En Sıcak Konular

Kırgızistan sandık başına gidiyor

15 Aralık 2007 16:34 tsi
Kırgızistan'da halk, parlamentonun yeni dönem milletvekillerinin belirleneceği erken seçim için yarın sandık başına gidecek.

      Kırgızistan'da 90 milletvekilinin belirleneceği genel seçimlerde 12 siyasi parti, toplam 1074 adayla yarışıyor. Kayıtlı 2 milyon 700 bin seçmenin bulunduğu Kırgızistan'da 16 aralık pazar günü, seçmenler yurt içinde toplam 2,236 sandık, yurt dışındaysa toplam 23 ülkede ve 38 sandıkta oy kullanacak.
      Siyasi partiler, meclise milletvekili gönderebilmek için ülke genelinde yüzde 5 barajını aşmak zorunda.
      Merkez Seçim Komisyonu, 22 partinin başvurduğu seçimlere 12 partinin katılmasına izin verdi. Siyasi partiler, seçime en çok 100 adayla katılabiliyor.
      Buna göre seçimlerde Ata-Meken Sosyal Partisi, Sosyal Demokrat Parti, Komünist Parti, Aalam Partisi, Ar-Namıs Partisi, Asaba Milli Doğuş Partisi, Kadınlar Demokratik Partisi, Erkindik Partisi, Ak-Jol Halk Partisi, Turan Demokratik Partisi, Erkin Kırgızistan Partisi ve Halkın Sesi Partisi yarışacak.
      Favori gösterilen ve 60 gün önce kurulan iktidar yanlısı Ak Jol Partisi, seçime Devlet Sekreteri Adahan Madumarov'un liderliğinde katılıyor.
      Kırgızistan'da Devlet Başkanı Bakiyev'in ekim ayında referanduma götürdüğü ve halkın evet dediği yeni anayasaya göre, bu seçimlerde mecliste çoğunluğu elde edecek parti tek başına hükümet kurabilecek.
      Seçimleri izlemek üzere başta AGİT olmak üzere, çeşitli uluslararası kuruluşlarla birlikte yaklaşık 600 gözlemciyle 160 yabancı basın mensubunun akredite olduğu belirtiliyor.
      Kırgızistan'da ekim ayında referandumda kabul edilen anayasa ile seçim yasasına göre, milletvekili sayısı 75'ten 90'a çıkarılmıştı.
      Kırgızistan'da en son parlamento seçimleri, 27 Şubat 2005 tarihinde yapılmıştı.
      Seçimlerin yasalara uygun yapılmadığı ve hile karıştırıldığını ileri süren muhalefet liderleri, 24 Mart 2005 tarihinde halkın da destek verdiği protesto gösterileri sonucu Askar Akayev'in yönetimine son vermişti.
      “Halk devrimi'' adı verilen iktidar değişikliğinden sonra yapılan seçimlerde, muhalefet lideri Kurmanbek Bakiyev Devlet Başkanı oldu. Bakiyev, Askar Akayev'in döneminde parlamentoya giren milletvekilleriyle çalışmaya devam edeceğini, ülkenin istikrarı için parlamentoyu feshetmeyeceğini açıklamıştı.
      Ancak 2,5 yıl sonra Bakiyev, anayasa mahkemesiyle parlamento arasında ortaya çıkan krize son vermek için ve yasama görevinin yerine getirilmediğini gerekçe göstererek 10 ekimde meclisi feshetmişti.


Bu haber 229 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,348 µs