En Sıcak Konular

Spikerler Türkçe'yi yanlış kullanıyor

15 Aralık 2007 15:54 tsi
Eski Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun, televizyonlarda kullanılan dilin bin kelimeyi geçmediğini, tüm konuşmaların bin kelimenin etrafında döndüğünü söyledi.

Kayseri Ticaret Odası (KTO) ile Kalite Yönetim Derneği tarafından düzenlenen “Dilde Kalite” konulu panel, KTO Rifat Hisarcıklıoğlu Toplantı Salonu'nda yapıldı.

Prof. Dr. Ercilasun, panelde yaptığı konuşmada, Türk dilinin sadece Türkiye'de değil, büyük bir coğrafyada kullanıldığını, dildeki en büyük sorunun parçalanma olduğunu vurguladı.

Türk dilinin 19. yüzyılın başından, 20. yüzyılın ilk 30 yılı arasındaki dönemde bilinçli bir şekilde parçalandığını ifade eden Ercilasun, şunları söyledi:
“Sovyetler Birliği döneminde Türk dili kasıtlı, bilinçli, planlı olarak parçalandı. Parçalanma olayı 1930'da tamamlandı. Bugün 20 ayrı Türkçe var. Parçalanmayı ortadan kaldırmak uzun yıllar alır. Türkiye'de resmi dil olan Türkçeyi 80 yılda bütün vatandaşlarımıza öğretemedik. Madem öğretemedik, şimdi (onların diliyle yayın yapılsın, eğitim yapılsın) noktasına getirildik. Türkler dilde parçalanma hatasına tarih boyunca düşmüşlerdir. Bu bizim genetik zaafımızdır.”

“TELEVİZYONLARDA KULLANILAN DİL, BİN KELİMEYİ GEÇMİYOR”
Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun, televizyonlarda Türkçenin yanlış kullanıldığına da dikkati çekerek şöyle devam etti:
“Televizyonlar, radyolar, gazeteler bir dilin kullanımında önemli görevler yaparlar. İngilterede insanlar kendi dillerinin doğru kullanımı için radyo, televizyon yayınlarına büyük önem veriyorlar. Bizde ise imla kurallarına bile önem verilmiyor. Televizyonlarda kullanılan dil, bin kelimeyi geçmiyor. Tüm konuşmalar bin kelimenin etrafında dönüyor. Televizyon spikerleri dili yanlış kullanıyor. Doğru dürüst cümle kuramayan üniversite mezunu sayısı her geçen gün artıyor. Kelime fakirliği, Türk dilinin önemli sorunlarından biri. Bunlar eğitimin siyasetsizliğine bağlı. Atatürk döneminde çok iyi eğitim siyaseti vardı.”
Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reşat Genç ise aynı kültürden oluşan insanlara millet denebileceğini belirterek “Millet demek, ortak kültür demektir. Dil eşittir kültür, kültür eşittir millet demektir. Dil kültürü, kültür, milleti yaratır. Dilin yozlaşması, bozulması, toplumlarda milli benlik, milli kimlik kaybına neden olur. Dilini kaybeden, millet kimliğini kaybeder. Dilimiz milli kimliğimizin taşıyıcısıdır” diye konuştu.

 



Bu haber 2,390 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,357 µs