin korsan kopyalarının bir şekilde Afganistan'a ulaşacağını belirterek, "Hem tecavüz hem de bir Taliban yetkilisi için yapılan eşcinsel dans sahnesi, Afgan aktörleri tehlikeye atacak. Endişelenmemiz gereken sadece Taliban üyeleri değil. Çocuğun ailesinin fertleri ya da aşiret üyeleri sahneyi gördükleri zaman kendilerini utandırdıkları için intikam almayı deneyeceklerdir" dedi.

Kiriakou'nun raporu doğrultusunda filmin gösterimi, filmde görev alan çocuklar ve onların korumaları ülkeyi terk edene kadar yaklaşık 6 hafta ertelendi.

Yönetmen Forster çocukların hayatını tehlikeye attığını inkar etmekle beraber gelinen noktada onlara nasıl yardım edeceğini düşündüğünü sözlerine ekledi. Kitabın yazarı ise, filmin biraz tartışılacağını belirterek, "Kitabı 4 sene önce yazdım ve şimdiye kadar bir ölüm tehdidi almadım" ifadesini kullandı.

Film, Türkiye'de de 22 Şubat'ta gösterilecek.

gazeteport
 
 



Bu haber 1,843 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,980 µs