cici adalet! | " /> cici adalet! | "/>

En Sıcak Konular

"İyi çocuklar"a cici adalet!

15 Aralık 2007 15:35 tsi
Genelkurmay Başkanı'nın "iyi çocuklar" dediği Şemdinli sanıkları askeri mahkemede bir askerin de bulunduğu heyet tarafından "Halen TSK'da görevli oldukları nedeniyle kaçma şüphelerinin olmaması" gerekçesiyle tahliye edildi. Peki geriye kalan soru iş

Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 39 yıl ağır hapis cezasına mahkum ettiği astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş, iki yıl sonra serbest. Askeri Mahkeme sürpriz bir kararla astsubayların tahliyesine karar verdi. Davanın sabahki bölümünde müdahil avukatlar mahkemeyi terk etti.

2005'te bir kişinin ölümüyle sonuçlanan Umut Kitabevi'nin bombalanmasıyla ilgili dava, askeri mahkemede tartışmalar ve protestolarla başladı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin kararıyla Askeri Mahkeme'de yeniden başlayan davaya, tutuklu astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz'le itirafçı Veysel Ateş ve avukatları katıldı. Davada dokuz müdahil avukat da yer aldı.

BÜYÜKANIT TUTANAKTA Duruşmada müdahil avukatlar adına söz alan Selçuk Kozağaçlı, askeri mahkemenin görevsizlik kararı vermesini istedi. Selçuk Kozağaçlı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın astsubay sanıklar için "Tanırım iyi çocuklar", yargılama için de "Şemdinli'de bana değil TSK'ya saldırıldı. Hukuk cinayeti işlendi ve dünya hukuk tarihine geçti" şeklindeki sözlerini anımsattı. Mahkeme Başkanı Hakim Yarbay Yücel Savrul, Kozağaçlı'nın konuşmalarını tutanağa geçti. Böylece, Genelkurmay Başkanının ismi iddianameden sonra ikinci kez Şemdinli dosyasına girmiş oldu.
Kozağaçlı, "TSK'nın komuta kademesinin en üst noktasında bulunan birinin, böyle sözler söylediği dava, Genelkurmay Başkanı'na idari olarak bağlı üyelerden oluşan mahkemededir. Hal böyleyken bir askeri mahkemenin bağımsız, tarafsız ve objektif olabilmesi mümkün değildir. Heyetiniz tarafsızlığını kaybetmeden bir yargılama yapsa bile tarafsızlığın zedelendiği izlenimi oluşacağı açıktır" dedi.

AVUKATLARDAN PROTESTO Askeri Mahkeme, avukatların talebini reddederek, yargılamayı başlattı. Bunun üzerine dokuz avukat, heyetin kararını açıklamasının ardından duruşma salonunu terketti. Çıkışta açıklama yapan Avukat Ayhan Çabuk, mahkemenin bu kararla, kendilerini asla içinde olamayacakları bir hukuk ve gerçek dışı alana çağırdığını belirterek, "Bu alanın figüranı olmayı reddediyoruz" dedi.
Şemdinli davası sürecinde yaşanan olayların dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın sözlerinden bağımsız olduğuna inanmanın gereksiz bir iyimserlik olduğunu söyleyen Çabuk, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi, hiçbir şekilde bu davanın görevli mahkemesi olmadığına dikkat çekti.
Mahkemenin davayı kabul etmesinin hukuk ve tarih karşısında yok hükmünde olduğunu belirten Çabuk, "Bu sürecin sanıkların, serbest bırakılması veya aklanması yönünde ilerleyeceğinden koktuğumuz niyet ve çabalara ortak olmayacağız" dedi.

İKİ YIL SONRA DIŞARIDALAR Mahkeme Başkanı Hakim Yarbay Yücel Savrul, müdahil avukatların protestosuna karşın yargılamaya devam etti. Sanıkların savunmalarını dinleyen Savrul, astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş'in delilleri karartma ihtimali ve kaçma şüphelerinin bulunmaması nedeniyle tahliyelerine karar verildiğini açıkladı. Tahliye kararının gerekçesinde, sanıkların TSK'da görevli olmalarına da dikkat çekildi.
Davaya mart ayında devam edilecek.

DOKUNAN YANIYOR: ASTSUBAYLAR HALA TSK'DA
2 yıldır süren Şemdinli davasına dokunan yanıyor. Umut Kitabevi'nin bombalanması ile ilgili iddianameyi hazırlayan Savcı Ferhat Sarıkaya'nın HSYK tarafından ihraç edilmesi ile başlayan süreç, mağdurların yargılanması davaya bakan hakimlerin de tenzili rütbe ile farklı illere gönderilmesiyle devam etti. Sarıkaya'nın iddianamesi üzerine ilk yargılamayı yapan Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıkları 39 yıl ağır hapis cezasına mahkum etmişti.
Sanık avukatlarının temyizi üzerine dosya Yargıtay'a taşınmış, Yargıtay 9. Ceza Dairesi, yargılamanın askeri mahkemede yapılmasına karar vermişti. Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay kararına uymayınca, mahkeme heyeti farklı illere tayin edilmiş, yeni oluşturulan heyet de dosyayı Askeri Mahkemeye göndermişti. Bu süreçte, kitabevi bombalanan Seferi Yılmaz da tutuklanarak, yargılanmıştı.
Astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz, haklarındaki yargılama bitmediği gerekçesiyle hala TSK mensubu. Astsubaylar, kendilerini de "terörle mücadele faaliyeti yaptık" diye savunmuşlardı. Kaya ve İldeniz, görevlerine devam edecekler.

Taraf / Van



Bu haber 2,198 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,600 µs